Веднага вляво от вратата в тесния коридор към галерия Кредо Бонум стои прикачен към стената на нивото на очите малък дневник с рисунки и кратки послания върху тях. Моментни забежки от ежедневието, парчета визуално шляене и надникване във вълненията на автора им. На една от страниците на фона на синьо небе, планина и езеро в краката й се чете – Утре ще бъда загубена, отново нарочно. На друга пък в красиви меки цветове в контражур на прозорец от сграда сякаш се вее опънато пране и до него изписано – така че просто спри, огледай се и бъди с другите отново. Разходката приключва с надничане през дупка към затворено пространство/кутия, на чиято отсрещна стена е закачена картина с тайно послание.

Така откриваме красивия и въздействащ свят от рисунки на Даниела Янкова, а това е нейната творба Outside in за Credo Bonum Box. Едновременно прям и оглозгон от излишни украси, сякаш да предизвика тих смут и нежен бунт, но и зареден с мощта на деликатна и чувствителна душевност, фино настроен да улавя премеждията на сърцето и околния свят. Нейните произведения са най-често оформени с гваш, акрил, пастел, моливи и маркери. Напомнят за снимка, преобразена в топла картина. Творбата Твоят комфорт ме кара да се чувствам некомфортно бе включена в сборната изложба Арт Старт – млади художници, които да следим през 2020.

Даниела Янкова/shadowschaser живее и работи в София. Изненадващо за нейните сегашни професионални творчески изяви, тя най-първо завършва бакалавърска степен в Националната спортна академия и има диплома за треньор по волейбол. След като около година работи по специалността, серия от случайни обстоятелства я пращат в Нов български университет, където записва магистратура, свързана с графичен дизайн. Докато още учи, започва да работи в една от големите рекламни агенции в София. Така и не успява да се дипломира, но пък натрупва малко повече от десет години стаж в бранша.

„Самоука съм и като дизайнер и като артист, мисля че това е моя начин – май не мога да уча организирано и в група,“ признава Даниела.

В тези извънредни времена, белязани от коронавирус, провеждаме бърз и от дистанция разговор с Даниела по повод Мелба на живо #10 и специалното ни издание, което е с нейната авторска илюстрация ClapClap. Откривате ме я у дома, „рисувам някакви неща, които от онзи ден са ми се забили в съзнанието.“ Подобно на подхода в рисуването, Даниела е лаконична и пряма, а за край ни дарява с куп страхотни илюстрации.

Кога и как разбра, че си художник и кое те подтикна да се отдадеш на таланта си?
Нямам идея, то това разбира ли се? Май нямам все още никаква идея какво съм.
В един момент ми омръзна да ми се обяснява какво мога и какво не мога да правя, да бъда част от една огромна група недоволни, гневни и подтиснати хора. Затова се спрях, направих обратен завой и се отдадох напълно на това, което винаги правех и в едни момент не правех по 1001 причини. Отне ми няколко опита и доста време, за да стигна дотук.

Кои три думи описват най-добре личността ти, работата ти и твоя стил?
Искрено, кратко и бързо.

Какво мотивира работата ти? И как поддържаш творческия ентусиазъм жив?
Нямам си на идея. Ами гледам да си разнообразявам интересите и никога да не се застоявам на едно място дълго.

Кой е най-добрият съвет, който си получавала?
Да не бързам. Но също е и най-вредния съвет, защото напълно противоречи на натурата ми. Но наистина се опитвам да забавям, колкото мога.

Кои са някои от твоите любими ритуали част от творческия ти процес?
Да си изпия кафето и да е абсолютно чисто около мен. Безпорядъка ми блокира мислите.

Планове и акценти за 2020?
Много по-големи формати, различни медии и много по-често излизане от зоната на комфорта 🙂

Какъв е твоя съвет за други творци?
Аз самата имам нужда от доста съвети. Но да кажем, че дружно си пожелавам на мен и на всички да уважаваме работата си, както и тази на другите. Да се приемаме на сериозно в умерени количества и да сме винаги искрени и отворени към другите. Или ако трябва да е с три думи (тази игра ми хареса) Уважение, Честност и Любопитство.

Можеш да се запишеш да получиш писмо по пощата с чудесната илюстрация на Даниела Янкова – тук.
Следи новини за десетото издание на Мелба на живо 10, засега отменено до второ нареждане, във Фейсбук и на сайта melba.bg.