В средата на работната седмица и в разгара на лятото споделяме видеото с лекции от изминалото 11-то издание на поредицата срещи с герои на дизайна – Мелба на живо. Ако сте изпуснали да бъдете с нас онлайн в края на юни, препоръчваме да отделите време и да изгледате чудесните презентации и окриляващи мисли от нашите гост-лектори. Те се включиха от различни точки на Европа и заплениха публиката с блестящи познания и професионални просветления по темата дизайн.

ЕЛИА НЕДКОВ ни въведе в своя красив свят на семпла, но добре обмислена естетика, в момента задвижена от културата на Майорка. “Опростението е привилегия на майстора,” сподели той за есенцията на подхода си. Новият бранд на Елиа Недков e.n_bags съчетава съвременни практики с локално занаятчийство. Всяка чанта е вдъхновена от жестовете и моментите, които принадлежат на ежедневието, и мислена така, че да носи в себе си духа на бавния живот, както и удобно да придружава притежателя им дълго време.

“Смисълът на дизайна е да създава стойност за някого другиго.” С този мотив НИНЕЛА ИВАНОВА води към светли бъднини своето кариерно развитие. В лекцията си тя мина през все още малко познатия за България свят на включващ и социален дизайн, както и комбинацията от невронаука, биология и дизайн. Настоящата работа поставя Нинела в позицията на творчески лидер, който трябва да насочва приложението на дизайна в посока емпатия и отзвук за групи в обществото с различни потребности.

Въпреки че името на СТИЛИЯНА МИНКОВСКА нашумя най-силно покрай Ултима Тули – нейният “планетариум за родилки”, в който средата за раждане е съвсем различна от тази в болничните отделения, в началото на своята презентация тя очарова и впечатли всички със съвсем различни предходни проекти. Сред тях дипломна работа-проучване на тракийските гробници и задгробния живот на траките, запознанство със създателя на паметника Бузлуджа и архитектурата на разрухата, както и предложението й за реконструкция на Къщата с ягодите.

За край няколко практични съобщения:

  • YouTube линк към видеото Мелба на живо XI
  • Ако сте пропуснали да се запишете за Мелба поща – от следващата седмица може да откриете ограничено количество от специалния проект за преизползване на стари тениски по креативен и красив начин от Николета Носовска и Артелие за Мелба на живо в магазина на творческия тандем на ул. Екзарх Йосиф 44, София.
  • Партньорът на събитията Мелба на живо – Fashion Days – предоставя 10 процента отстъпка за всички свои дрехи, обувки и аксесоари с код MELBA10 до 31.07.2020г.