Всичко ще е наред. И тази година. Удобно разграфеното време в дни и месеци мести състоянието ни напред и дава подходящ и благосклонен повод да бъдем оптистични, да очакваме предстоящото и да анализираме с леко снизхождение и спокойствие отминалото. Ето какво успяхме да свършим (разбира се, с помощта на ценни сътрудници и партньори) през 2019 г., за да я затворим в мир и да се насочим с обозрима вяра в реализирането на мечти и настоятелни задачи от близкото бъдеще.

САМОИНИЦИАТИВИТЕ

МЕЛБА

През 2017 професионалният ни живот стана по-сладък с въвеждането на инициативите за дизайн МЕЛБА. В своята втора пълноценна година от съществуването си обогатихме динамичния онлайн АРХИВ с нови профили на дизайнери, осъществихме пет издания на формата Мелба на живо, две от които за първи път извън София – в Пловдив и в Бургас, както и направихме – второ издание на фестивала за дизайн в София – Мелба.

Петте издания на Мелба на живо се радваха на чудесна аудитория, на разнообразни теми и на зареждащи със своята дейност участници, които щедро споделяха опит и творчески идеи от света на графичния дизайн, илюстрацията и анимацията, интериорите и архитектурата, модата и продуктовия дизайн, типографията и артистичните инсталации. Всяко издание оставяше и малък спомен на публиката със специално подготвен подарък от някой от дизайнерите-участници, реализиран с подкрепата на нашия устойчив партньор Fashion Days. Очаквайте скоро и първото за 2020 издание на формата. Приканваме ви и да се запишете за бюлетина ни на melba.bg – поддържаме го само по същество и изпращаме при повод.

Второто издание на фестивала за дизайн в София – Мелба  разшири програмата си с нови формати като кино (6 документални филми за дизайн, архитектура и изкуство) и музика, премести симпозиума в двойно по-голяма зала, където приветства съвременни кумири на дизайна и визуалната култура, както и видя подбор от 32 проекта на български автори, реализирани пред последната година, в изложбата Преглед на българския дизайн 2019.

 


 

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ

През последните две години активно се занимаваме и с предизвикателното приключение с неочакван край – създаването на нови сувенири от български визуални творци за Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Основните ни търсения се фокусираха върху прекрояването на възприятието за сувенир. Затова и поканените автори зад реализираните сувенири идват от различни творчески сфери като мода, архитектура, илюстрация, графичен дизайн, фотография… Това бе важен урок и интересен експеримент за нас – можем ли да стигнем до типичния формат на сувенира (малък, преносим, евтин, масово производство) със силно съдържателно лице. Обектите са в разпространение от април 2019 и могат да се разгледат на сайта на проекта, както и в подбрани локации за продажба в София и в Пловдив. Сувенирите предизвикаха и непреднамерена и разгорещена дискусия в медиите заради близалката по подобие на паметника Альоша с автори Мисирков/Богданов и с провокация относно надционалната позиция спрямо наследството от паметници от социалистическото минало и тяхното възможно настояще. Опитът ни да зададем нов формат на стериотипния образ на сувенира продължава да съществува, както и желанието ни да има продължение.

 


 

СЪТРУДНИЧЕСТВАТА

ОБЩИНА ГАБРОВО

За нас е важно да участваме, да окуражаваме и да подкрепяме с всички сили опитите жизнената ни среда да се превръща в по-смислена, в по-разбираема, в по-приятна, достойна и хуманна. Община Габрово е много активна в работата си и желанието си да внася положителна промяна в града. В края на 2018г. бяхме поканени да поставим началото на дългосрочен процес за обновяване на визуалната комуникация на общината. Многопластовите образи и фрази, свързани с Габрово, го съотнасят към град на хумора, на индустрията и на географската му централна локация. Валидни и досега, те обаче се нуждаят от преосмисляне и преформатиране в адекватни и атрактивни за настоящето (и бъдещето) послания на български и английски, чийто отзвук и влияние е разбираем за гражданите, за неговите посетители и за потенциалните инвеститори. В първия етап от този изискващ и отговорен процес направихме анализ на даденостите чрез неформална анкета и срещи на живо с гражданите, официално национално проучване и обобщение на резултатите, както и поставихме ясни насоки каква е да е втората стъпка. Може да разберете повече тук.

 


ХАВАС / БАУМИТ – ФАСАДА НА ГОДИНАТА

Рекламна агенция Havas Worldwide Sofia ни покани да работим заедно по осъществяването на мащабното и важното за  Баумит България събитие – Фасада на годината. Ярката церемония отбеляза постиженията на местни архитекти, строителни компании и инвеститори и последващото им участие в международния конкурс на марката. Подбрахме звезден екип от сътрудници (благодарим ви Героги Тенев, Ева Вентова, Форматик, Пламен Босев, Иван Цуцуманов, Калин Николов, Милен Данков, водещите Станислава Айви и Димитър Павлов, Белослава и група) за истински звезден завършек на годината.

 


ПАРАГРАФ 42 / CANON БЪЛГАРИЯ

Canon България и ПР агенция Параграф 42 ни поканиха да сме водещи в събитие за лансирането на широкоформатните машини за цифров печат на марката към подбрана аудитория. За нас бе удоволствие да работим с арх. Мариана Сърбова, която представи един от своите проекти като пример за възможностите за персонализиране на творческите идеи и реализирането  им върху красиви и все още малко популярни повърхности. В статия и на живо ние говорихме за атрактивността и неповторимостта на подобни дизайнерски и интериорни решения и тяхното популяризиране у нас.

 


УЧАСТИЯТА

See It Be It Bulgaria

Още в началото на 2019г. се появихме на сцената на SeeItBeIt Bulgaria в тяхното издание, посветено на жените и културата, за да разгледаме темата през призмата на жонглирането и балансирането на професионална отдаденост и личен живот. На фокус бе креативният стимул зад работата ни, визуалната култура като платформа за обществено извисяване, силните и независими жени, които са ни отгледали и възпитали като такива, и това, което ще завещаем на нашите деца (все момичета) като невидим код на доблестно и достойно поведение.

Open Art Files: Записки и бележки под линия

Културата в Пловдив имаше силна година и сме горди, че освен със самоинициирания проект Пловдив за вкъщи, успяхме да влезем в наситения календар от събития и с участието си в сборната изложба Open Art Files: Записки и бележки под линия в галерия Капана. В съдържателната част на експозицията свое място намери Преглед на българския дизайн 2018, който подготвихме за първото издание на фестивала Мелба. Благодарим на куратора Вера Млечевска и на организатора фондация „Отворени изкуства“ за включването в сборния и мултидисциплинарен поглед към въпроси, свързани със съвременната ни визуална култура. Тук може да видите запис и от нашата среща-разговор с основна тема дизайн, която бе сред съпътстващите събития на изложбата.

ДАРИК – 40 до 40

Ето ни и сред отбраните българи с позитивен принос за обществото в сезон 6 на инициативата на ДАРИК – 40 до 40. Тази безспорна чест е придружена и от неотменната отговорност как вършим работата си и как я развиваме, така че да има смисъл за повече хора и благотворен отзвук в живота им. Предлагаме ви да гледате интервюто на Бояна Гяурова по повода тук.

СПИСАНИЕ ЕВА

В своя януарски брой от новата готина списание ЕВА ни поставя сред 20-те, “които през следващите 12 месеца …ще сбъдват мечтите си през 2020 година и ще променят обстановката в България и извън пределите на страната към по-добро.” Смирено благодарим и дано отговорим на високите очаквания.

 


Приветстваме 2020. Надяваме се да продължим да надграждаме професионалните си изяви с уважение и отговорност към публиката и средата. Тази година празнуваме и пет години Студио Комплект – сериозен повод за равносметка и добри намерения.

БЛАГОДАРИМ

На вас. Вашият интерес към работата ни е храната, която ни дава сили и мотивация да продължаваме напред.

На всички наши съмишленици, участници и творци, които се впускат заедно с нас в професионални приключения с желание, търпение и доверие. Без тяхното участие в поръчани проекти или изложби и лекции, нашето съдържание щеше да е без смисъл.

Очакваме с вълнение предстоящото и ще се радваме да растем заедно.

Адриана Андреева и Бояна Гяурова / Студио Комплект