„Устойчиви практики в дизайна и модата“ е серия от дискусии и презентации в пет български града – Русе (28 май), Бургас (7 юни), Габрово (25 юни), Варна (24 септември) и Пловдив (22 ноември). Събитията са по инициатива на Институт Лист – Унгарски културен институт в София с куратори и водещи Студио Комплект.
Дискусиите запознават широката публика с разнообразни практики, които формулират важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. Съчетавайки наука, дизайн, технологии и медии, те предлагат нови, по-близки до природата модели за употреба на суровините.
Всеки от избраните български градове е домакин на дискусия по темата устойчивост с двама гост лектори от Европа, както и на пътуваща изложба с 24 примерa за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група.
Отговорното отношение и екологичните практики са все по-настоятелно необходими в настоящия контекст на сериозни климатични промени. Избраните участници са дейни герои в тази значима промяна. Макар и с различни подходи, те са обединени от своите сериозни усилия за намаляване на своето негативно екологично влияние и за утвърждаването на тенденцията за по-етичен и устойчив начин на живот през дизайн.
Първият общ проект на Комплект с Института по темата Устойчивост бе с изложба и дискусия в рамките на MELBA FESTIVAL 2021.
Партньори на изданието в Русе:
– Посолство на Словашката република в България
– Италиански културен институт
– Visegrad Fund
– EUNIC – European Union National Institutes for Culture
– Дом „Канети“, гр. Русе
Устойчиви практики в дизайна и модата: издание Русе

В Русе гост-лектори бяха Алесия Ту от списание Lampoon и Катарина Хутирова от устойчивия бранд NOSENE
© Момчил Михайлов

Партньори на изданието в Бургас:
– Полски институт в София
– Visegrad Fund
– EUNIC – European Union National Institutes for Culture
– Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека, гр. Бургас
Устойчиви практики в дизайна и модата: Бургас

В Бургас с презентация и дискусия участваха Река Сентеши – мениджър проекти в Унгарската асоциация за мода и дизайн, и Моника Павловска – комуникационен мениджър на полската марка-пионер на повторната употреба (ъпсайклинг) в бижутерийното производство ORSKA.
© Георги Георгиев

Партньори на изданието в Габрово:
– Чешки център София
– Visegrad Fund
– EUNIC – European Union National Institutes for Culture
– Музей „Дом на хумора и сатирата“, гр. Габрово
Устойчиви практики в дизайна и модата: издание Габрово

Издание Габрово: Petra Svejdarova и Klara Vaculikova от чешкото студио за арт-дизайн Prasklo и Katalin Huszar, Унгария: CMF дизайнер, прилагащ хибриден начин на работа. (от ляво надясно на снимката)
© Драгомир Минков

 

Гост-лектори във Варна бяха дизайнерката Даря Малесич (Словения), Мария Витиниду и Евангелос Димитракополус (Гърция), създатели на училището за млади дизайнери Athens Fashion Club Fashion School
Партньори на изданието във Варна:
– Посолство на Словения
– Посолство на Гърция
– ReBonkers Варна

В Пловдив с презентация и дискусия участваха португалските дизайнери Пауло Зелмайер –продуктов дизайнер и творчески директор на португалското студио Vicara, и Жоао Бруно Видейра – самоук занаятчия и дизайнер на мебели. © Мила Чернева | TWO DOGS TWO CATS

Издание Пловдив | 22. ноември 2022 © Мила Чернева | TWO DOGS TWO CATS 
Партньори на изданието в Пловдив:
– Посолство на Португалия в България
– Институт Camões в София
– Visegrad Fund
– EUNIC – European Union National Institutes for Culture
– галерия „Капана “, Пловдив
***

УСТОЙЧИВИ ПРАКТИКИ В ДИЗАЙНА И МОДАТА е проект на EUNIC България, Институт Лист, София и Студио Комплект. EUNIC – Национални културни институти на Европейския съюз – е мрежа от организации, развиващи междуанродни културни отношения, в която членуват организации от всички държави-членки на ЕС и асоциирани държави. EUNIC България вдъхва живот на европейското културно сътрудничество в България, като се опира на богатия опит на всички членове на мрежата.