От средата на лятото досега представяме независими реализирани идеи на дизайнери и творчески колективи в инициативата Нови модели на ежедневие. Благодарни сме на всички, които отделиха време и усилие да изпратят проект и така да дадат пример за многообразието от налични дизайнерски способи, които облагородяват средата или помагат за разрешаването на видими или невидими проблеми. Слагаме крайна това първо издание на инициативата, но пред нас е фестивала за дизайн Мелба, част от който ще е и изложбата Преглед на българския дизайн. Там ще може да видите някои от подбраните модели.

REFOBIA е игра, чието начало е поставено преди две години, а официално е лансирана в края на 2019. Идеята се ражда в екип от рекламисти и маркетинг хора. Полина Видас и Милена Едвиг са стратези, които работят с потребителски инсайти. „За един проект изведохме от данните, които анализирахме, че никой не споделя за страховете си, защото има стигма, срам и страх от присмех,“ споделя Полина. Те продължават да дълбаят в темата с изследвания и интервюта, за да се убедят, че са налични иновативни подходи към страховете и фобиите.

„Нашата концепция е, че страховете трябва да бъдат изследвани, споделяни и с тях може дори да се забавляваме. Това изисква общ процес – от векове се случва през игра или споделяне в общност – около огъня едно време, на седянката, на масата. Същевременно бордгеймовете не отпадат от навиците на хората, напротив – дигитализацията на всичко изисква тази аналогова глътка въздух. Така решихме, че концепцията ни може да има и уникална игра с оригинална механика,“ разказва ни по-подробно мотивацията си Полина.

Впоследствие двете основателки на проекта записват да учат Артистични и психосоциални практики и психодрама – Магистърска програма в НБУ, според тях – силна и специална програма на Давид Иерохам и Цветелина Йосифова, където набират ценни знания за груповата динамика и играта. „В нашата работа в маркетинга и рекламата поддръжането на групова кохезия на брейнсторминг сесии, например, или на тиймбилдинг е от ключово значение и открихме, че споделянето на страховете през образа на картите бързо “чупи леда” сред непознати или хора, които трябва да бъдат загряти за обща дейност.“

REFOBIA е предварително тествана около 2 години в рекламистки екипи и сред приятели, а около Хелоуин 2019 проектът е официално представен и с изложба “Face your fears” в галерия Доза, където се дава възможност на над 70 души да застанат буквално пред страховете си (на постери) и да поиграят на играта. На сайта могат да бъдат открити и атрактивните произведения – лимитирани серии изкуство и плакати, нарисувани от Драгомир Костадинов PXRN – автор и на илюстрациите на картите. 

Играта е подходяща за всеки. Създателите на REFOBIA са без претенции тяхното начинание да оказва терапевтичен ефект. Това е способ за забавление, споделяне, свързване, загряване. Предвиждат се и серии – тийн страхове, корпоративни страхове, Covid-страхове. „Това, което планираме извън самия проект, е създаване на масов дебат и събития по темата със страховете и създаването на изцяло нов контекст, в който ги гледаме и поставяме, особено след предизвикателствата на 2020 г.,“ завършва Полина.

Подканваме ви да научите повече за играта, защо не и да я пробвате, на официалния й сайт: www.refobia.com

Следете новините покрай новото издание на фестивала Мелба във Фейсбук и в Инстаграм.