Представяне на кампанията на водка ФИНЛАНДИЯ – 1000 Years of Less Ordinary Wisdom

Изложба Cabinets of Wisdom

Поръчано от: Next-DC

Задание: Изложба, организация и комуникация

Участници

Съдържание кабинети: Antti Kalevi, Iina Vuorivirta, Kirsi Enkovaara, Eero Lampinen, Saana ja Olli и Marjukka Takala

Сценография и дизайн кабинети: Ева Вентова

Ноември 2016 г., София 

DSCF0607

Това е трети проект на водка Финландия по кампанията 1000 Years of Less Ordinary Wisdom, за който рекламната агенция Next-DC ни кани да си сътрудничим. Задачата ни бе да доразвием концепцията им за използването на български поговорки от финландски артисти. Водени от историята, функцията и посланията на добре познатите и популярни в ренесансова Европа – Cabinets of Curiosities, ние изградихме идеята си около Cabinets of Wisdom. Подборът на участници от Финландия бе мотивиран от разнообразието и различността в техниките, които ползват, и сферата им на изява – илюстрация, текстил, изкуство, продуктов дизайн. Заданието към тях бе да интерпретират подадена им традиционна българска поговорка.

Езикът кости няма, но кости троши. / Анти Калеви

Капка по капка, вир става. / Ееро Лампинен

Ако се престориш на агне, вълкът ще те изяде. / Иина Вуоривирта

Бързата работа, срам за майстора. / Саана я Оли

От всяко дърво, свирка не става. / Марюка Такала

С питане и до Цариград се стига. / Кирси Енковара

DSCF0604

Кабинетите са изработени от сценографа Ева Вентова. Всички те са сглобени от стари и намерени изхвърлени мебели, които тя съживява и превръща в изключително впечатляващи и ефектни „постаменти“ за творбите на финландските дизайнери. Кабинетите не само допълват, но и подсилват посланията на изложените обекти.

DSCF0606

Изложбата бе представена в рамките на 10 дни през ноември в пространство в процес на ремонт на централната софийска улица – Шишман. Трима от финландските дизайнери пътуваха специално за откриването, а проектът предизвика силен медиен интерес с отразявания в националните телевизии – БНТ, bTV и Nova, радиа, печатни и онлайн медии.