НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН – честване на 30 годишнина

Поръчано от: Национален парк Централен Балкан
Задание: организиране и провеждане на събитие
Времева рамка: септември – декември 2021г.

През 2021 един от най-големите защитени територии у нас и в Европа Национален парк „Централен Балкан“ отпразнува 30 години от своето създаване. Екипът на организацията се намира в Габрово, а самото тържество бе запланувано да се проведе в София. Нашата роля бе да организираме, координираме, ръководим всичко по осъществяването му на място, както и да водим церемонията.

Поводът за тържеството бе обвързан както с хронологията на Национален парк Централен Балкан, така и с всички специалисти и екипи, ангажирани ежедневно с изпълнението на дейности, посветени на успешното поддържане и развитие на парка. 72-та служители, които отговорно и отдадено вършат своята работа, водени най-вече от любовта си към Балкана. Историята и дейността на парка са пример за устойчива грижа към природата, за по-ценна и смислена връзка с нея. Създаден през 1991 г., днес той е третата по големина защитена територия у нас, в която са разположени 9 резервата с изключително биологично разнообразие. Организацията и изпълнението на подобен проект ни донесоха както удовлетворение, така и повече знание за уникалните естествени ресурси и богатства в страната ни.

Набелязаната локация бе Национален музей “Земята и хората”. Мероприятието трябваше да е официално и стегнато като гости заради епидемичната обстановка. Публиката се състоеше предимно от изтъкнати гости като министъра на околната среда и водите Асен Личев и директорите на всички национални паркове в страната. Програмата съдържаше няколко акценти. Изложба с подбрани детски рисунки от национален конкурс с тема „Централен Балкан през моите очи”, в която 118 участници в три възрастови категории интерпретират красотите на планината. Най-малкият художник бе на 5 години, а най-големият на 18. Другият културен елемент от събитието бе изключително вълнуващото музикално изпълнение на гъдуларя Ангел Добрев (дългогодишен солист в оркестъра за народна музика на Българското национално радио и преподавател в Софийския университет), акомпаниран на тамбура от Вели Чаушев (солист в оркестъра за народна музика на Българското национално радио) и от народната певица Величка Чаушева.