Шестото издание на Мелба на живо за пръв път гастролира извън столицата и пътува до Пловдив, където представи дизайн герои със специално отношение към града, неговото наследство и визуална среда. 

Подборът ни беше непренебрежимо силен и този път миксираме следните теми и участници:

<фотография: Михаил Новаков>

Продуктов дизайн -> Марина Драгомирова, съ-основател на Studio Furthermore

Марина Драгомирова е родом от Пловдив, но от студентските си години живее в Лондон, където завършва продуктов дизайн в реномираната Кралска академия на изкуствата (Royal College of Art). Оттук нататък професионалният й път е низ от успешни изяви и правилни ходове, за да бъде многократно обявявана като една от надеждите на младия експериментален дизайн изобщо. С участия в няколко изключителни изложби, панаири на изкуството и дизайна, отразени с ласкави публикации в световните медии, Марина с право може да се гордее от постигнатото. Още през 2012г. тя споделя, че желанието й е чрез работата си да променя усещането на хората за предметите около тях. Засега успява, като създава обекти и осветителни тела на границата с невероятното и препращащи поетично към други материали и светове.

 

<фотография: личен архив>

Типография ->Александър Неделев и Вероника Славова, основатели на Typedepot

Основано през 2010г. като страничен проект от Вероника и Александър, с времето, както и с много постоянство и опит те набират скорост и успяват да превърнат своята бутикова агенция в международно търсена такава за внимателно разчертани шрифтове. В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост двамата ще споделят своето разбиране за силата на буквите и как умното им приложение може да изгради запомняща се и неподвластна на модата идентичност. Заедно с тях и партньорите ни от Fashion Days сме подготвили и специални подаръци, обвързани с празника, за първите 100 гости на събитието.

Typedepot са част от акцията за събиране на почерци в Пловдив, които впоследствие ще бъдат анализирани и обработени в първата по рода си градска азбука на кирилица от тях и друго пловдивско студио – ПУНКТ.

<фотография: Минко Минев>

Интериорен дизайн -> Мила Иванова и Цветомир Павлов, основатели на Caché Atelier

Сякаш на игра и леко под радара на големите архитектурни вълнения в страната ни, за няколко години Мила и Цветомир без помпозност и претенции успяха да наложат своята лаборатория за интериорен дизайн и архитектура като отправна точка за своеобразен и чудесно изпълнен интериор. С особен фокус върху офис пространствата, техните решения за работна среда дават възможност на служителите да излязат извън рутината и да се почувстват обгрижени от качествени материали и атрактивна естетика, разиграна в добре подбрани функционални форми и приветстващи креативността детайли.

 

МЕЛБА се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.
Локация на МЕЛБА НА ЖИВО #6, Склад, Фондация Пловдив 2019, ул. Екзарх Йосиф 16.

Проектът е асоцииран към програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

?МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Студио Комплект. Срещите са продължение на лансирания в края на 2017 г. от нас в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура динамичен архив за български дизайн МЕЛБА | melba.bg.

В МЕЛБА НА ЖИВО се представят актуални и забележителни със своя подход проекти от местни герои на дизайна. Споделя се опит относно реализацията им, като основен фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях. Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение за всеки.

Подобно на онлайн архива МЕЛБА, събитието залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро. Друга важна характеристика на представяните проекти е тяхната актуалност и скорошна реализация.