Остават само няколко дни до старта на четвъртото поред издание на фестивала за дизайн в София МЕЛБА. Този път програмата е по-наситена с възможности за взаимодействие с дисциплината от всякога. Между 11 и 21 ноември в София посрещаме изтъкнати представители на дизайн сцената от Европа в еднодневен симпозиум с лекции, поставяме на фокус постиженията на българския дизайн от последната година, каним публиката да разбере повече за теми като устойчиви практики в дизайна и нови материали, както и въвличаме всички в работилници, изложби и дискусии.

Както и в предходни години един от основните акценти във фестивала е симпозиумът. Връщаме се отново в зала, макар и с ограничен достъп, наши домакини са The Steps, комбинирано с предаване на живо онлайн. Ето и накратко кои са лекторите.

Ектор Аюсо e основател и директор на прочутия фестивал OFFF, който представя най-доброто от визуалната култура вече 20 години. Стартирал в Барселона като Offf Barcelona, в момента той се осъществява в различни точки по света като Берлин, Ню Йорк, Богота, Москва, Тел Авив и много други. Ектор е невероятна творческа сила, търсен за разнообразни проекти и клиенти, а сред най-последните му изяви е куриране и създаване на съдържание за Kickstarter.

Ейдийн Маккол е дизайн куратор и културен продуцент, който управлява 100 Archive, платформа за комуникационен дизайн в Ирландия от 2012 насам. Тя очертава миналото, настоящето и бъдещето на ирландския дизайн, като публикува 100 забележителни проекта за комуникационен дизайн, избрани всяка година след отворена покана. Ейдийн също има завидно портфолио от работа за Музея Victoria and Albert и Дизайн музея в Лондон.

Патрик Харджей е мултидисциплинарен илюстратор, графичен дизайнер и изследовател, който си сътрудничи с брандове и организации като Amnesty International, British Airways, BMW, Levi’s, New Scientist Magazine и др. Харджей е преподавател в Академията за изящни изкуства в Гданск и основател на курсовете „Изкуството на дизайна“ и на Фондация „Karol Śliwka“.

Клаудия Шварц е преподавател по моден мениджмънт в Mediadesign University of Applied Sciences в Мюнхен, с фокус върху устойчиви принципи в управлението на веригите за доставки в глобалната модна индустрия.

Herrmann & Coufal e прочутото чешко дизайн студио, носител на международни награди като Red Dot през 2019 г. за устойчиви градски мебели, наградата за Чешки дизайн на годината за 2020 г. в осем категории, Elle Decoration International и Designblok Diploma Selection. Те са не само лектори в международния симпозиум, но и водещи на работилница в Чешкия център, където са изложени и част от техните мебели и осветителни тела.

Тази година за пръв път има и българско участие – илюстраторката и арт директор Мила Лозанова, която ще представи своя проект за мащабна арт намеса в градската среда.

Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА са достъпни ТУК. Предлагат се ограничен брой билети за присъствие на живо в The Steps (ул. Братя Миладинови 12, София) с изискване за представяне на валиден Зелен сертификат. Събитието ще се предава и онлайн на живо, за което няма ограничение на местата. Всички международни лекции ще са на английски, без симултанен превод на български език.

В субективната, но винаги интересна откъм микс на проекти изложба Преглед на българския дизайн отново събираме реализирани проекти в различни сфери на дизайна (графичен, продуктов, социален, типография и оформление на книги, мода, керамика и още.) Обединяващата тема тази година е Стойността на дизайна. Както при повечето ситуации в живота трябва да се заровим по-надълбоко, за да разберем какво всъщност предизвиква, движи напред и материализира една идея. Търсим значимостта в процеса, предхождащ края и финалното представяне за “консумация”. Зад събирателния образ на готовия продукт се крие дълъг път на проучвания, експерименти, провали, срещи, общувания, колебания, отхвърляния, преправания, упорство, търпение, тестване на лимита на уменията.

Откриването на изложбата е и откриващото събитие за фестивала – на 11 ноември от 19:00 часа. Ще може да бъде разгледана в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 21 ноември.

Тази година Мелба предлага и разнообразна програма от ЕКСТРИ. Дискусията и презентациите на тема “Устойчиви практики в дизайна” е на 16 ноември от 18:30 ч. в Мисия23, с участието на три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация – Шара Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев и B2N (основател на Biomyc, България).

Работилницата Baby, One More Time кани посетителите да направят своя чанта или несесер от стари винили, събирани от предходни издания на фестивала МЕЛБА и от Чешкия център и трансформирани в модни аксесоари от Нева Балникова. Събитието е с вход свободен и приема желаещи да експериментират със своя интерпретация на 14.11.2021 / неделя между 11 и 19ч. в галерия Opening Soon (ул. Кърниградска 1).

Специално издание на глобалната мрежа от сутрешни творчески закуски Creative Mornings. За първи път София е автор на темата LIMINAL и на визията, ползвани през ноември в 224 града в цял свят. Гост лектор на 19.11 е Севда Семер.

Изложбата Бъдещето на живота в Склада (ул. 6-ти септември 55 А) показва новаторски методи, чрез които словенският дизайн отговаря на бъдещите предизвикателства пред нашето общество чрез продукти, които умело съчетават местните материали с традиционното занаятчийство.

“За три издания – 2018, 2019 и 2020 година, фестивалът успя да подчертае потенциала на дизайна, да запали сътрудничества, да привнесе ценен международен опит и да представи местните творци в международен контекст”, казват организаторите от Студио Комплект Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

Немислимо е да постигнем толкова богато съдържание без подкрепата на нашите партньори.