Лансиране на ПРОТОТИП – нова платформа в подкрепа на младо българско съвременно изкуство от SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK 

Изложба: В СЪСТОЯНИЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Поръчано от: SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK Bulgaria

Задание: Концепция, реализация и текст

Участници:

творци – Вълко Чобанов, Красимира Буцева, Мария Налбантова, Мартина Вачева, Михаела Лакова, Мила Чорбаджиева, Миряна Тодорова, Стефан Карчев

сценография и дизайн – Ева Вентова

фотография – Яна Лозева

видео – Георги Янакиев

Юни 2017 г., София

Поканата към нас бе да работим по лансирането на ПРОТОТИП – нова платформа, създадена и подкрепена от банка SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK. Идеята ни се фокусира върху временна изложба със силен и мултидисциплинарен подход при подбора на авторите в нестандартна за такъв тип съдържание локация – офиса на банка Сосиете Женерал Експресбанк на ул. Граф Игнатиев 38, София. Временната инсталация можеше да бъде разгледана за един уикенд през юни.

Под заглавието В състояние на движение изложбата събра 10 млади български творци. Те се изявяват в различни сфери на съвременното изкуство (видео, живопис, мода, продуктов дизайн, фотография), като смело миксират техники, материали и възприятия. В допълнение, нашата работа включи и текстово представяне на всеки участник в онлайн платформата.

„За Сосиете Женерал Експресбанк изкуството е мисия вече над десет години. С проекта Прототип, ръководен от Моника Балчева, банката застава зад идея, която съчетава иновации и изкуство в едно, и цели да развива култура в обществото. Прототип е проект за изкуство и иновации, който започва като вътрешен стартъп в Сосиете Женерал Експресбанк(СЖЕБ) в началото на 2017 г,“ споделят от банката.

_____

В състояние на движение

Днес художествените проявления рядко се ограничават до едно изразно средство. Възможностите за експерименти по отношение на технологии, сътрудничества и медии са по-богати от всякога. Това важи в още по-голяма степен за новото поколение творци. Идвайки от различни места, образование, опит и квалификация, техният талант се изразява в смелата употреба на различни формати и инструменти. Това състояние на постоянно откривателство и творческо развитие движи работата им напред, прави я релевантна за нашето време и ангажираща за публиката.

По повод лансирането на новата платформа Прототип ние избрахме 10 визуални творци под 40 години, които са завършили образованието си през последните 10 години в България или в чужбина, отдали са се на различни сфери от съвременното изкуство и дизайн, като прекосяват уверено полетата на визуални, материални и интелектуални интерпретации. Ние се заиграваме със значението на думата “прототип” в смисъла й на експеримент, на търсене на финална функция или завършено състояние, на проба с отворен следващ етап и движение напред.

Студио Комплект

 

_DSC6761sg _DSC6825sg _DSC6970sg _DSC6972sg _DSC6977sg _DSC6979sg _DSC6983sg _DSC6987sg _DSC6991sg _DSC6996sg _DSC7032sg _DSC7065sg