Постстудио са отговорни за графичното оформление към изложбата „Как живеем“, с която България след дълго национално отсъствие тази година се завърна на Биеналето за изкуство във Венеция. Радваме се, че именно те са се заели със задачата, защото от години се занимават с визуалните идентичности на знакови културни събития като Sofia Design Week, One Architecture Week, Space for Change и места като Музейко.

 

Важна година за българското съвременно изкуство – с национално участие на най-важния форум – Биеналето във Венеция. Какво предизвика интереса ви да се заемете с визуалната идентичност на събитието?

Велина: За мен лично това е сбъдната мечта. Биеналето във Венеция е висш пилотаж в дизайна и изкуството. Това че нашето студио работи върху графичния дизайн тази година, е огромна чест.

С какво ви впечатли изложбата “Как живеем” курирана от Вера Млечевска с участието на Рада Букова и Лазар Лютаков? 

Велина:  Работите на Рада Букова и Лазар Лютаков живеят в синхрон. И двамата изследват съотношението между материята и света, в които живеем. И двамата се опитват да поставят тази материя в различен контекст, изследват функциите и естетиката. Това ми се стори много интересно в контекста на Венеция, един исторически град, изграден изцяло от естествени материали, издържали теста на времето. 

Как повлияха кураторската концепция и представените произведения на вашата работа?

Велина: В Постстудио винаги се стараем да изведем визуалната концепция от продукта, с който работим. Визуалната идентичност е неразделна част от изложбата и затова задачата е изключително отговорна. В случая предизвикателството дойде оттам, че изложбата е на двама автори. Затова се концентрирахме в обединяващия елемент в произведенията им, а именно – пречупването на материалите през функцията им. В случая при работата на Лазар с плексигласовите плоскости – има дори и физическо счупване на материала. 

Фотогграфия: Paolo Codeluppi

Темата на биеналето –  “Да живееш в интересни времена”, зададена от куратора Ралф Ругоф. Как интерпретирате вие темата на тазгодишното издание на биеналето и по какъв начин това повлия на работата ви?

Велина: Живеем в изключително динамичен период от историята на света. Това е едновременно страшно и привлекателно. Светът днес се различава коренно от вчерашния. Това касае всички сфери на живота, включително и графичния дизайн. Нашата работа е визуална и е свързана с това да преминаваме редовно границата на сетивните ни възприятия, да представяме нови и интересни визуални решения. В свят, в който Pinterest и Instagram са толкова достъпни медии, това става все по трудно.

Каква е водещата ви концепция / идея при изграждането на визуалната идентичност? Кои са задължителните елементи при един такъв проект? 

Велина: Нашето предложение беше да пречупим една буква от името на проекта HOW WE LIVE и това да накара наблюдателят да се запита: “Какво й се е случило на тази буква? Дали е печатна грешка, дали е случайна грешка?” Представихме си дори буквата W като изработена от тънък материал, нещо като лепенка, при чието залепяне да се е деформирала. 

Какви бяха предизвикателствата и трудностите в работата ви по визуалната идентичност на Българския павилион?

Велина: Бих казала, че в нашата сфера на работа няма проект без трудности и обсъждане на дестеки варианти. Предизвикателство беше да намерим време и място за общи разговори, защото Рада живее във Франция, Лазар – в Австрия, а ние сме в София. Рада и Лазар си представяха идентичност, която е изцяло „non design”, без никакви елементи към самото изписване, които да направят този надпис характерен. Ние предложихме точно обратното и интерпретациите ни трябваше да намерят пресечна точка. Вярвам, че в крайна сметка тази идентичност успява да е едновременно „non design” и провокираща и запомняща се.

Какво искахте, но не успяхте да реализирате?

Велина: Това, което най-много ни липсваше в проекта, беше достатъчно физическо време, за да разгърнем идентичността за различни канали и визии. Аз си представях тя да е динамична и всеки път да „разчупваме“ различни букви, но заради малкото време се спряхме на по-статичнен вариант.

През годините създаването на визуални идентичности за големи културни събития се превърна във ваша запазена марка. Какво ви кара да продължавате да работите в тази област? 

Велина: Културната сфера е изключително интересна за нас. В нея можеш да се предизвикаш по-смело, да пуснеш въображението си на воля и да създадеш обществено значим продукт.

Кои за визуалните идентичности на културни проекти, които са ви впечатлили най-много през последната година и защо?

Велина: Изключително ме впечатли акцията на ул. Иван Вазов – Ivan Vаzov Open. Въпреки че не е графичен дизайн, е много близо до дизайна, като начин на решаване на проблем, защото именно това прави дизайна – решава проблеми. 

 

Български павилион в рамките на Biennale Arte 2019 May You Live In Interesting Times може да бъде посетен до 24 ноември 2019г.

вход: свободен

работно време: 10:00 – 18:00ч. всеки ден без понеделник (освен на 2 септември и на 18 ноември)

адрес: Fondazione Ugo e Olga Levi Onlus, Palazzo Giustinian Lolin