Най-мащабното световно събитие за занаяти Хомо Фабер обявява своята програма и в синхрон със случващото се по света съобщава отлагането на събитието за 2021 г. 

„Във времена като тези си припомняме колко е важно човечността да е на първо място, затова в името на сигурността и здравето на занаятчийската общност ние взехме решението да отложим тазгодишното издание на Хомо Фабер.“ 

Организатор е швейцарската фондация Микеланджело, международна организация с идеална цел, която е учредена с идеята да представя и съхранява занаятчийството по света и да засили неговата връзка с дизайна. 

От 2017 г. Регионален етнографският музей на открито „Етър“ е член във фондацията. Директорът проф. д-р Светла Димитрова си спомня за първата си среща с представители на фондацията: 

„Създателите на фондация „Микеланджело“ търсеха контакти с европейски организации, които работят със занаятчии или имат връзки с различни майстори. Жак Рей – техен представител, дойде в музея с препоръка от Регионално сдружение на общините (РСО) „Стара планина“. Водихме дълъг разговор. Жак Рей беше изненадан, че в български музей са запазени толкова много традиционни занаяти, които се представят на живо пред погледа на посетителите. Обсъждахме бъдещето на занаятите и тяхната роля в обогатяване на културното наследство. Поех ангажимент да подпомогна издирване на занаятчии, които да бъдат представени в първото занаятчийско изложение – Хомо Фабер.“

Проф. Светла Димитрова обяснява още: „Изключително високото ниво на фондация Микеланджело ни дава възможности да внедряваме новости, според финансовите и кадровите си възможности. За нас е много важна връзката между занаятчиите и дизайнерите. В България тя е все още много крехка и недостатъчно развита. Тази връзка играе голяма роля в творческите процеси и е стимулатор за поддържане на високо качество. Благодарение на членството във фондацията имаме възможност да черпим добър опит от всички европейски държави. Днес занаятите не са онзи поминък от миналото. Занаятчиите са творци, които правят ръчно изработени предмети за ценители. Неслучайно занаятчийските познания са част от петте области на нематериалното културно наследство, което ЮНЕСКО се опитва да опази и популяризира.“ 

След първото издание на Хомо Фабер през 2018 г., което е посетено и от представители на „Етър“, през 2021 г. то ще се завърне, за да отпразнува най-доброто от европейското и японското занаятчийство в красивите пространства на фондация Джорджо Чини във Венеция. Едномесечното събитие ще представи 17 изложби и инсталации с работи на автори от Европа и приветства Япония като специален гост, като експозициите ще обърнат поглед към древните занаятчийски традиции в страната и ще отдадат почит на влиянието й върху развитието на европейските занаяти. Заедно изложбите ще покажат един широк диапазон от материали и експертизи, от застрашени традиционни умения, до най-нови съвременни техники. 

Световните имена сред кураторите, дизайнерите и архитектите, които създават седемнадесетте изложбени пространства са: италианският архитект Микеле Де Луки, базираният в Лондон моден дизайнер и куратор Джудит Кларк, японският дизайнер, професор и куратор Наото Фукасава, френският музеен директор и експерт в областта на порцелана Давид Камео, белгийско-италианският галерист Жан Блошар, американският театрален режисьор и визуален артист Робърт Уилсън, германският дизайнер Себастиан Херкнер, специалистът по ретро коли Саймън Кидстън, японският музеен директор Токуго Учида, прочутият японски фотограф Ринко Каваучи, френският интериорен дизайнер и сценограф Силвен Рока и италианският архитект и професор Алесандро Педрон. 

San Giorgio island
Giorgio Cini Foundation
Venice

Посетителите ще имат възможност да открият превъзходството на европейското занаятчийство чрез серия от събития, които разкриват уменията на европейските майстори занаятчии, техните техники, традиции, работилници, новаторски методи и творческия заряд на отделните им занаяти. Грандиозни изложби ще демонстрират човешкия елемент в основата на всяко творение, ще възхвалят уменията, уникалните истории, регионалните влияния и разнообразните материали, които обогатяват всяко едно произведение, с цел автентично възтържествуване на автентичното европейско занаятчийство. 

От европейските съкровищни находки, изложбата ще разшири своя хоризонт, като разгледа взаимоотношенията между Европа и Япония, която е специален гост на събитието. Хомо Фабер 2021 ще почете официално признаниетo, което Япония отдава към най-добрите си майстори, определяйки ги за пазители на нематериалните културни ценности. Посетителите ще имат възможност да видят някои великолепни обекти като такива от фин порцелан, лакирана арфа, ръчно боядисано кимоно и много други, включително фотографска изложба, която показва майсторите в техните работилници. 

Събитието предлага рядката възможност да се разгледа острова Сан Джорджо Маджоре и великолепните структури на фондация Джорджо Чини в изложба на площ от почти 4000 квадратни метра. Това е добро продължение на успешната първа изложба през септември 2018 г., която привлече около 62 500 посетители и показа 410 занаятчии и дизайнери, 900 уникални произведенията на изкуството и 91 живи представяния. 

„Чествайки европейското занаятчийство и великите традиции на Япония, ние приветстваме майстори занаятчии, които се стремят да бъдат сред най-добрите. Те наистина са живи съкровища, създават стойност в нашия живот и показват жизнеността на занаятите в днешния свят “, казва Йохан Руперт, съосновател на фондация Микеланджело, която организира Хомо Фабер 2021. 

Събитието ще осигури на посетителите много разнообразни преживявания, включително възможността да се срещнат с майстори занаятчии, които пред очите им създават нещо невероятно. Емоционални фотографии и инсталации ще пренесат зрителите в работилниците на занаятчиите в цяла Европа, предлагайки им интимен поглед в света на занаятчийство. Едни от най-престижните луксозни марки ще разкрият занаятчийството зад някои техни продукти, а представянето на емблематичната постановка на операта на Пучини „Мадам Бътерфлай“ ще отведе посетителите на театрално пътешествие. 

„Хомо Фабер 2021 ще предложи единствен по рода си прозорец към това, което е възможно, когато сърцето и ума намерят израз чрез ръцете си“, казва Франко Колони, съосновател на фондация Микеланджело. 

Отвъд стените на фондация Джорджо Чини, серия от сателитни изложби ще се проведат разпръснати във Венеция под надслова Хомо Фабер в града. Уникален маршрут, водещ през улиците на Венеция, ще начертае алтернативна карта на града с основни места за изкуство и ще позволи на гостите на събитието да открият красотата на занаятчийството извън Хомо Фабер. Всеки ще може да научи повече за венецианското занаятчийско наследство с посещения на работилниците на венециански занаятчии, ателиетата на операта в града, цигулките на Вивалди, изложени в църквата „Санта Мария дела Пиета“, изложбите в палацо Гримани.