След кратко прекъсване на инициативата, в която търсим да отдадем почит на нови модели за по-добър начин на живот чрез приложението на дизайна, подновяваме представянията на впечатляващи и удачни подходи от български творци.

Следващият участник съвсем заслужено няма почти никаква нужда от представяне. Сгъваемата бутилка на DiFOLD – Origami Bottle – нашумя гръмко след лансирането на Kickstarter кампания, която в рамките на 4 часа постигна своите финансови цели (Важна вметка – остават само 3 дни до края на кампанията, 16 юли, и имате буквално последен шанс, за да се сдобиете с такава от първата партида!). Следват десетки интервюта и представяния в топ международни медии като Fast Company и Designboom. По-важното е, че към технологията DiFOLD интерес за партньорство проявяват големи компании за бързооборотни стоки, които могат значително да намалят негативния си отпечатък, ако заменят производството на пластмасови опаковки за еднократна употреба с подобни за многократна сред техните потребители.

Двамата създатели и мощни бутала на DiFOLD – Радина Попова и Петър Захаринов – се включват в онлайн интервю, за да поговорим за това какво ги скрепява успешно като екип, с какво е различна тяхната бутилка от всички останали и как разбират дизайна понастоящем.

Как станахте отбор и как са разпределени ролите ви?
Петър: Запознахме се в WallStack (друга българска компания, в която Петър Захаринов разработва успешно модел за сглобяеми и лесно адаптивни мебели), когато поканихме Радина да се присъедини към екипа и да се фокусира върху бизнес развитието и маркетинга на продукта. Паралелно с работата си там движех на по-ранен етап проектът със сгъваемата технология. Поводът да се пробваме като тандем дойде през участие в Climate-KIC, което ни даде възможност да се фокусираме за пет месеца единствено върху проучването на технологията за сгъване и материалите за производството й. Образованието ми на архитект и практиката ми с измислянето на мебели със сглобки (Praktrik) ми отрежда логичната роля на дизайнера в екипа ни. Радина е поела изграждането и приложението на бизнес стратегията и маркетинга.
Радина: В момента сме санитарния минимум – бизнес/маркетинг и дизайн. Наистина е важно ядрото на екипа да има допълващи се качества, единна посока и визия накъде и как ще се развиваме. Преди това не се познавахе и за двамата DiFold беше неизвестно начинание. Но доверието, което изградихме с времето, затвърди взаимното ни уважение и подкрепа.

Защо решихте първия продукт на DiFold да е бутилка?
Радина: По време на акселераторската ни програма имахме възможност да предприемем задълбочено проучване на различите приложения и бизнес модели на технологията на сгъване. Така се насочихме към индустрията за опаковки. Особено ни привлече идеята за опаковки за многократна употреба. Тествахме разнообразни сгъваеми цилиндрични и конусовидни обеми чрез 3Д принтиране. Искахме първият ни продукт да е ежедневен и за често ползване. Така се роди сгъваемата бутилка. Първоначално като вариант да лицензираме патента към голяма компания, но в хода на работа решихме да създадем сами наш бранд с екологично влияние и устойчив етос.

Кои са отличителните елементи на Оригами бутилката?
Петър: Това не е първата сгъваема бутилка в света. Тя е хибрид между сгъваемите и традицонните такива. Технологията е водеща и тя изисква материалът да е твърд, за да може да стои изправена сама дори и при натиск. Търсихме минимален екологичен отпечатък. Всички употребени материали могат да се рециклират изцяло без загуба на качеството си. Избран е висок клас термопластичен кополиестер – става за многократна употреба и е със сертификат Cradle to Cradle (строга сертификация, която оценява доколко рециклируем и безвреден е продукта, дали може да се превърне в същото нещо при рециклиране, дали ползва възобновяема енергия и дали водата, която се завърта във фабриката остава поне толкова чиста, колкото е била на влизане). Конкретно нашият модел е с биобазиран полимер с 43% растителни масла, идваща от рапица. Възможно е производителят на материала да го развие да е до 100% биобазиран и така въглеродният отпечатък да материала да е под 0.
Радина: Важно е да отбележа, че също направихме резбата и капачката изцяло от неръждаема стомана също ценен материал за рециклиране и преизползване. Така бутилката се състои само от два материала, които лесно могат да бъдат разделени един от друг за по-лесно рециклиране след края на живота на бутилката.

Кои са някои от уроците за вас от този двугодишен процес на интензивна работа и какво предстои след Kickstarter кампанията?
Радина: Груповото финансиране, или така нареченият “Crowdfuding“, е много добър инструмент за тестване на даден продукт и доколко си заслужава да се инвестира в него. Също така изгражда разпознаваемост и доверие у хората, прави ги съпричастни към каузата ни, привлича вниманието на медиите… Към този момент ние сме надскочили с 800% целта си. Част от средствата ще се инвестират в робот, който да изследва броя възможни сгъвания на бутилката. След тестови изпитания в БАН, сме заложили 5 години живот на продукта. Но бихме искали по-точни математически изчисления.
Засега производството е базирано в Китай. В края на ноември 2019 успях да посетя препоръчан завод, който съчетава производството на тялото и на капачката. Искахме да имаме партньор в България, но за съжаление оферираните срокове бяха много по-дълги, а цените – три, четири пъти по-високи. Предстои ни изграждане на нова фабрична матрица за бутилката с по-дълъг живот и първа партида още през декември тази година.
Обмисляме и разрастване на портфолиото на бутилката – цветове, размери, капачки, спортни модели, с пречиствателни филтри за вода, или сгъваем лайфстайл продукт като чаша. Технологията на DiFOLD позволява да се мисли в посока направа на различни продукти със сгъваем дизайн – контейнери за храни за домашни любимци или по-големи контейнери за транспорт на продукти в насипен вид, например. В комуникация сме и с големи брандове и корпорации от ранка на Nestle, за които именно бихме могли да разработим такива решения за многократна употреба.

Кои са някои от наблюденията ви за настоящето състояние на дизайна?
Петър: Ако проследим развитието на дизайна през последните 100 години, се вижда ясно колко по-малко теоретичен и академичен е в момента – например, спрямо Баухаус школата или руския Конструктивизъм. Ерудицията пречи да си успешен дизайнер. Платформите за групово финансиране (Indiegogo, Kickstarter) показват, че трябва да си по-скоро адаптивен, агресивен и бърз, отколкото умен, ерудиран и аналитичен. Този процес се задълбочава и нямам представа докъде ще стигне. Сегашният ефикасен модел е този на проба и грешка. Иновациите стават все по-чести, но с по-малка амплитуда, с леки нюанси и не толкова революционни. Защото колкото по-радикално различни са, толкова по-тудно намират инвеститор. Аз ги наричам опуртюнистични иновации – с малки промени, но с много добавена стойност. Това са сегашните благополучни иновации – големите, революционните идеи се появяват все по-рядко и се реализират все по-трудно. Може би пример за такава радикална революция, макар и с по-нишово потребление, е Halfbike на Мартин Ангелов, където налице е съвършено нов дизайн, а не нюансирана промяна и доразработка на нещо съществуващо.

<Всички снимки - архив на DiFOLD>
_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект и част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.