Шест филма за дизайн, архитектура и визуални изкуства показва вторият Melba Sofia Design Festival

От 7 до 30 ноември, в рамките на второто издание на Melba Sofia Design Festival ще се състоят прожекции на 6 независими документални филма за дизайн, архитектура и визуални изкуства. В селекцията на Студио Комплект – автори на идеята и реализацията на фестивала, са заглавията RAMS, Design Canada, Graphic Means, Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus, Kusama: Infinity – всички с премиера за българската публика. Локацията на филмовата програма на фестивала е Generator.

Rams е документален портрет на един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света и легенда на германския индустриален дизайн – Дитер Рамс. Той е главен дизайнер на компанията за електроуреди Braun от 1961 до 1995 г. Рамс в много голяма степен формира модерния германски индустриален дизайн и принципите на функционализма, и е основоположник на много от принципите на дизайна на съвременните продукти за масова употреба, включително продуктите на Apple. Прожекцията е на 10 ноември, неделя, от 18:00 часа. По-рано в същия ден, от 15:00 часа, съвместно с българския бранд Drekka ще бъде излъчен филмът The Aeropress, който проследява пътят на аеропресата за кафе – от нейния създател, до използването й в различни страни по света и т.нар. AeroPress състезания. Това е чудесен пример за находчивостта, свободния дух и последователността на стартъп културата и как дизайнът спомага за нейното приложение.

 

Придобилият популярност през изминалата година по фестивални прожекции документален филм Design Canada съвсем заслужено се нарежда сред най-търсените и любопитни заглавия с тема дизайн, тъй като прави важен и специфичен обзор на златната ера на дизайна в Канада. Лентата разказва за трансформацията й от колонизирана страна до едно от най-мултикултурните общества в света, през призмата на графичния дизайн. Прожекцията е на 12 ноември, вторник, от 19:00 часа.

 

 

Graphic Means е филм за еволюцията на графичния дизайн, който покрива динамичните години от средата на миналия век до 1990-те години. Посредством участието на едни от най-влиятелните имена в областта, режисьорът Бряър Левит задълбава в темата за промяната, която настъпва в индустрията след активното навлизане на компютрите и загърбването на аналоговите методи и инструменти. Прожекцията е на 22 ноември от 19:00 часа.

 

 

На 27 ноември, сряда, от 19:00 часа е прожекцията на BAUHAUS SPIRIT: 100 YEARS OF BAUHAUS – филм, посветен на 100-годишнината от създаването на движението Баухаус. Той показва и съвременни социални, концептуални и артистични произведения, които се свързват с историята на движението.

 

Kusama:Infinity е филм за живота и изкуството на световно известната японска артистка и най-продавана в момента жена-художник – Яой Кусама. На 90 години тя продължава да смайва всички със своите ярки скулптури и огледални инсталации. Това е историята на Кусама – от консервативното възпитание до революционeрката, изпреварила времето си. В програмата на Melba Sofia Design Festival на 30 ноември, събота, от 18:00 часа.

 

 

В продажба са първите ранни билети за фестивала на по-ниски цени – пакетна от 100 лв. за Международния симпозиум, пет филмови прожекции и откриващо парти с DJ; и единичната цена за симпозиума – 80 лв. Билетите са достъпни ТУК. Филмите ще могат да бъдат гледани и без фестивален пас, на цена от 5 лв. всеки, със заплащане на място. Филмите са на английски език и без субтитри на български.

Филмовата програма на Melba Sofia Design Festival се организира в партньорство с Fashion Days, вдъхновение и шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.

Генератор е на бул. Черни връх 47, София.

За Melba Sofia Design Festival

Второто издание на Melba Sofia Design Festival (7-30.11.2019) миксира различни дисциплини на дизайна в еднодневен международен симпозиум с имена от цял свят, изложба-преглед на българския дизайн от последната година, филмова програма, разнообразни креативни активности и парти.

Международният симпозиум е събитие с лекции в един ден, което събира забележителни световни представители на продуктовия, интерактивния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите и визуалната комуникация. На 9 ноември от 10:00 до 19:00 часа, в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), българската публика ще срещне независимото швейцарското студио за създаване на шрифтове – Grilli Type; ирландския активист и мултимедиен артист – Джо Каслин, който е автор на популярния социален проект Volunteers; руските колоси в графичния дизайн и създаването на бранд идентичност – Shuka; както и Maarten Gielen от награждаваното белгийското студио ROTOR – автор на Белгийския павилион на Архитектурното биенале във Венеция през 2010 година. Предстои да бъдат обявени още имена на лектори в симпозиума.

Melba Sofia Design Festival е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg.

Подробности за програмата на фестивала ще бъдат разкривани всеки ден на Facebook страницата и на https://melba.bg/festival/.

За повече информация:
Зорница Миткова
PR Manager Melba Design Festival
M: +359 884 511 612
E: zornitsamitkova@gmail.com

Международен Симпозиум
9 ноември 2019 | събота

Изложба Преглед на българския дизайн 2019
7 ноември – 17 ноември 2019 г.

Филмова програма
8-30 ноември 2019 г.
Генератор

Идея и реализация фестивал:
Studio Komplekt

Съорганизатор и визуална идентичност:
NEXT-DC

ПАРТНЬОРИ

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Дигитален партньор Архив и Изложба
SiteGround

Партньори Симпозиум
EPAY GO
Fontfabric
Embassy of Spain
Embassy of Ireland Sofia
Polish Cultural Institute
Национален дворец на културата
ИКЕА

Официален превозвач:
Bulgaria Air

Партньор Филмова програма:
Fashion Days
Гьоте-институт България
Генератор