Персонализирането в интериора има своя силен момент. Голямоформатните машини за цифров печат върху най-причудливи и смели повърхности са тук, за да поемат високите изисквания и неочаквани предизвикателства на процеса и крайния резултат. Тяхната технологична адекватност и висока адаптивност към различните повърхности освобождава въображението на дизайнери и архитекти да предоставят висококачествени и смайващи решения на своите клиенти.

 

Населението на света е все повече и предоминанто градско и затворено (68% от населението на света се очаква да живее в градските райони до 2050г.*, а над 80% от живота ни преминава на закрито**). Едновременно с това хората ежедневно затъват в пренаситеност от стоки, визуални референции, сезонни тенденции, бързо-оборотни иновации и задъхващи потока от информация известия. В този контекст нуждата от лично внимание към индивидуалните нужди, изисквания и мечти е все по-належаща и обоснована. Домът, работното място, градската среда и ежедневният бит, се бунтуват срещу всичко посредствено, евтино, твърде общо и безхарактерно. Затова и потребители, и индустрия прегръщат активно поръчковите проекти, в чиято същина са обгрижването с уникален естетически подход и впечатляващ краен резултат. 

 

Декорацията носи качество и красота в живота, която захранва душата. Това прави животът красив. Албърт Хадли, американски интериорен дизайнер и декоратор.

 

От каменната ера досега декорацията като акцент в дома в различните й формати – украса, рисунка, аксесоар, текстил и т.н., съпътства изконното ни желание за лично себеизразяване. Canon демократизира достъпа до качествен и персонализиран спрямо специфичните ни изисквания печат върху различни повърхности. Свежият подход внася нови възможности и свобода при проектирането на интериори и реализирането на продукти. Цифрово отпечатаният интериорен декор набира все по-сериозна сила и от нишово приложение е на път да се превърне в предпочитано и сигурно средство за доставяне на конкретни и специално поръчани идеи. Подобно на други две съвременни явления – появата на дронове в архитектурата (и по-точното фотографиране на места и сгради) и 3Д принтирането в дизайн индустрията и настоящият бум при приложенията им, широкоформатният печат съдейства за пълно развихряне на въображението на архитекти, дизайнери и визуални творци да осъществят идеите си в най-стойностен и удачен вариант. 

 

Цифрово отпечатаният декор може да се приложи върху облицовка за стени, стенни плотове и други работни плотове, мебели, стикери, фототапети и персонализирани тапети, прозорци, врати, подови настилки и графики, фаянс, дърво и други необичайни основи. Тази манипулация отваря нови възможности за творчеството на дизайнери и архитекти, които непрекъснато търсят вдъхновение, за да задоволят нарастващите изисквания на своите клиенти. Тясното сътрудничество с доставчиците на печатни услуги, които използват правилната технология за печат, отключват способността за изпълнение на наистина неповторими проекти и решения, доскоро в сферата на мечтите. 

 

Някои от най-разпознаваемите, напредничави и награждавани архитектурни български студиа прегръщат активно идеята за персонализиране на интериорните си решения чрез привнасянето на уникален подход в декора. Победителите в категория “Обществен интериор | Офис / работна среда” на Dibla Design Awards 2018 Caché Atelier предлагат единна интериорна концепция, проследена в пространствата на цялата нова сграда на PROGRESS, България. Мащабът от над 7000 кв.м. предоставя както богата възможност за експерименти, така и редица предизвикателства, които те посрещат с единство в излъчването между стени, под и мебели. Акцентите в цветовете и мотивите са постигнати убедително чрез голямо форматни рисунки на планини и подобни детайли по стъклата.

(снимки: архив Caché Atelier)

Архитектите от ФУНКТ стоят зад много посещавани и популярни заведения в София и страната, част от тях отличени и с международни награди. Този профил ги поставя в ситуация да търсят разнообразни творчески решения чрез персонализиран декор и отличителни дизайнерски похвати. За последния си проект – ресторант за закуска и брънч КОМПАНИЯТА – те канят графичния дизайнер Мария Дончевска, която да създаде специална рисунка с повтаряща се шарка за няколко големи отразяци от стените. Нейните растения са в унисон с останалата част от интериора и кореспондират на живите саксии, зелени акценти и под, които внушават усещане за свежест, зеленина и чистота. 

В крак с тенденцията за персонализиран интериорен декор CANON отговаря на високите изисквания за дигитален печат със своите най-нови принтери. Техните изключителни технологични характеристики включват: ненадмината гъвкавост за отпечатване на творчески продукт върху различни повърхоности, детайлен фокус върху контрола на качеството на крайния продукт, увеличена продуктивност (използва по-малко мастило) и скорост, подобрена и разширена цветова гама (и нетоксично, мигновено съхнещо и издържливо мастило), отлично възпроизвеждане върху всеки печатен носител. Приканваме ви да посетите специално подготвения от Canon България сайт, за да се запознаете с приложенията и възможностите на техните услуги в сферата. 

*Изследване на Обединените нации – източник: тук

**Национално изследване на модела на човешката дейност – източник тук