INDUSTRIELL е много специална и внимателно подготвена колекция от серията лимитирани и създадени в сътрудничество с водещи имена от дизайна такива на шведския производител на мебели ИКЕА.

Пийт Хайн Еек е един от пионерите на рециклирането в дизайна още от времената, когато устойчивостта изобщо не бе толкова гореща тема. През годините неговата работа се превръща в пример за подражание и той става майстор на уникални като външен вид и чудесно измислени мебели от стари дървени дъски. В момента студиото му има 60 дизайнери, с които заедно произвежда от шкафове, през кресла до часовници от изхвърлени и преупотребени материали. Неговият професионален етос да подтиква хората да изхвърлят по-малко, го превръща в световно известен и уважаван поддръжник на щадящия околната среда дизай.

Идеята на INDUSTRIELL, сътрудничеството между IKEA и Пийт Хайн Еек, е да се създаде колекция, която да отпразнува несъвършенствата. Малки „дефекти“ сякаш получени при производство са нанесени всъщност нарочно като промени в дизайна, моделите, цветовете и естествените материали. Тяхното излъчване е на занаятчийски предмети. Намирането на начини за изграждане на уникалност във всеки продукт е водещия мотив при проектирането им.

Тенденциите за масово производство и глобализация на дизайна всъщност са генератор на контра-движение – това на персонализирането. Иновациите в технологиите и сеизмичните промени в навиците ни на консумиране дават шанс на потребителите да изискват повече индивидуалност и да очакват много повече от дизайна на своя интериор и имущество.

Студио Комплект си партнираме отново с ИКЕА за една вечер, в която да изследваме подобни завладяващи и бързо развиващи се теми чрез фокус върху INDUSTRIELL – чудесен пример за тях. Ще разкажем повече за добрите и преднамерено търсени дефекти в мебелите, кой е Пийт Хайн Еек и защо е важно да следим творчеството му. Как обектите могат да запазят своето излъчване и качество на ръчна изработка, когато са масово произведени?

Събитието в Генератор на 18 април / сряда, представя INDUSTRIELL в цялото й умно и стилно излъчване.  Колекцията е умело подредена от интериорните дизайнери на ИКЕА. Специални гости вечерта са Сито Студио и Работилница Пункт. Подобно на дейността на холандския дизайнер, те са подготвили програма, която да съвпадне с посланията на колекцията.

Сито Студио ще са на място със своята машина за сито печат и изненадваща Индустриална илюстрация, която всеки посетител ще може да отпечата върху донесен текстил (кърпи, тениски, престилки, торби, калъфки) или хартия. Работилница ПУНКТ ще представят свое виждане за осветително тяло – прочит на работата на Пийт Хайн Еек за INDUSTRIELL.

Повече за програмата на събитието – вижте тук.
Ще ви очакваме утре в Генератор в 18:00 ч.