Скъпи, приятели и съмишленици.

Извънредната ситуация на световна пандемия разтърси всички нас.

Колкото и да ни се искаше да ви предложим видео с лекциите на тримата участници, единодушно взехме решение, че събирането на десетчленен екип на снимки е проява на лоша отговорност. Събитие и лекции ще има. На живо или на видео. Засега сме притаили дъх, стоим мирно и спокойно и чакаме по-подходящи времена. Благодарим на нашите устойчиви поддържници Fashion Days и на вас, че оставаме заедно в това приключение.

По-долу оставаме оригиналното обявление на събитието.

___

Говорете ни за бързо изтичане на времето! Без да усетим вече минаха две години, откакто започнахме да събираме в редовни срещи любими местни герои на дизайна, по време на които да споделят детайли от нов проект и да разкриват творческия си процес на работа. Отворени и привестващи всеки с интерес към визуалната култура наоколо, събитията Мелба на живо се превърнаха в очаквани и зареждащи поводи да научим повече за силата на дизайна и как дисциплината допринася за повсеместното ни добруване.

В юбилейния ни брой търсихме да поканим проекти, които са обвързани с колективност и зависят от взаимодействието между различни таланти и способности.

Капка Кънева почти няма нужда от въведение. Многократно отличавана заради художествените си оформления на книги, специфични с това, че се уповават на хартията като медия за оформянето на визии, тя преподава в Националната художествена академия, специалност Книга и печатна графика. Миналата година Капка Кънева събира звезден състав от съвременни художнички, които рисуват по един портрет за книгата „Аз съм българка“ с автор Петя Александрова. Изданието придобива моментална популярност, а през февруари художествените произведения имаха собствен акцент в изложбата “История в портрети – 40 жени, променили България”.

Яна Танковска е сред утвърдените и изявени съвременни имена в дизайна на бижута и интериорни аксесоари. Преди години заедно с нейни колеги дизайнери основава ФОРМАТ в центъра на София – място за естетско представяне на бижута и аксесоари. Тяхната задруга преминава през различни професионални предизвикателства и затваря локацията, за да възкръсне отново в квАРТал миналата година. Подобни перипетии учат на най-важните уроци в живота и Яна има какво да сподели как се менажира колективна творческа дейност, в какво се превръщат мечтите и нормалността понякога да се откажеш от любим проект.

Делчо Делчев е сред ярките трансформатори на средата ни. Архитект по образование и неуморим деец по сърце, той е сред основателите на известната група Трансформатори. Впоследствие се оттегля, за да се впусне в голямото приключение – създаването на български клон на международната верига SmartFabLab. Благодарение на множество сътрудничества и отвореност към експерименти, лабораторията се превръща в успешен инкубатор на смислени прототипи, някои от които изведени до масово производство и наложени като устойчиви продукти. Делчо ще е в компанията на Нона Цекова и заедно ще разкажат за някои от ярките сътрудничества в SmartFabLab.

От самото начало наш партньор в това приключение e Fashion Days. Заедно подготвяме малки жестове към публиката, свързани с работата на дизайнерите от архива Мелба. За което сме им изключително признателни. Този път на място ще ви очаква плакат-зин с акцент илюстрацията на Даниела Янкова.

Ще се радаваме да ви видим във вторник, 17 март, 2020 в Генератор (завод Витоша, бул. Черни връх 47).
Линк към Facebook събитието.