Омана Кацарска е от младите и будни графични дизайнери, чието име все по-често е сред авторите на харесвани от нас проекти. Зарадвахме се, когато тя ни потърси във връзка с инициативата ни „Нови модели на ежедневие“, за да представим наборния шрифт за четящи деца БУКИ. Омана е завършила Художествената гимназия в София, след това „Книга, илюстрация и печатна графика“ бакалавър, и магистратура „Шрифт“ в Национална художествена академия.
Тя работи с различни издателства, студиа и в колаборация с други дизайнери, като признава, че трупа полезен опит с всеки следващ проект. Според нея отдадеността на творческата професия изисква тройни усилия, но пък с правилните клиенти и комуникация, удовлетворението е голямо. Основна цел в работата на Омана е с графичен дизайн и оформление на книги, с нови шрифотове и илюстрации да бъде полезна на другите.

БУКИ е шрифт с българска форма на кирилицата, предназначен за деца между 8 и 11 години, които развиват уменията си да четат активно. Той вече може да бъде свален през сайта за шрифтове Local Fonts. Има две безплатни начертания – Regular и Italic, които могат да се използват за комерсиални и лични проекти, както и платен пакет с всички седем начертания, които да обслужват нуждите на издателства за детски книги и всеки, който би искал да ги използва.

 

Как виждаш развитието на проекта в близко бъдеще – реалистично ли е да бъде приложен в предстоящи нови издателства на детски книги и учебници?

Развитието на проекта в бъдеще, надявам се, да е с правилната употреба на шрифта. Разбира се, и от издателствата зависи дали са склонни да предприемат стъпка към инвестиране в такъв шрифт. Досегашната ми комуникация показва, че интерес определено има, желание също. Дори тествахме начертанията във вече налят учебник от началните класове и шрифта издържа теста – не надвиши обема на изданието. Тоест, въпреки спецификите на дурхшуса (междуредово разстоявие) и междубуквеното разстояние, БУКИ е достатъчно икономичен. Според мен е реалистично да бъде приложен – в момента сме във време на всякакви промени. Защо използването и инвестирането в шрифтовете и тяхната точна употреба в изданията да не е една от тях.

Какви са амбициите ти за представянето му – къде и как виждаш най-удачно да се разпространи твоята идея?

Не се обвързвам с конкретика, защото в процеса някои неща се променят, но – навсякъде, където виждам, че хората имат отношение към дизайна и средата, както и към малките читатели. „Детски книги“ бяха първите, които подадоха ръка на проекта във фаза тестове с вече готовия шрифт, като благодарение на тях успях да общувам с мого читателски клубове, училища и библиотеки от цялата страна, за да видя как се възприема от крайните потребители – децата. Беше дълъг и труден процес, но досега във всеки момент, в който съм се питала дали има значение, съм получавала индикации да продължа, защото обратна връзка има, както и посока на развитие.