Темата за сувенирите и изваждането им от контекста на масово разпространеното възприятие за тях като евтина комерсиализирана носталгия без художествена стойност или функционална устойчивост, ни вълнува от няколко години. Посредством различни самоинициирани дейности търсим алтернатива на неизменното безхарактерно и некачествено излъчване в асортимента на туристическите магазини, като включваме съвременни български визуални творци в темата, за да добавят добър дизайн и смислена интерпретация. 

ТАС 2016

<осемте прототипа от София за вкъщи – фотография Мисирков/Богданов>

Така през 2016г. реализирахме СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ. В него осем български дизайнери и колективи създадоха прототип за сувенир за столицата. След представянето на идеите в изложба в Прага, по време на международния фестивал за дизайн DesignBlok, и в София със серия от публични и отворени срещи по темата за изграждането на визуална идентичност, проектът се премества в Пловдив с амбицията да обогати адекватно представянето на българския град като Европейска столица на културата 2019.  

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.27 AM

<настоящи примери за български национални сувенири: снимката в ляво е от Фейсбук профила на Недко Солаков>

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ има за цел да разчупи всеобхватното клише за типологията на сувенира и ролята му на преносител на образа на града, заключен в повърхностните, колективно възприети и първосигнално очертани история, бит и култура. Поканените творци имат свободата да преосмислят ценности и референтни изображения, като предложат авторските си разбирания за сувенир. Тяхно ограничение е форматът – той трябва да е подканващ за спонтанна покупка, финансово достъпен, глобално преносим и лесно асоциативен с Пловдив.

Участници в проекта са както утвърдени, така и млади стартиращи имена.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.01 AM

<фотография – личен архив Артелие>

По темата за текстил работи АРТЕЛИЕ – българската марка, водена от завършилата в Германия моден дизайн Елена Владимирова, се отличава с висококачествени и направени в ограничен брой уникални модели шалове, поли, рокли, връхни дрехи и аксесоари.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.13 AM

<фотография – личен архив Нева Балникова>

По темата за бижу и унисекс аксесоар е поканена Нева Балникова. С нейните отчетливи като излъчване и неповторимост произведения тя може да интерпретира изящно и смело с разнообразен арсенал от материали от седалка за велосипед, през ключодържател до гривна, колие и пръстен.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.20 AM

<фотография и илюстрация – личен архив Теодор Георгиев>

Теодор Георгиев е най-младия участник в проекта, на когото е поверена темата илюстрация. В момента Теодор следва Визуален наратив в университета Аалто във Финландия, но дистанцията с България е скъсена заради неговия произход – той е родом от Пловдив и познава добре мястото за своя бъдещ сувенир.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.31 AM

<фотография – личен архив Мисирков/Богданов>

Тандемът Мисирков/Богданов са сред най-разпознаваемите български имена в сферата на фотографията и документалистиката. Техните ярки образи запечатват безценни емоции в красиви и дълго отлежаващи в спомените кадри. Двамата ще работят по темата художествен обект на емблематичен пловдивски символ.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.40 AM

<визуализация – личен архив PS architects>

Другият пловдивчанин в подбраните автори е архитект Пенка Станчева, чиято работа се появява по корици на списания за интериор и взима награди за своите еклектични и удачни подходи в третирането на пространства. Архитект Станчева има за задача да борави с темата за игра в архитектурата, като превъплъти пловдивски улици, сгради или природни елементи.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.54 AM

<фотография – личен архив Тезгях>

ТЕЗГЯХ е концептуално студио със силен дизайнерски подход, което ще разработи сувенир за Пловдив в съвременен керамичен обект.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.08 AM

<фотография – личен архив UNIT>

Визуалната идентичност на проекта е поверена на UNIT – студио за графичен дизайн и визуална комуникация, водено от Борис Бонев (София) и Михаил Михайлов (Осло). Те трябва да опаковат проекта по най-подходящия и атрактивен начин, така че посланията му да бъдат разчитани както от пловдивчани, така и от посетители на града.

Заедно с поканения екип предприемаме активна подготовка по проекта със следния план: изготвяне на 6 прототипа за сувенири по различните теми през първата половина на 2018г.; представяне пред публика през есента на 2018г.; изграждане на обща визуална идентичност и двуезичен уеб сайт за ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ и производството на всяка една идея в по-големи количества до края на 2018г. Част от осъществяването на проекта е и допитване чрез анкета до мнението на широката общественост относно какво очаква да види като реализирана тема за пловдивски сувенир. През 2019г. сувенирите ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ ще са разпространени на специално подбрани за целта десет различни и ключови за Пловдив места.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.20 AM

Следете сайта ни за новини покрай развитието на ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019