Единадесетото издание на любия ни формат Мелба на живо смело стъпва в дигитални територии и се възползва от пандемичната ситуация, за да представи далечни герои на българския дизайн през Zoom разговори. С пряко включване от Майорка, Саутхемптън и Лондон се запознаваме с изненадващите и невероятни професионални изследвания на трима международно признати таланти, като засягаме темите биоматериали, по-хуманни мебели в родилните отделения и етично занаятчийство. Анонсираме с нескрита гордост и вълнение тримата лектори в събитието.

НИНЕЛА ИВАНОВА се определя като изследовател, мислител, експериментатор и стратег на дизайнерски процеси. Тя е отдадена най-вече на интердисциплинарните практики и безстрашно се опитва да прогнозира по смислени такива за професията, впрягайки научни процеси и естествени материали. След като седем години изучава задълбочено мицелите в лондонския университет „Кингстън“, понастоящем Нинела е доктор на науките, а темите, с които умело борави, включват широк диапазон от завъртащи главата идеи за по-благородно бъдеще чрез нови разработки в технологиите, изкуството, дизайна, текстила и модата, всички вдъхновени от бактерии, гъби и плесени. Името й нашумява силно заради колекцията от мебели и осветителни тела Mycelium + Timber, разработена от спойката между дървесна гъба и отпадъци от дървесина от върба и лешник. Тя е включена в няколко изложби и припозната като изключителна и със значителен принос за изграждането на материали за мебелната индустрия от възобновяеми източници. Нинела работи по проекта след покана на британския дизайнер Себастиан Кокс, който набавя материалите от собствената си гора и след това ръчно изработва обектите от колекцията. Повече за този уникален процес ще можем да разберем на живо от самата Нинела.
<фотография – Петър Крейчи>

 

Попадаме на СТИЛИЯНА МИНКОВСКА и нейната виолетово привличащата мека мебел сякаш от декор на футуристичен космически кораб през статия в световния медиен гигант за дизайнерски новини dezeen. След светкавична връзка с нея става ясно, че Стилияна е завършил архитект, със сериозен уклон към интериори, продуктов дизайн и фотография. Добавяме и страхотен стил и открито излъчване. След като спечелва една от четири резидентни места в реномираната програма за млади таланти на Музея за дизайн в Лондон, тя излиза с революционна разработка за вида, функцията и употребата на мебелите в родилните зали. Всички подробности относно Ultima Thule и още детайли от професионалния път на Стилияна очакваме нетърпеливо да видим и чуем в края на месеца в Мелба на живо №11.

 

ЕЛИА НЕДКОВ обича да кръстосва артистичните дисциплини и с право не би могъл да се помести само в една специфична професионална рамка. Интериорен и мебелен дизайнер, архитект, моден експериментатор, артистичен директор, куратор, фотограф… Той има толкова богат опит и интересен професионален път, че историите му са подобни на магични приказки, които завладяват в мечтания и освобождават духа. Свързваме се с него от Майорка, където заминава заедно със своята творческа и житейска партньорка – Анна-Александра (на снимките) – с размисли за ценностите на занаятчийското производство от местни майстори и провокацията на пандемията за внимание към бавния живот и благата около нас. На фокус е неговия най-нов бранд – e.n_bags – етичен, стилен и разкoшно красив.

 

11-тото издание на МЕЛБА НА ЖИВО ще се проведе на 25 юни, четвъртък от 17:00ч. в ZOOM. Регистрацията е в Eventbrite със свободен достъп и върви със специален подарък от нас по пощата. Повече за участниците в сайта ни, във Facebook и в Instagram. Ще ви очакваме.

__________________

За МЕЛБА НА ЖИВО

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Studio Komplekt и представя актуални и забележителни със своя подход реализирани проекти от местни герои на дизайна в различни сфери. По вдъхновяващ начин те разказват историята на своите изследвания и разкриват детайли от важна и вълнуваща за тях професионална изява. Основен фокус са идеите и процесите.