Въпреки че още от 1980-те технологията на 3D принтиране (процес на изработка на триизмерни обекти от дигитален файл) е разпозната и развивана като потенциален революционер в индустрията, бумът и широкото разпространение на адитивното производство е по-скоро в последните 10 години. В България нейн устойчив поддържник е B2N – компания, която не само внася най-добрите машини и материали, но и приближава магията на технологията до повече хора чрез различните си инициативи. Безспорно това с най-широко и силно влияние е международното събитие Additive Days със старт само след броени дни. Хвърляме бърз поглед към някои от акцентите в програмата, които превръщат разходката до София Тех Парк в непременна.

3Д принтирането на кратко
За адитивното производство се говори масово от 2010 години насам. Популяризирането е обусловено от сравнителната достъпност и олекотеност на машините, както и свободното споделяне на файлове и знания относно технологията. Все по-добри материали, все по-бързи производствени процеси и все по-ниски цени. Технологията е тясно обвързана с иновативни открития в наука, медицина, транспорт, архитектура и дизайн. Печели сърцата на мнозина заради гъвкавите си възможности и осъществяването на преди немислими идеи в реалност. Достига до най-крайни точки на земята и спомага за разрешаването на всякакви проблеми – от спасяването на човешки живот в бедствени ситуации и бързото строене на сгради, през рециклирането на боклуци в нови смислени пре-употреби, до активна роля в откриването на иновативни материали в медицина, космонавтика и други. Специално в дизайн и архитектура – употребата на 3D принтирането е все по-наложителна и оправдана. Преди да се предприемат големи, времеемки и скъпи производствени процеси, първо се тестват на прототипно ниво с безкрайно много възможности и експерименти през машините за 3Д принтиране. Ние също сме ползвали технологията в някои от проектите си, като например при сувенира на проф. Димитър Делчев за София за вкъщи в колаборация с B2N.

Additive Days от B2N
Additive Days се осъществи за първи път през есента на 2018г. Тогава то даде ясната заявка, че се превръща в балканската международна среща на всичко интересно и вълнуващо от света на 3D принтирането. В своето второ издание под надслов Beyond the Hype/Отвъд хайпа, събитието събира изключителни примери от приложенията и възможностите на технологията в няколко основни модули: изложба (20 – 22 февруари), експо (21 – 22 февруари), конференция (21 – 22 февруари), професионални работилници (21 – 22 февруари) и детски работилници(22 – 23 февруари). Всичко без детските работилници е удобно позиционирано в сградата Джон Атанасов на София Тех Парк. Своеобразен мотив в това второ издание са темите медицина, инженерство и архитектура.

Събитието е силен повод да се запознаете отблизо с технологията и нейните разнообразни приложения, а пълната програма е тук.

КОНФЕРЕНЦИЯТА и ИЗЛОЖБАТА са сред непременните спирки. Те са с отворен достъп след регистрация. Архитектурният панел (22.02 / събота) събира супер имена-практици от Европа в теми като 3D принтиране, 3D сканиране, параметричен дизайн и дронове.

Еудженио Бетучи е част от Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), както и от компаниите Noumena – занимава се с роботика, 3Д принтиране и носими технологии, както и от Reshape – платформа, насърчаваща всичко покрай високите технологии и тяхното изследване, проектиране и производство в нашето общество. Като част от екипа на IAAC Еудженио Бетучи е работил по следния проект за устойчив 3D печат в голям мащаб:

Давиде Нери е директор маркетинг и продажби в WASP. Визията на компанията е да създава преносими машини за 3D принтиране, посредством които всеки да може да произведе на място своя къща с нулева емисия, използвайки единствено материалите от околността. Подобен проект изисква машината да бъде преносима и да има ниско потребление на енергия, вкл от възобновяеми източници, тъй като в много райони на планетата не е налично електричество. В лекцията си Давиде ще говори за GAIA – първата 3D принтирана къща със земя, за керамично 3D принтиране, за проекта за 3D принтиран хабитат Tecla, за първата 3D принтирана сценография. Само на няколко крачки разстояние в изложбата на събитието ще може да разгледате техни проекти, изработени чрез технологията: стол, модел на стената на къщата GAIA, 3D принтиран елемент от бетон.

Волкер Руитинга се занимава с 3D принтиране с роботи в големи мащаби – както на бетон, така и на полимери, и е основател на Vertico. Някои примери от проектите на компанията са част от изложбата на Additive Days. По-долу може да видите тяхното 3D принтирано кану от бетон и теста му във вода с двама гребци.

Матиас Бернхард е част от групата Дигитални строителни технологии в ETH Zurich, където разработва иновативни подходи за строене и изследва ролята на параметричния дизайн в архитектурата. Сред популярните им проекти е така наречената Бетонна хореография, в който се изследва съвременният дизайн на нов вид колони, активиран от дигиталните технологии.

Единствената дама в силната мъжка компания на форума е Ванеса Финдлинг – проектант и изследовател в NOWLab, Берлин, където разработват проекти като LOCI – изцяло 3Д принтирана автономна електрическа кола, Genesis – 3D принтирана градска екосистема, която се бори с някои от най-големите предизвикателства в урбанистичната среда като рециклиране на пластмаса, отпадъчната вода и бързо влошаващото се биоразнообразие. Част от проектите на NOWLab са представени в изложбата на Additive Days.

Щастливи и горди сме да видим сред горния звезден списък от лектори българският дизайнер Петър Захаринов, с когото сме работили неколкократно. В момента заедно с бизнес партньора си Радина Попова са съоснователи на стартъпа Hyperfold. В него се фокусират върху разработката на практични и спестяващи пространство продукти за многократна употреба и многократни опаковъчни решения, базирани върху гъвкави оригами модели. През последните две години преминават през интензивен процес на прототипиране чрез 3D принтиране за разработката на първия си продукт – бутилка Hyperfold Origami.

Ако сте в настроение за експерименти, непременно прегледайте и РАБОТИЛНИЦИТЕ на събитието – тази за дигитална бижутерия за начинаещи и за шоколад.