NEXT-DC са агенцията, която още от самото начало оформя облика и визуалните послания на инициативите за дизайн Мелба. Архив, събития на живо и фестивал носят свой отчетлив и запомнящ се образ, който се развива и във времето. Контекстът на пандемична година дава свое отражение и на новата визуална идентичност на предстоящото трето издание на фестивала. Докато приготвим всичко по програма и ви я разкрием в цялата й хибридна прелест, ви предлагаме да разберете повече за процеса и решението зад черния фон и контурните лица.

Kакво представлява новата идентичност на фестивала? Кои са основните отправни точки, с които стартирахте процеса?

Представлява абстрактна визуализация на реалността ни през тази година, в която живеем дистанцирано и провеждаме срещите си предимно онлайн.

Какво искахте да комуникирате? Какво искахте да промените спрямо старата?

Искахме да е по-изчистена от миналата година, с по-голям акцент върху самото съдържание в сайта.

Как го постигате?

В момента животът ни е малко ограничен, без пътувания и събития. Хората се връщат към по-традиционни форми на забавление — да караш колело, да ходиш на море в България, да тичаш в парка. Затова и цветовата гама е от основни цветове на фона на черно. Колкото до типографията — избрахме Freigeist на студио Rene Bieder  — модерен санс сериф шрифт с доста характер и най-вече с българска кирилица.

Как може да се развие в други материали?

Може би толкшоу по темите на фестивала, с водещи 4-те персонажа от идентичността.

– Имате ли притеснения как ще се възприеме от публиката?

Винаги има риск нещо да не бъде прието и да бъде коментирано, но това не ни притеснява. Разглеждаме го повече като абстрактна илюстрация на нещата, отколкото като стриктен гайдлайн, спазващ конвенционални правила в дизайна.

Как се вписва новата Мелба идентичност в съвременните световни тенденции за графично оформление? Как бихте определили стила й?

Нещата, които в момента са модерни, са много смели — повече се експериментира с форма, типография и изображения. Опитали сме се да направим нещо подобно — нещо по-лековато в контекста на една много сериозна година. Стилът може да е “български брутализъм от 2020”.

?

Благодарим на екипа на Next-DC за отделеното време. Очаквайте пълната програма на фестивала Мелба на новия му сайт в понеделник, 12.10.2020.