Докато светът поглъща информация за 16тото издание на Архитектурното биенале във Венеция, което се откри предната седмица и ще продължи до края на ноември, ние се фокусираме върху паралелно провеждащото се DESIGN.VE. Причината да говорим за това ново като формат международно събитие е участието на българския мебелен дизайнер Константин Ачков с неговия бранд Lock Furniture. Ачков е поканен както за първото издание през 2016г., така и за това второ.

Мотивът за съществуването на DESIGN.VE е споделяне на различен поглед към темата дизайн, както и взаимодействие с традиционно разпознаваемото и реномирано Архитектурно биенале и привличане на потока посетители към темата дизайн. Основната тематична групова изложба, в която всъщнст участва Ачков, е под надслов DESIGN AFTER DARWIN. ADAPTED TO ADAPTABILITY и курирана от Luca Berta, Francesca Giubilei и Alice Stori Liechtenstein. Наред с нея събитието поддържа и серия от съпътстващи представяния, разположени в целия град на неочаквани места за дизайн: исторически сгради, скрити манастири, дизайнерски бутици, частни галерии и интригуващи точки. DESIGN.VE приканва нови и независими дизайнери, както и установени марки, музеи, университети и галерии.

Разговаряме с Константин Ачков малко преди да замине за Венеция за DESIGN.VE и проектът, с който участва, ново семейство мебели Корнер*:

Как се случи връзката с организаторите – разкажи ни малко повече за поканата още първия път и какво е различното сега? Защо е важно и стойностно участито на това събитие?

Ако трябва да съм честен, още не знам как се случи връзката с организаторите. И дори когато ги питахме на първото издание, не пожелаха да ни разкрият. Преполагам, че третата награда, която получих от A awards, за стола си Електрон е замесена по някакъв начин. Изданието през 2016г. бе първото и така да се каже пилотно сондиране на средата. То бе спонсорирано от големите италиански мебелни брандове Moroso и Riva 1921.

Сегашното издание вече се заяви като дизайн биеанале. Амбицозната идея на организаторите е да свържат Венецианското архитекурно бианале с DESIGN.VE, като логическо продължение и ползвайки едни и същи теми, които са зададени от кураторите на архитектурното. И двете събития се откриват с разлика от един ден и се стремят да привлекат една и съща публика от архитекти, дизайнери, журналисти, през всякакъв тип ентусиасти, до обикновени туристи. Избраният формат „биенале“ не само показва стойността на събитието, но го прави много по-смислено като фокус. Това са и едни от най новите тенденции, за излзиане от забързаните цикли на непрестанното показване, които свалят стойностите като цяло и уеднаквяват произведенията. За това призова съвсем наскоро и Том Диксън, който тенденциозно пропусна тазгодишното издание на дизайн събитието в Милано след многогодишно показване там! Поради тези причини и поради фактът, че DESIGN.VE е с продължителност един месец, в различни локации на Венеция мисля, че го прави доста по различно като дизайн събитие, което заслужава внимание.

С какъв проект участваш? Кой е водещият мотив в него? Какъв бе най-предизвикателният момент от подготовката ти? И кой е най-любимият ти аспект от крайния резултат?

Участвам с нова фaмиля мебели и аксесоари с името Corner. Освен това показвам нова пъзел сглобка, която съм приложил при тях. Тази фамилия мебели е повратна точка за мен, както и първи стъпки в един осмислен минимализъм и едно по-чисто скулптурно формообразуване. Водещият мотив във фамилия Корнер представлява едно последователно логическо сглабяне на вертикалните елементи под прав ъгъл с хоризонтален стабилизиращ елемент. От там идва и името. Мебелите отново са с пъзел сглабяне. Една моя тенденция в изграждането на нов тип плосък пакет мебели, в която работя от години. В случая като предизвикателство беше да запазя това специфично сглабяне и да го приложа в едни минималистични форми, без никакви излишни елементи. Освен това от самото начало си бях поставил като задача да вкарам елементи от технически камък. Новата сглобка, която осъществих, също позволява сглабянето на отделни елементи от различни материали. Бяха направени редица прототипни проби както на сглобката, така и на мебелите, в мащаб едно към едно. За целта бе изкран максимума от CNC технологиите, както и от цифрово управляван фрезер, така и от лазер и водна резачка. Най-любимият ми аспект като цяло е, че успях да вкарам редица иновации в едни обрани от детайли форми, които се сглабят изключително лесно и бързо! Новата сглобка изведох като водещ деокоративен елемент.

Какво ти направи най-силно впечатление 2016г. и какви са очакванията ти за тази?

През първото издание 2016г. бях поканен с почти всички налични тогава мои разработки. Те бяха подредени от организторите в общата изложба “Wood obsession” в двореца Лоредан. Когато успяхме да посетим изложбата след откриването, с изненада видях, че моите работи са поставени в средата на залите на двореца, като акцент на изложбата! Да видиш композиция от три стола Електрон в центъра на залата, където стои също и стол на Рон Арад за Морозо, е доста вълнуващо.

Тази година участието ни в общата изложба е пак на площад Сан Стефано, но от другата страна – в двореца Morosini Gatterburg, който е собственост на банка Дженерали и е отворен за публика от миналата година и във който е живял един от най-известните Дожове, управлявали Венеция. В това издание е много по-разширен съставът на участниците, като отново има супер дизайн звезди, като Алберто Меда, Лука Никето, студио Кампана, Мартино Гампер и много други. Много съм радостен, че има и още две български участия – Марина Драгомирова със Studio Furthermore и Георги Манасиев с Odd Matter. Очаквам този път да успеем да отидем на откриването, което е наситено със много събитя и исторически разходки из Венеция и да завържем много бизнес контакти. Надявам се също дизайнът ми да бъде приет добре и да се впише органично в тази звездна компания!

Изключително голямо признание за Константин Ачков е присъствието на негов продукт (лампата Лесе) на рекламната брошура на събитието.

 

–> *ФАМИЛИЯ МЕБЕЛИ КОРНЕР

Фамиля мебели Kорнер представлява пъзел формообразуване, базирано на правият ъгъл. Всеки мебел от фамилията има определен брой елементи, редуцирани до абсолютния минимум, необходим за изгрждането им. Страничните елементи се закачат около хоризонтален посредник под прав ъгъл. Тази логика на изграждане дава и името на фамилията. Всички елементи са изрязано на различни видове CNC по цифрова кройка и са със специфични пъзел сглобки, които се показват за пръв път. Сглобките представляват съвкупност от специфично изрязани елементи и специални скоби които не позволяват разглабянето им.

Мебели Корнер са разработени от дизайнера Константин Ачков и Лок фърничър. Като визия, усещане и начин на изграждане те предствляват минимализъм в абсолютният му вид! Може да се каже че в тях има нотка брутализъм като естетика и един радикален подход към сглобяемите мебели. Всички сглобки са извадени на показ и се явяват един вид като декоративни инкрустирани елементи.

За своето представяне Константин Ачков работи със SKV – фирма за внос и обработка на камък. Това сътрудничество е възможно поради новият дизайн на сглобките, който позволява съчетаването на различни материали.

<Всички снимки са личен архив на дизайнера.>

–> DESIGN.VE продължава до 17 юни 2018г.