Аbsolut Creative Space е нов фестивал за София с онсовен фокус върху дизайн, креативност и устойчиви практики. Неговото първо издание се проведе между 3 и 9 юни 2016 г. пред необитаемия хотел Родина в специално пренесени от Швеция рециклирани и проектирани наново стари корабни контейнери. Аbsolut Creative Space е организиран от водка ABSOLUT, а нашата роля бе да работим по съдържанието на събитието и да изградим разнообразна програма по темата творчество и устойчивост заедно с рекламната агенция на бранда DDB Sofia.

Модулите, за които трябваше да се погрижим като идея, организация и представяне, включваха:

– постоянна изложба Устойчивост чрез творчество с проекти от български творци и предприемачи. 

Изложбата събра положителни примери за ролята на дизайна като проводник на устойчиви и грижовни към околната среда идеи. Тя бе провокация за мисъл към нещата, които ползваме в ежедневието, и покана да обръщаме повече внимание на своя избор. Примерите варираха от бижута, през домашни аксесоари до ново поколение пчелни кошери. Те проследяват процеса на създаване, произхода на материалите, преупотребата на вече изхвърлени предмети и някои от възможните начини за въвличането на високи технологии в по-интелигентното изграждане на нови дизайн системи. Поканените участници са: Beeograph, Димитър Делчев, Евгения Цанкова, Ламбент, Марина Драгомирова, Нева Балникова, Odd Matter, Playground Energy, Studio Furthermore и Яна Дворецка.

лекция на един от основателите на сайта It’s Nice That и разговор в затворен кръг по темата Бъдещето на нишовите публикации.

Алекс Бек е един от основателите на базираната в Лондон медия It’s Nice That, която в рамките на няколко години се превърна от стартираща компания във високо уважавана творческа платформа с половин милион читатели всеки месец. It’s Nice That лансира най-вълнуващите постижения от света на рекламата, графичния и интерактивен дизайн, илюстрация, нови медии, фотография и различни форми на креативност, които изпълват ежедневието ни с интересни и смислени начинания. Четири пъти в годината It’s Nice That издава свое книжно тяло Printed Pages и веднъж годишно организира еднодневна конференция HERE. Алекс Бек ръководи и INT Works – творческата агенция, основана от It’s Nice That, която сътрудничи с брандове като BBC, Nike, Unilever, ASOS, Urban Outfitters, COS и Selfridges. Алекс Бек има участия като гостуващ творчески директор на Wolff Olins, отличаван е с жълтия молив на наградите за дизайн D&AD и има номинация от престижните Designs of the Year на Design Museum в Лондон, в които Алекс също е и член на журито.

работилница на Марина Драгомирова от STUDIOFURTHERMORE:

Марина работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките й из антикварните магазини и битпазарите водят до преизползването на чаши и абажури в нови такива. Работилницата на Марина Драгомирова в София бе посветена на изработването на нови чаши от стари такива. Тя се състоя от три части: намиране на чаши след разходка из антикварни магазини, битпазари или след принос с лични такива от участниците;  нарязване и полиране; залепяне на магнитите към нарязаните елементи, сглабяне и изсъхване на лепилото. 

– специално поръчан за събитието комплект – The Absolut Cocktail Set, създаден от Яна Юнакова от картон и пчелен восък.

В тон с темата на събитието Устойчивост чрез творчество Яна Юнакова базира своята идея за комплект за коктейли върху съчетаването на два различни и напълно рециклируеми материала – пчелен восък и хартия. Целта на експеримента е създаването на лимитирана серия от чаши за студени коктейли ABSOLUT. 

7 стола за 7 дни: повече за проекта може да прочетете тук.

– Специално подготвено печатно издание Абсолютният зин е преглед на случващото се по време на фестивала през погледа на илюстратори, графични дизайнери, фотографи и журналисти, които чрез своя творчески език интерпретират ежедневните активности в Absolut Creative Space. Те са на място, за да документират през призмата на своето въображение и умение събитията, гостите, публиката, музиката, коктейлите и атмосферата на това първо издание на фестивала. Техният труд и творчество завършва със специално печатно издание в лимитирана серия The ABSOLUT Zine.

– работилница и лекция за бавна мода от Яна Дворецка.

Яна Дворецка е дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност мода. Тя е привърженик на бавната мода и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата. От 2009 г. Яна поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична, мода. Отличителният белег на бранда е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, ъпсайклинг и ресайклинг на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата на Яна Дворецка могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

– и още работилница и демо ден с настолни игри, които са измислени и 3D принтирани от СмартФаб Лаб; работилница за бижута на проф. Димитър Делчев; демо дни с уникалния и предизвикателен за каране HalfBike; панел от лекции на български предприемачи (Harmonica , Еscreo ,  Playground Energy и Елдрайв ЕАД); работилница за дизайн мислене по темата нощен живот; 

Благодарим на Absolut за поканата и на DDB Sofia за доброто сътрудничество.