Тук не става въпрос за известния десерт, кръстен на австралийската оперна певица Нели Мелба (1861 – 1931), в чест на която френският цар на готвачите Огюст Ескофие посвещава сладка комбинация от сладолед, сироп, ядки и сезонни плодове.  МЕЛБА е нашият опит да миксираме смислено различни добри примери от дизайна, които се случват по света и у нас. В първото издание на фестивала за дизайн в София успяхме да привлечем местни и международни герои и подбрахме успешни и с положителен заряд и отзвук в живота ни примери от социален, графичен, продуктов, моден дизайн, илюстрация, бижу, брандиране, медии и други.

И докато все още се опитваме да обхванем емоциите и проблясъците от преживяното в първото издание на международния симпозиум МЕЛБА на 10 ноември в Генератор, споделяме какво се случи с огромна благодарност към всички, които отделиха време да са с нас преди две съботи и не само ни помогнаха да осъществим една професионална мечта, но и показаха готовност, възприемчивост и насърчителност за продължение и през 2019г.

 

THE PROJECT TWINS

Сутринта стартира със зареждаща визуална наслада и критичен поглед към политически и социални теми от близнаците Джеймс и Майкъл Фитцджералд от The Project Twins. Те представиха някои от своите любими корици на книги и плакати от швейцарския модернизъм, разказаха как често общата им работа е базирана на особена силна връзка, основана едновременно на разбирателство и конфликт. Така те захранват и най-ярката си творческа сила – миксирането на различни дози критичен поглед към даден проблем или задача с  ирония в общ визуален език. 

 

FOLCH STUDIO

Под мотото Възможност в хаоса, Алберт Фолк и Рафа Мартинес основатели на испанското студио за дизайн и брандинг FOLCH ни впечатлиха с примери от богатото си портфолио, които водеха към важни изводи като упованието в силата на индивидуалния, критичен и качествен подход. “Ние не ползваме подготвен протокол, всеки проект е различен за нас. Наблюдаваме цялостна трансформация на обществото и искаме да работим тъкмо с нея.” Прозренията, които ни завещаха, са: бъдете непокорни, превърнете марките в медия (WOUF); помнете, че не сте вашето лого и дори вече не се нуждаете от лого (beteve); разказвайте, не продавайте (архитектурни интервюта за Fundacion Arquia); децентрализирaйте и трансформирайте чрез дизайн (The Imperfect Barcelona); забравeте това, което вече знаете, изследвайте нови територии.

 

МАЧЕЙ МАХ / UNIFORMA

МАЧЕЙ МАХ – специалист в UI/UX дизайн и един от партньорите на полското студио за брандинг и дизайн UNIFORMA демонстрира някои от успешните си международни проекти. За него те първо тръгват от добри идеи, но се случват благодарение на най-важната съставка в тях – екипната работа и експериментът с различни форми на дизайнерски методи, за да постигнат целите си. Мачей подчерта колко държи на колаборациите и показа как, например, негова студентка от Китай в момента помага за разработването на апликация за смарт телефон за източния пазар.

 

КАРОЛ ГОРЕЧНИ / UNIT 9

Голямата брандинг агенция с фокус върху нови технологии, завъртащи главата проекти за огромни компании и офиси по цял свят UNIT 9 бе представена от Карол Горечни. Той ни показа как все повече компании залагат на новите медии с щедри бюджети най-вече заради завладяващи всички сетива изживявания. “Покажи ми и ще запомня. Включи ме и ще разбера.” е в общи линиии водещото мото в работата им. Видяхме как Oculus прави чудеса и как комбинацията от 3Д сканиране и смарт апликации оживяват цели приказки. Всичко в името на стимулирането на сетивата (и повече продажби, разбира се).

 

DECHEM

От високи технологии и виртуална реалност, потънахме дълбоко в красивата, бавна и мистична ръчна изработка на стъкло. Михаела Томишкова и Якуб Яндурек, основатели на чешкия бранд за бохемско стъкло DECHEM, показваха слайд след слайд деликатни, смели или нестандартни интерпретации и разработки на древния и силно традиционен за чешката култура материал. За да ни покажат, че въпреки спецификата му, няма невъзможни неща, когато си майстор и знаеш какво правиш.

 

Микел Кристофър – програмният лидер на лабораторията за изследване на живота ни в бъдещето SPACE10 разказа за създаването на мястото в Копенхаген и каква е неговата обвързаност с ИКЕА – “не непременна необходимост, но пък забавно да го имаш като шестия пръст на дланта си.” Space10 експериментира с добре познати теми от ежедневието ни: храна, околна среда, начини на придвижване, нови офис пространства, градско земеделие… За техния първи казус – популярните кюфтенца на ИКЕА – те измислят такива от насекоми, водорасли, 3Д принтиран прах и още. Само за няколко дни проектът им набира многохилядна популярност и е сред най-коментираните новини. Имиджът и очакванията към мястото да бъде еталон за прототипиране на бъдещи казуси чрез дизайн и наука изисква разнообразен екип, високо качество и ценни идеи с широк световен мащаб. “Ако сте най-умният човек в стаята, се намирате в грешната стая.” 

 

ПЕНИ МАРТИН / The GENTLEWOMAN

Пени Мартин ни върна назад във времето, когато онлайн медиите и социалните мрежи са били далечен и все още необозрим проблясък за бъдещето. Като моден специалист и журналист, тя разказа кои са били основните водещи критерии за създаването на стойностни медии: съдържание, естетика, политическа критика и качество. Това е водещият мотив и при списването на The Gentlewoman. Освен, че подхождат с интелигнетност, уважение и изключително внимание, често жените в сесиите не са професионални модели и желанието на екипа им е всяка дама-участник да се чувства на сигурно място. Редакционната позиция на Пени Мартин е безкомпромисна и педантична на всяко ниво – дори в детайли като кредитите към използваните продукти. „Събитията те пречистват от напрежението защо изобщо си се захванал да правиш списание.“ The Gentlewoman в момента кръжи между правенето на печатно издание и срещи, между физическото и виртуалното. Ролята на Пени Мартин е да участва в специални клубове и мероприятия по цял свят, като дни преди посещението й в София тя бе водещ на разходката на Gucci във Флоренция. След приключване на лекциите Пени Мартин подписва последния 18ти брой на списанието.

 

Благодарим отново на всички, които ни помогнаха за реализацията на първото издание на фестивала за дизайн МЕЛБА и които са с нас в това важно начинание. Надяваме се да не ви разочароваме и да направим отново силна и качествена програма през следващата година. До нови срещи.

Фотография: Михаил Новаков