От години представяме български дизайнери и реализираме проекти с тях. Професионалната ни мечта да съберем контактите и постиженията им в обща двуезична платформа, намери своя реализация в melba.bg – динамичен онлайн архив, стартиран през декември 2017г. в партньорство с агенция NEXT-DC и с финансовата подкрепа на Столична програма Култура 2017. Тя е и повод да стартираме месечната поредица срещи МЕЛБА НА ЖИВО като начин за обмяна на познания, опит, вдъхновение и контакти между местната дизайн общност. В края на март дадохме старт на поредицата срещи МЕЛБА НА ЖИВО и подобно на онлайн архива МЕЛБА и тук залагаме на качественото и преднамерено смесване на дизайн сфери.

В това първо издание имахме честта да представим актуалните проекти на Склада и магазин Н8, Венелин Шурелов и NEXT-DC.

Галя Дзаннато / Склада и Н8 разказа за продукцията на Пинг-Понг – колаборация с български дизайнери. Тази игра на пинг-понг между тях като продуценти и творците като създатели на обекти е съпътствана с обмяна на идеи, преработката им и крайната реализация, която успява да се появи в целия си чудесен завършен вид до рафответе на магазина на ул. Шишман 8. Галя говори и за хуманността на дизайна като дисциплина, най-вече през призмата на това, че дизайнът се грижи да изпитваме удоволствие от ежедневието си през употребата на добре измислени предмети, дрехи, устройства и среда.

Венелин Шурелов говори за своята работа по Abecedarium Bulgaricum – интерактивна инсталация със няколко съпътстващи програми в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел, посветена на българското председателство Името на проекта е пряка препратка към българския буквар, а идеята му е посетителите да се запознаят с кирилицата под формата на игра. Венелин представи по-подробно мотивите за решенията си в представянето на инсталацията и за привличането на други дизайнери по реализацията му, като архитектурно студио DontDIY, чиито мебели са замесени активно във финално стилно излъчване.

Pocket Science е кампания на VISA, измислена и реализирана от нашите партньори в Мелба – NEXT-DC. Изключително смислена и адекватно ангажираща тийнейджърите, кампанията има за цел да ги увлече да разберат повече за менажирането на парите, като им се предоставят достатъчно атрактивни стимули – готини дрехи и аксесоари. И както стана ясно от представянето – количествата тениски, суичери, нашивки и шапки се изчерпват моментално. Но най-силното доказателство за успеха на инициативата е резултатът от направените взаимодействия с учениците, които чрез попълнените петиции включват финансовата грамотност в учебната програма на средните училища в България и „Нашите пари“ е факт в 50 училища в над 30 български града.

МЕЛБА НА ЖИВО #2 предстои да се случи на 31 май / четвъртък от 19:00ч. в Генератор с вход свободен. Скоро ще обявим и имената и проектите на нашите трима гости. Очаквайте да разберете повече от процеса на работа, задкулисната творческа дейност, препятствията и прозренията, съпътстващи осъществяването на всяка малка или голяма идея. Отново посрещаме трима гости, които идват от различи сфери на дизайна, за да представят своята история по важен и вълнуващ за тях нов проект. Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение за всеки.