<снимка: © Nicolas Karakatsanis & Leonardo Van Dijl>

Между другото, видеото за представянето на завършващия магистърски клас 2018г. от девет студенти в безспорно най-силната и подготвяща за смели експерименти в модната индустрия Кралска академия за изящни изкуства в Антверпен (Royal Academy Of Fine Arts Antwerp) започва със Стефан Карчев.

Карчев влива своеобразен подход и неподправено оригинален поглед към образа на източноправославната религия, като съумява да почерпи здравославна и критична доза вдъхновение от често противоречивия, нискокачествен и евтин свят на периферния бит. Затова и името на магистърската му колекция – AMBIVALENCE / ДВОЙНСТВЕНОСТ изследва сложният казус на съществуване на диаметрални културни състояния в националната ни идентичност и себеизраз. Чрез разнообразните елементи, втъкани в облеклото и атмосферата на църквата, нейните ритуали и служби, през пророчествата, към които народа прибягва като начин за упование в нещо по-добро, до поредица от мимоходни влияния от средата – интериор на магазини, реклама на заведения и тяхното меню, спортно облекло и други.

„Използвам българското ортодоксално богослужение като вдъхновение за формите и като общо влияние, но го смесвам със спортно облекло и много други понятия, които намирам за естетически приятни. Нещата, които предизвикват творчеството ми, рядко се коренят в модата. Привлечат ме скритите пространства зад фасадата, магазините и рекламите в близост до църквите. Хората в Източна Европа все още се надяват вярата да им донесе по-добро бъдеще. Ако посетите България, ще се натъкнете на реклами на гадатели или религиозни служби, а визуалното им оформление е доста забавно заради по-ниската резолюция и ярко оцветена типография. В колекцията се заигравам с ирония. Някои модели са вдъхновени от износените рекламни банери, атмосферата и визуалния език по улиците и покривалата на мотоциклетите. Крайният резултат е комбинация от всичко това и повече. Не създавам колекция парче по парче, а по-скоро всичко преминава през процес на смесване в едно.“ Още от размислите на Стефан Карчев могат да бъдат прочетени тук.

Наше предходно интервю за бакалавърската му колекция Miscible Displacement ще откриете тук.

Катедрата за мода на Royal Academy Of Fine Arts Antwerp е лансирала водещи модни дизайнери като Мартин Маржиела, Дрис Ван Нотен и Питър Пилото. Стефан Карчев е сред привилигированите девет избраници-магистри и колекцията му бе част от двудневно събитие в Park Spoor Noord между 1 и 2 юни 2018 г.

Тук може да чуете и саундтрака, придружил шоуто.