Международният симпозиум е еднодневно събитие – част от Фестивала за дизайн Мелба – което приветства водещи творчески професионалисти от съвременния европейски дизайн и се фокусира върху теми като медии, мода, продуктов, дигитален и графичен дизайн, визуална комуникация, илюстрация и др.

Лекторите, които може да видите и чуете на 10 ноември в Генератор са Пени Мартин (главен редактор, The Gentlewoman), Микел Кристофър (програмен ръководител, SPACE10), Мачей Мах (UX / UI дизайн, School of Form), The Project Twins (илюстрация), Dechem (стъкло, продуктов дизайн), Folch Studio (визуална идентичност, медия), UNIT9 (дигитален и интерактивен дизайн).

Пени Мартин е основател-редактор на награденото женско списание The Gentlewoman. Преди това е куратор в Националния музей по фотография, филми и телевизия, и председател на модната фотография в Университета по изкуствата в Лондон. Тя участва в множество международни публикации, консултира в няколко световни красоти и модни къщи и е попечител на Studio Voltaire в Лондон, където живее.

The Gentlewoman е списание, което празнува съвременните жени със стил и цел. Невероятното, излизащо два пъти в годината, издание предлага свежа и интелигентна перспектива за модата, която е фокусирана върху личния стил – начина, по който жените действително изглеждат, мислят и се обличат.

Алберт Фолк е творчески директор и основател на Folch Studio с образователен опит в областта на графичния дизайн, геологията и фотографията. Известната му кариера в дизайнерския свят доведе до участието му в множество семинари и конференции в многобройни международни образователни центрове в областта на дизайна и бизнеса, сред които са Bauhaus и ESADE.

Рафа Мартинес е главен изпълнителен директор и директор на маркетинговата стратегия във Folch Studio. Рафа допринася за развитието на студиото чрез стратегическата си визия и журналистически подход, както и цялостния си опит в областта на брандирането и комуникациите. Заедно с Алберт организират конференции и семинари на фестивали и събития по целия свят.

Folch Studio е базирано в Барселона, проектира концепции, марки и разкази, които достигат и ангажират аудиториите по нова парадигма.

Карол Гуречни е мултидисциплинарен художник и дизайнер. През 2010 започва кариерата си като дизайнер в Saatchi & Saatchi. През 2013 г. решава да се премести в Лондон, където се присъединява към Unit 9. Темата на лекцията на Карол ще бъде „Проектиране на нови технологии“. Виртуалната реалност, разширената реалност, всички нови технологии имат една обща черта – интерактивност. Как да го проектираме, да ангажираме потребителите и да ги фокусираме върху посланието, което искаме да предадем.

UNIT9 е продуцентско студио, фокусирано върху проекти за VR, дигитални, гейминг, иновации и филми с офиси в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Берлин и Флоренция. Карол има шанса да събере опит в много различни дизайнерски области, като работи за марки като Google, Nike, Adidas, Nissan, Fendi, Sony Pictures и др. През 2012 г. печели конкурс за Young Lions Design и става полски представител в Cannes Lions в Кан. Получава награди като The FWA, Awwwards, The Webby Awards, KTR.

Мачей Мах е UI/UX дизайнер с над 12-годишен опит в сферата и преподавател, живеещ и работещ в Познан, Полша. Проектира уеб сайтове и потребителски интерфейси от 2005 г. насам, работи в интерактивни агенции в продължение на около 6 години, където създава уеб сайтове за марки като VW, Skoda, Honda, BP, KPMG или Avon. От 2011 г. работи на свбодна практика и професионалният му живот е тясно свързан с т.н. „страт-ъп“ компании в Европа и САЩ.

Maciej Mach от 2013 г. е учител в School of Form, което е част от Университета по социални и хуманитарни науки в Познан. Образованието има огромно влияние върху него и се превръща във втората му страст.

Михаела Томискова и Якуб Яндорек основават студио Dechem през 2012г. в Прага. За първи път се срещат в училището за стъкло Novy Bor, където развиват своята страст към стъкленото изкуство. Съсредоточават се върху продуктовия дизайн, като обръщат специално внимание на стъклото, проучват традиционните техники на бохемските техники и изненадващите връзки на различните им форми. Студиото създава уникални осветителни тела и предмети, и изящни декоративни елементи.

DECHEM има редовни изяви в прочути професионални списания, изложби в Милано в галерия „Розана Орланди“ и участия в Лондонския дизайн фестивал. Също така са носители на наградата за Чешки Grand Design.

Микел Кристофър е програмен ръководител на SPACE10, творчески продуцент, който работи върху това да превърне идеите и концепциите в реалност. Той е част от SPACE 10, откакто отваря врати през 2015 г.

SPACE10 е лаборатория на бъдещето. Мултидисциплинарният екип проучва и проектира иновативни решения на някои от основните обществени промени, които се очаква да засегнат хората през следващите години. Въз основа на тези прозрения и учения, те се стремят да създадат по-добри и по-устойчиви начини на живот.

Джеймс и Майкъл Фитцджералд са The Project Twins – ирландските братя работят заедно в редица дисциплини, включително илюстрация, дизайн, печат, рисуване и триизмерна работа. Произвеждат разнообразна работа, включваща редакционна илюстрация, обложки на книги, рекламни кампании и широкомащабни стенни и художествени проекти. Техният списък с клиенти включва имена като Facebook, The Guardian, New York Times, WIRED, Fast Company и The Economist.

На симпозиума близнаците ще говорят за тяхната дизайнерска и илюстративна работа, заедно с техниката за печат и изкуство. Ще обсъждат как балансират лични и търговски проекти и как взаимно си влияят, учат и информират.

 

Международният Симпозиум ще се проведе на 10 ноември в Генератор.

Билетите за Симпозиума са в продажба, а местата са ограничени.

Може да закупите своя билет ТУК

Графичната иденичност е на Next-DC