Това че две от най-ярките, продуктивни и с отчетлив стил илюстраторки на нашето време са едновременно и сестри, които обичат да съчетават сили и творят заедно, е повече от щастливо обстоятелство, когато заговаряме за тяхната нова съвместна изява – изложбата Love Will Not Tear Us Apart. Дни преди откриването й правим бърз преглед на контекста и посланията, които проекта отправя към своята публика. Сестрите Борислава и Михаела Караджови, подписващи рисунките си като Borislava Madeit и Stalker since 1993, влизат сърцато в територията на любовта и нейното всеобхватно измерение с на пръв поглед небрежни цветни герои в очарователно странни ситуации, без гръмки обещания или патетични обяснения, защото любовта е любов и тя е за всеки. Докато четем заглавието, за фон зазвучава известната песен на австралийската рок група INXS – Never Tear Us Apart от 1988. Макар препратката да е непреднамерена и съвсем случайно съвпадение, описанието на два свята, които се сблъскват и повече няма как да бъдат разделени, поетично съвпада и с това на изложбата. Защо изложба тъкмо сега – има ли повод или друг нарочен подтик? Борислава: Изложбата отлежава от 2019 насам. Мони (бел. ав. Симеон Василев) от галерия Credo Bonum ни писа още по Коледа 2020, ако не се лъжа, да я направим в месеца на прайда (б.а. София Прайд). Струва ни се много подходящо за начало на лятото, а и досега всичките изложби, които сме правили, са били в ранна есен, така че това, ще е нещо ново и за нас.
Илюстрация на Stalker since 1993.
Какво да очакваме да видим като ваш творчески изказ – кое е особеното и изненадващото в тази изложба?  Михаела: За първи път представяме толкова много на брой илюстрации. Това е вълнуващо и ново за нас, както и най-голямата изненада, която очаква всеки в галерията. Трудно ми е да пазя в тайна нещо толкова хубаво, но искаме да запазим момента на почуда, който предстои при първото посещение и разглеждане на творбите ни. Творбите са специално подготвени за нея или събирани и селектирани през годините?  Борислава: Изложбата съдържа 90 илюстрации, от които само 10 са от миналата година, а всички останали са специално нарисувани за нея. Темата е за осъзнатата любов, не само между двама души. Каква е динамиката на работа помежду ви? Къде се крие магията на разбирателството?  Борислава: Всяка има своето пространство на работа. Физически не сме в едно и също помещение. Събираме се заедно, когато трябва да обсъдим нещо. За мен магията се крие в уважението на личното пространство на другия човек. Михаела: Познаваме се отлично. Имаме много общи интереси, допирни точки и идеи, което ни помага да съществува хармония в общуването и в работата ни. Какво се промени през последните три години от изложбата ви в Генератор, когато събрахте толкова много подкрепа и любов от почитатели? Сходни ли са очакванията ви? Борислава: Работим още по-тясно заедно върху общи проекти. Силно се надяваме сегашната ни изложба да достигне до още повече хора и съветваме да не отлагате да я посетите, защото след края й (27 юни, неделя), няма да излагаме никъде отново илюстрациите, направени за нея. Михаела: Изложбата в Генератор бе голям успех за нас! Не очаквахме да дойдат толкова познати и нови лица и това много ни зареди. А кое се промени… То всичко постоянно се променя. И ние, и начина ни на мислене, творбите ни. Не мога да посоча едно конкретно нещо. Вълнувам се, че отново ще имаме шанса да се видим всички заедно на едно място. Какво искате да отнесат като емоция и впечатление посетителите от изложбата? Борислава: Любов. Да вземат малко от нашата и да я подарят на себе си и да я споделят, с когото искат. Михаела: За нас ще е огромна радост, ако всеки усети любов.
Изложбата се открива на 21.06 / понеделник от 19:00 часа в галерия Credo Bonum и ще продължи до 27.06.2021. Тя е част от програмата на Sofia Pride Arts 2021, фестивалът за култура на София Прайд. Следете Facebook събитието за повече новини.