Миксирането на дизайн дисциплини и тяхното отражение в ежедневието отново е в основата на второто издание на фестивала за дизайн МЕЛБА. След усилена подготовка можем с вълнение и гордост вече да споделим първи щрихи от програмата на събитието. Съдържанието е мотивирано от желанието ни да срещнем публиката с качествената, стойностната, необичайната, въздействащата и променящата към по-добро сила на дизайна. 

Фестивалът е структуриран в няколко основни формата:

Международният симпозиум с лекции от изключителни специалисти зарежда със знания и различни перспективи  на 9 ноември / събота от 10:00 до 19:00 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК). Обявяваме и първите четири имена от гостите ни като всеки един от тях вече е оставил отчетлива и ярка следа в съвременната визуална култура. Специално за симпозиума пристигат основателите и лидерите на швейцарското студио за типография Grilli Type, московчаните-специалисти в създаването на бранд идентичност Shuka и многонаграждавания за своята отдаденост към устойчивост и организиране на материалната среда Maarten Gielen от белгийския колектив ROTOR. За първи път разнообразяваме представата за дизайн и с поглед към социалния активизъм през улично изкуство с ирландския мултимедиен артист – Джо Каслин. Очаквайте скоро повече подробности за тях и за останалите имена от програмата ни.

В тон с миналогодишната ни амбиция да представяме значими и оригинални проекти на български дизайнери от последната една година, отново подготвяме селекция на продукти и инициативи на напредничево мислещи творци в няколко основни категории. Откриването на изложбата Преглед на българския дизайн маркира и старта на фестивала на 7 ноември / четвъртък.

Новото в това издание е подборът от документални заглавия, посветени на изкуство и дизайн. Сред тях са придобили широка популярност филми, които за първи път стигат до софийска публика, като например Rams на Гари Хастуит с амбициозен портрет на иконата в продуктовия дизайн Дитер Рамс и посветения на 100 годишнината на най-важното течение в дизайна – Баухаус – Bauhaus Spirit.

В продажба са първите ранни билети за фестивала на по-ниски цени – пакетна от 100 лв. за Международния симпозиум, пет филмови прожекции и откриващо парти с DJ; и единичната цена за симпозиума – 80 лв. Билетите са достъпни ТУКПодробности за програмата на фестивала ще бъдат разкривани всеки ден на Facebook страницата и на melba.bg

Ще ви очакваме.


Melba Sofia Design Festival е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg. 
Международен Симпозиум 9 ноември 2019 | събота
Изложба Преглед на българския дизайн 2019 7 ноември – 17 ноември 2019 г.
Филмова програма 8-30 ноември 2019 г. / в Генератор
Идея и реализация фестивал: Studio Komplekt
Съорганизатор и визуална идентичност: NEXT-DC
Партньор Архив и Изложба: Софийска Община Програма култура и SiteGround
Партньори Симпозиум: 
EpayGo
FontFabric
Embassy of Ireland Sofia
Polish Cultural Institute 
Goethe Institut
Чешки център
Instituto Cervantes Sofia, Embassy of Spain
Goethe Institut
Официален превозвач: Bulgaria Air
Партньор Филмова програма: Fashion Days и Goethe Institut