Oblik Studio е компания за дигитален дизайн и програмиране, създадена през 2015 в София. Фокусът на компанията е върху потребителското преживяване (UX), интерфейс и продуктов дизайн, визуална идентичност и илюстрация. Към момента с екип от 10+ души и предоставя работещи дизайн решения за партньори от Европа, САЩ и България. Студиото е в радара ни от известно време, демонстрирайки стилен подход и безкомпромисно качество в дизайна за дигитални продукти.

Имахме възможността да разговаряме с тях малко преди участието им в изложбата Преглед на българския дизайн, чието трето издание, част от фестивала за дизайн в София МЕЛБА, представи и тяхната самоинициирана платформа Mode Remote в помощ на всички, работещи от домовете си.

Как стартирахте проекта Mode Remote – защо решихте да поставите начало на платформа в помощ на дистанционната работа? Имаше ли бизнес мотивация (и план)?

Дни след обявяването на извънредното положение в България забелязахме, че за мнозина, преминаването в дистанционен режим на работа носи редица предизвикателства. След среднощно обсъждане, с екипа решихме, че бихме могли да сме полезни на хора и компании, като съберем на едно място информация, която да им помогне да запазят продуктивността в работата си по време на изолация. Направихме план за действие и започнахме работа по идеята, която по това време все още нямаше име. Първоначалния план беше да инвестираме един или два дни от времето на част от екипа и да изпратим полезно съдържание чрез нашите вътрешни канали. Още на другия ден ситуацията глобално започна да се влошава с всеки час. Бързо взехме единодушно решение да разработим уеб-базирана платформа, която стимулира ефективността на дистанционната работа и едновременно с това насочва фирми и техните служители, които няма достатъчно опит в извършването на своите професионални дейности от разстояние. Така се роди идеята зад проекта ModeRemote.

Разкажете ни подробности около изграждането на съдържателната част и нейното визуално “пакетиране”? Ползвахте ли консултанти?

Стартирахме с подробен списък на категории от ресурси, както и типовете ресурси, които да включим. Написахме кратък наръчник за основни моменти, които трябва да имаме предвид, когато преминем в режим на работа от вкъщи. Не на последно място, направихме серия от интервюта с професионалисти, които се сблъскват с дистанционната работа за първи път, както и с такива, които имат предишен опит. Те споделиха детайли от процесите, които им помагат да са по-ефективни в работата от дистанция.

Интересен момент от разработването на проекта е, че въпреки всеобщата несигурност, която цареше първите дни от COVID кризата в България и множеството проекти, по които работихме, към този момент успяхме да селектираме полезна информация, както и да изградим уебсайта за около три седмици. Освен това, нарисувахме и анимирахме 25+ илюстрации, които освободихме от авторски права и публикувахме за свободна употреба, към момента са свалени над 6000 пъти / от близо 6000 човека до момента. Тъй като целият ни екип работеше по проекта на различни етапи от развитието му, не сме включвали външни сътрудници.

Какви бяха мотивите ви в началото и промениха ли се те с времето? Как?

Мотивите ни за изграждане на сайта са с изцяло некомерсиална цел, като нашата мисия е да допринесем за справянето с проблемите на работната среда в условията на пандемия. Като допълнение, визуалните материали от проекта са публикувани в различни стокови банки за безплатно използване. Не можем да скрием искрената си радост, когато попаднем на проекти, които ги използват в работата си.

Какъв ресурс отделяте за поддържането на платформата към момента – като време и екип?

Към момента ресурса, който отделяме се изразява в регулярно поддържане на техническите аспекти по платформата;
администриране и редактиране на ново съдържание, което получаваме на ежеседмична база от различни компании и хора от целия свят.

Какви са реакциите на публиката? Имате ли контрибутори? Кои са някои от коментарите, които поддържат ентусиазма и мотивацията ви високи? Ако имате критики – в каква посока са те?

Получихме позитивни отзиви от аудиторията ни в Северна Америка и Западна Европа. Същевременно, проектът се радва на стотици споделяния в социалните медии, като едно от най-ключовите такива е това на Awwwards.com в Twitter профила им.

Какво научихте от процеса?

Успяхме да отработим целия си работен процес – от идея, през концептуализация до техническо изпълнение и маркетиране, в рамките на много кратко време и специфичната COVID ситуация. Това ни мобилизира и мотивира, което изигра много важна в следващите няколко месеца от локдауна.

Как и докога бихте продължили обгрижването на сайта?

Едва ли съществува толкова вълнуваща тема, колкото работата от дистанция. Забелязваме, че нейната роля се трансформира ежедневно, а нашата амбиция цели да подобряваме проекта във всеки един момент.

Ако Mode Remote трябваше да избере роля на ваш любим герой, кой би бил той?

Може би тази на Костенурките нинджа – докато бъдещето изглежда мрачно, четирима прокудени братя излизат от градските канали и започват да се борят в полза на обществото. И все пак, нека не забравяме, че всеки супер герой е колкото приеман, толкова и отричан.

В какъв аспект виждате приноса на Mode Remote за обществото (или поне за това на заетите в творческия сектор)?

ModeRemote представлява много умела метафора за това как всеки може да бъде активен участник в системата, в която живее, твори или работи, както на местно, така и на глобално ниво.

Вие самите работите ли от офис? Какво смятате за бъдещето на работната среда?

Ако има едно позитивно нещо, което глобалната епидемиологична обстановка доказа, то това е фактът, че съвременният офис не е географски формиран. В този контекст вярваме, че бъдещето на работната среда изглежда значително по-гъвкаво, и обхваща хибриден микс от възможности за работа от офис, домашна среда или коуоркинг пространства.

Следете работата на студио OBLIK тук.