Четвъртото и последно за тази година събитие Мелба на живо представи работата на трима български дизайнери от различни сфери – илюстраторката Росица Ралева, основателят на  Fontfabric Type Foundry Светослав Симов и арх. Мария Балева от FUNKT ARCHITECTS.

Подобно на онлайн архива МЕЛБА, събитието залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро. Друга важна характеристика на представяните проекти е тяхната актуалност и скорошна реализация.

Снимки: Михаил Новаков

Росица Ралева е сред най-разпознаваемите имена от българската илюстрация. Преди повече от десет години заедно с мъжа си стартират Душман – първият бранд за готини и със своеобразни послания и образи бг бранд за тениски. Тя е и част от Компот колектив – общността на художници на кратка анимация и стои зад многонаграждаваните филми на Фин Филм като Баща и Пътуваща страна. Понастоящем Роси е графичен дизайнер в голяма американска компания, но паралелно с това успява да работи по илюстрации на книги, плакати и други проекти, които всъщност бяха тема на нейното представяне. Нейното прекрасно чувство за хумор бе най-добрия старт на събитието и донякъде обясни забавните илюстрации и послания на много от проектите й. Акцент в представянето й бе поредицата плакати за културната програма на Полския институт и как е създала своя система за класифициране на различните типове съдържание. Вместо използването на снимки, тя успява да наложила своите илюстративни интерпретации на всяка тема като разпознаваеми и предпочетени от клиента.

Светослав Симов е основател на студиото за създаване на шрифтове Fontfabric Type Foundry и ни гостува по повод 10-годишнината на компанията. Той разказа за началото на компанията и как я е превърнал в най-голямото българско студио за шрифтове. С любов и денонощен труд той успява да разрастне екипа и да наложи Fontfabric в топ 3 най-разглеждани профила в Behance и в топ 2 на най-продавани шрифтове изобщо с клиенти като Nike, Nestle, KFC, Lipton, Discovery и много много други. С фокус предимно върху международните пазари и по-малко местни клиенти, Свет призова младите дизайнери да изискват заплащане на техния авторски труд и права, за да работят за изграждане на уважение и признаване на творческите професии у нас.  

Арх. Мария Балева от FUNKT ARCHITECTS ни разказа за един от най-новите им проекти – заведението Компанията. Клиентите им канят екипа да създаде всичко от нула и това дава както голяма свобода на ФУНКТ, така и огромна отговорност. Мария подчерта на няколко пъти горчивата истина, че старите занаяти и майсторите, които са ги поддържали за съжаление изчезват. За пода на заведението те са ползвали счупени и изхвърлени плочи от различен цвят, текстура и размер, които впоследствие сами е трябвало да поставят и превърнат в съвременна мозайка, защото не са открили майстор за тази задача, която иначе е била популярна по времето на соц строителството. Мария също така обоснова подхода на архитектурното им студио да затварят кръга от проектиране, през строителен надзор и реализация до производство на интериорните елементи като мебели, осветителни тела и аксесоари, за да постигат силно и цялостно излъчване на средата.

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Studio Komplekt. Срещите са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура динамичен архив за български дизайн МЕЛБА.

МЕЛБА НА ЖИВО се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.