След повече от година активна работа по разработване на сувенири в серия за Пловдив, сме готови да обявим тяхното разпространение на осем локации в града. Проектът е част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Нашата отправна точка бе представянето на различен поглед към масово разпространените сувенири, чиито клиширан образ е по-често затворен в производство без специален художествен подход. Решихме да включим и въвлечем съвременни български визуални творци в темата, за да добавят качествен дизайн и смислена интерпретация.

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ ни научи на важни уроци: реализирането на една идея от концептуална до такава за масово производство и търговска дейност е трудно начинание, което често включва разочарования поради финансови ограничения, компромис с материали и краен резултат. Асортиментът, изцяло произведен в България, е далеч от първоначалната ни амбиция, която привличаше повече участници и посоки на развитие на идеите за сувенири за града.
ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ е далеч от перфектен. НО е нашият категоричен принос в посока на разнообразяване и въвличане на мултидисциплинарни подходи в сувенирната индустрия тук.

Участници в проекта са различни визуални творци със своеобразен артистичен поглед. Благодарим отново за доверието да се впуснат в този творчески експеримент:

Нева Балникова / бижутер – ключодържател Локация Старата къща.

арх. Пенка Станчева и Розалина Буркова – магнит Тепета.

Мисирков/Богданов – близалка Альоша.

Артелие и Николета Носовска – чанта и калъфка за възглавница в едно Калдъръм.

tochka & tochka – порцеланова чаша Панорама.

Теодор Георгиев – серия от илюстрации с тема Капана върху тефтери, значки, шоколади и картички.

Следете новини за проекта ни на сайта: www.takeaway-souvenir.com

МЕСТА ЗА ПРОДАЖБА в Пловдив:

Cu29 Coffee&Gallery

Old Plovdiv Boutique Hostel

Wunderbaer – Hills Beer Bar & Shop

Туристически информационен център 

artnewscafe

Отсреща

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ
Автори на сувенири: арх. Пенка Станчева и Розалина Буркова, Артелие и Николета Носовска, Теодор Георгиев, tochka & tochka, Нева Балникова, Мисирков/Богданов.
Автори на визуална идентичност Сувенир за вкъщи: UNIT
Автори на мобилен щанд: Wall Stack
Партньори: B2N – Your 3D Partner и Artnewscafe
Фотография на сувенири: Мисирков/Богданов
Пловдив за вкъщи е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.