Отново поглеждаме назад, преди да продължим напред. Като обезателна равносметка на постигнатото и колко далеч сме стигнали, за да започнем следващия етап от нашето комплектно приключение. Благодарим ви, че сте с нас по пътя – желаем ви пълноценна 2022 г.

2021 премина бързо, бавно, гръмко, тихо, трудно, лесно, със своите предизвикателства, уроци, триумфи и щети. В своята шеста година от съществуването ни в Комплект продължаваме да навигираме дейността си с отдаденост по темата визуална култура и увереност в силата на дизайна да влияе положително, спасително, ефикасно и облагородяващо за всички нас и за средата, която обитаваме.

 

ИНИЦИАТИВИТЕ ЗА ДИЗАЙН МЕЛБА
Последните пет години консолидираме разнообразни съдържателни изяви и срещи с публика с фокус съвременен български и международен дизайн под общия знаменател МЕЛБА. 2021 бе благосклонна и имахме възможността да реализираме на живо и онлайн събития, които се превърнаха в чудесен повод за разширяване на познанията по темата.

Още през януари форматът МЕЛБА НА ЖИВО представи Нолан Джайлс — редактор по темите дизайн и архитектура в Monocle и водещ на едно от най-качествените и ангажиращи радио предавания в сектора Monocle on Design. Серията продължи с издания в София (юли) и във Велико Търново (октомври). В тях на фокус бяха изведени разнообразните прояви на дизайна в услуга на обществото като визуално-естетическа провокация към средата и средство за себеизразяване от нашите специални гости – илюстратора Мила Янева-Табакова, художника и графичен дизайнер Светлана Мирчева, художника на стенописи Кром Багелски, експозиционния дизайнер Мартина Денева, създателите на независимия зин Кът и модния дизайнер Адриан Михайлов.

Международният фестивал за дизайн в София МЕЛБА отбеляза своето четвъртото издание през ноември с по-наситена и богата хибридна програма. Увлекателното и ангажиращо разнообразни публики съдържание включи симпозиум с участието на великолепни имена в съвременния дизайн, 4 изложби, 2 работилници и специални срещи с акцент върху устойчивите практики в дизайна.

 

СИНЕМА
Като партньор в международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG), бяхме ангажирани в интензивна и интересна работа през цялата година. През дейности като онлайн хакатон, консултации с маркетинг специалист, културен продуцент и архитект се стигна до инструменти за въвеждане и тестване в Шести участък, Габрово с цел обживяване на изоставени пространства. Обърнете специално внимание на визуалната интерпретация на квартала на габровския художник Джингиби, както и на текущата отворена покана за наем на място в Шести участък.

 

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН
По повод отпразнуването на 30 годишния юбилей на Национален парк Централен Балкан имахме честта да организираме и водим тържеството на живо в Музей Земята и хората.

 

 

В ПИСМЕН ИЗКАЗ
2021 ни срещна с две изключително симпатични и смислени кампании.
Дизайн студиото FourPlus продължи своята работа по облагородяването на болничните стени на детското отделение на МБАЛСМ „Пирогов“ с цел разведряване и запознаване с любопитни факти най-малките пациенти. Този път техните  мащабни илюстрации промениха инфекциозното отделение, а темата бе посветена на праисторическия свят на динозаврите. Нашата работа бе да оформим 11 увлекателни инфографики с факти и да доближим текстовия изказ до този на децата.

Имахме възможност да сме част от разработването и лансирането на новата марка храни за птици Mr. Beak в ролята си на редактори и копирайтъри на текстовете на английски и на немски. Философията за връзка с околната среда през общуване с дивите птици в градовете ни запозна с различен поглед към този жест на грижа към тях и ни даде нови познания по темата. Брандингът е на студио Frank.

Седмичното приложение на Капитал Light / K3 прие предложението ни за няколко статии по темата дизайн, а една от тях попадна и в най-четените техни материали за годината.

 

ПРЕЛЮДИЯ КЪМ 2022
С удовлетворение затваряме 2021 и влизаме в 2022 с желание да осъществим и най-смелите си планове. Само загатваме за някои от тях и ще очакваме с нетърпение да пресечем пътища с вас.

Спечелена подкрепа от Национален фонд Култура ни дава възможност да разширим изявите си, като подготвим плътна програма от събития и стартираме нови инициативи. МЕЛБА остава нашият основен гъвкав инструмент за общуване по темата дизайн. С опита и уроците от първите издания, ще подобрим въздействието, качеството и представянето, като се фокусираме върху определени и актуални теми, привлечем ценни сътрудничества и подсигурим устойчиви модели на работа. Очаквайте няколко срещи МЕЛБА НА ЖИВО, фестивалът МЕЛБА между 3 и 13 ноември, представянето на променен сайт и съвсем нова линия под шапката на МЕЛБА.

Още този месец малкият ни екип се разширява със Зорница Миткова, която се включва като основен ПР на Комплект и всички инициативи за дизайн МЕЛБА. Подготвяме активно и наше работно пространство в квАРТал, както и лансирането на онлайн магазин МЕЛБА. В средата на март пътуваме за Прага, където ще покажем изложбата Стойността на дизайна – преглед на българския дизайн 2021 в галерията на Българския културен институт, а през май и юни очаквайте наситени с културни намеси в Шести участък Габрово изяви.

Завършваме с непретенциозното ни включване в артистичния проект – годишен календар – на Васил Илиев В легло с куратор съответно за месец март и месец април. Представянето му бе през декември в галерия Структура, а ако ви е любопитно да го разгледате или закупите, се свържете директно с автора.