Иванка Георгиева е сред най-успешно реализиралите се български дизайнери на текстил и мода. Тя преподава в Academy of Art, Сан Франциско и е текстилен дизайнер с 15 години практика в екипите на Diane von Furstenberg, St. John, Zac Posen, Elisa Palomino и други.

Иванка е възпитаник на Художествената академия в Сан Франциско – специалност текстилен дизайн, където в последствие се връща и за да преподава. Образованието й дава широк размах на действие, тъй като може удачно да се интегрира както в модата, така и в интериорния дизайн или всяка друга индустрия, където се наблюдават повърхностни детайли. Иванка Георгиева продължава да дълбае в тази сфера и основна причина е, че всъщност текстилът съществува като самостоятелна индустрия и това й дава автономност на креативната изява.

Основен момент от професионалния й път е стажът при Diane von Furstenberg, където само след няколко месеца й предлагат постоянна длъжност в компанията. Опитът в нюйоркската модна къща на DVF е страхотно начало за развитие в модния бизнес. Там тя научава изключително много за текстилната и модната индустрия и завързва ценни контакти. Казва, че работата й в DVF е била като втора академия, защото разбира за огромната разлика между училището и реалния свят на бизнеса.

Работи за различни модни компании, сред които и Zac Posen. Там разработва малка капсулна колекция за шалове и вратовръзки на Delta, където работи и с нейн колега от St. John-knits.

За Иванка текстилът е най-важната част от създаването на една колекция. Тук става дума за материята. Когато сме в магазин и пробваме, или докосваме тъканта на дадена дреха, ние всъщност усещаме текстила. Текстилът може да е щампа, или плетиво, или вълна, и само тези три думи носят толкова много информация.

Определящото и важното в процеса на работа, както при всяко изкуство, е талантът и креативността. Иванка преподава първо ниво текстил, което е и единственото ниво, достъпно да се научи онлайн. Тя учи студентите на различни техники в практиката и на креативно мислене. Главната й цел е да ги мотивира да мислят като дизайнери и създатели.

Това, което я прави уникална в американската индустрия, е факта, че има европейска база, рисува много добре, в същото време има възможността да учи техническата компютърна част в Америка. Влага любов и старание във всички колекции и е постигнала това, което иска, а именно да работи с компании, които са едни от най-успешните в модната и текстилна сфера. Красотата в това разнообразие от модни компании е в различните стилове и естетика, и тя има късмета да е творила за всички тях. А най-новото начинание, с което се е заела в момента, е наскоро отвореното й печатно студио.

През януари ще се проведе Практичен курс за изграждане на творчески проект, на който тя е водещ. Очаквайте да сподели и предаде своя личен опит от работата си с едни от най-успешните модни къщи в света.

Снимките са личен архив на дизайнера.