Още в началото ни грабнаха ярките и жизнеутвърждаващи цветове в неповторими геометрични форми. А при внимателно запознаване с идеята на ЕТIKA – великолепната концепция на бранда да въвлича възрастни хора в плетенето на пуловери от рециклирана прежда. Новата марка е дело на Надежда Сучева, архитект, и Сара Ангелова, психолог, чиято обща страст е модата.

„Идеята се роди спонтанно в началото на годината, когато Сара беше облякла много як дизайнерски пуловер и бяхме заедно, докато си правеше татуировка. Тогава, наистина в един и същи момент, възкликнахме- “Damn,трябва да правим пуловери!”

Още в самото начало двете поставят конкретни рамки на своя бизнес – пуловерите да са плетат ръчно от баби или жени, които имат време и им трябва допълнително месечно заплащане, както и да ползват рециклирани прежди – закупени от OLX или от секънд хенд магазин, престоели в някой шкаф, но в никакъв случай нови такива. Преждите се избират по състав (поне 50% вълна или мохер) и цвят. Тъй като всяка е различна като дебелина на конеца и като наличност, събраните разнородни прежди се сортират и групират по количесто, цвят и дебелина на концеа в групи, които да съответстват за изпълнението на един пуловер. Надежда измисля моделите, съобразявайки се с параметрите наличност и съотношение на материала. За това и десените са така многоцветни, с различни големини и буквално неповторими.

Техническите детайли по изпълнението на пуловера често остават и в опитните ръце на бабите. „Нещата се случват малко на принципа на Wabi-Sabi. Тоест – намират се леки несъвършенства тук -там, тъй като все пак е ръчно производство, а не машинно, при това с ограничено количество прежда.“ Машинно плетените пуловери изискват повече количества вълна от вид, поръчка за повече бройки, което превръща пуловерите в не-уникални. Другата пречка пред ЕТИКА за подобен подход е, че е необходим значително по-голям първоначален капитал за реализирането на идеята. За момента Надежда и Сара работят с 3 жени, но желанието им е да създадат повече контакти и да отворят повече работни позиции.

В крачка двете основателки забелязват и още една ценна черта на ЕТIKA – комуникацията и обмена на знания и умения между поколенията. „Бабите са ужасно мили, работливи и разбрани. Можеш да разчиташ на тях, стараят се всичко да е както трябва, пращат ти поздравления за всеки празник по Вайбър и наистина има една приятна и уютна атмосфера при работата с тях.“ За момента те са реализирали едва 5 пуловера, но амбицията им е студеният сезон да лансира ЕТИКА по-масово сред потребителите.

Ако искате да си поръчате подобен уникален пуловер, да се включите с предложение за прежда или препоръка за нов член на плетаческия екип – непременно потърсете Надежда Сучева на имейл n.sucheva@gmail.com или в Инстаграм.