В началото на седмицата лансирахме инициативата Нови модели на ежедневие – подкана към дизайнери от всички дисциплини и творческо посвещение да изпратят своя идея, прототип или реализиран проект, който дава решение на конкретен проблем, предлага по-удачен подход, провокира размисъл и разширяване на мирогледа или зарежда с кураж, надежда и радост. Част от получените проекти ще бъдат включени в годишната изложба Преглед на българския дизайн, предвидена за ноември 2020г. и част от годишния фестивал Мелба.

Щастливи сме да представим първия участник, който прие поканата ни да открие тази инициатива. Това е Мария – независим илюстратор, основател на “Missmetoday?”, любител на еднорози и шоколад. Тя обича искрено работата си и всеки ден се опитва да намери колкото се може повече време за нея. Показаната тук творба „Марияна“ е част от дълго планирания проект „Градски героини“, който понастоящем се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата“. В него на фокус са неочакваните героини, които често без шум и фанфари невидимо допринасят и се грижат за околните. Мария вече е подготвила дълъг списък с най-разнообразни дами, а водеща винаги е личната история.

„Днес се поставя особен акцент върху правата на жените и подкрепата им една към друга. Но това, което ми направи впечатление е, че фокусът е предимно върху дами от миналото или вече реализирали се успешно такива. Тези примери са прекрасни и вдъхновяващи, но ми се струва много по-мотивиращо да почерпиш вдъхновение от някого, който е достъпен и можеш да срещнеш всеки ден. Аз самата постоянно търся такива примери и ми е изключително интересно как се справя всяка от нас. Иска ми се да изместя гледната точка към сегашно време и неочакваните героини на ежедневието.“

Ето какво споделя Мария за Марияна: при нея можеш да намериш всичко – от кюфтета, през пържени картофи, до чушка бюрек. Обичам кварталните кръчмички и малки капанчета, където не е лъскаво и е често неугледно, но затова пък е безумно вкусно и можеш да си поприказваш с всеки клиент сякаш сте приятели от детинство.
Марияна ми спаси живота, когато дъщеря ми беше все още едно изключително малко бебе. Редовно се хранехме при нея. По-късно, когато дъщеря ми навърши 2 и отказа абсолютно всички частни и държавни детски кухни, започна да се храни при нея и тя. Дълго време приемахме Марияна почти като член на семейството. Днес Марияна продължава да работи, на първа линия. Можеш да я намериш на Хемус, срещу спирката на 102.

Следете Мария и за други истории в обаятелно детайлни илюстрации в Инстаграм и във Фейсбук.

_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект, част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.