Мелба на живо XV пътува извън София и ни среща с експозиционен дизайнер, екипът на бутиково печатно издание за градска култура и моден дизайнер. Присъединете се към нас на живо във Велико Търново в пространството за културни и социални събития ТАМ на 1 октомври, петък, от 19:00ч., или онлайн във Фейсбук страницата на Мелба, където ще излъчваме събитието.


Младият дизайнер Мартина Денева се е посветила професионално на изследването на музейни пространства, страст която канализира в забележителни изпълнения за експозиционен дизайн. Нейните решения при превръщането на една изложбена концепция в силна и запомняща се визуална история могат да бъдат най-често разгледани в Музей “Дом на хумора и сатирата” (ДХС) Габрово. Мартина е канена да преобрази изцяло и редица други места, сред които по-мащабната реновация на изложбените пространства на Исторически музей Попово, или изключително артистичната и запомняща се изложба “Пътят до трапезата” в Националния етнографски музей. Младата архитектка стои зад изложбения и графичния дизайн на „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“, която беше открита във френската столица преди десет дни по повод опаковането на Триумфалната арка като съвместна инициатива на ДХС и Българския културен институт в Париж.Артистите Деница Милушева, Весислава Желева и Милена Симеонова са създателките на независимия зин CUT|КЪТ – печатно издание, посветено на изкуството, активизма и градската култура. Изданието цели да провокира дискусии и разговори за различни общества чрез ангажираща визуална реторика. Тук може да бъде разгледан неговия първи брой. В момента подготвят втори брой на КЪТ и очакваме да споделят какъв ще е фокуса на новото издание.


Адриан-Ми е авторския проект на модния дизайнер Адриан Михайлов, създаден и базиран във Велико Търново. Адриан разгръща предприемчиво и амбициозно работата си и това не остава незабелязано – той дебютира с представяне на Балканската седмица на модата през 2018г. и оттогава присъства сред обещаващите талантливи млади модни дизайнери на страната. Фокус на марката е мъжкото облекло със специално внимание върху дигитално рисуваните принтове на тениски, продължение на неговия опит като художник график. Зад цялостното визуално оформление на марката стои отдадеността на Адриан да участва във всяка стъпка от процеса, включително и във внимателно заснетите кампании. В по-практичен аспект – Адриан разполага с добре оборудвана производствена база, през която подпомага стартиращи модни брандове. Свобода на действие му дава и факта, че си партнира с и шие за различни европейски и американски марки.


Специално е и мястото, в което ще се осъществи 15-то издание на Мелба на живо. ТАМ е добре познато с активната си програма и като събирателен център за културни събития. Наскоро екипът им реши да преобрази занемарената и изоставена сграда на Клуба на културните дейци във Велико Търново. Призовава ме ви да ги подкрепите в тази обществено облагородяваща мисия, като разберете повече за плановете им тук.

Отново си партнираме с Fashion Days, заедно с които подготвяме вече превърналата се в традиция малка изненада-подарък за публиката по дизайн на любими наши творци. Ще очакваме да се видим на живо или онлайн.