Идея и реализация: Студио Комплект

2016 – до сега

Основната цел на проекта Take Away Souvenir е промяна във възприятието за идентичност на българския сувенир чрез сътрудничество със съвременни български визуални творци и създаване на обекти със стойностна история и качествен дизайн. Желаният резултат е серия от сувенири, чиито образ говори спонтанно и еднакво добре както на българи, така и на чужденци. Поканените автори-участници пресъздават по своеобразен, красив и атрактивен начин добре познати или скрити от погледа градски места, паметници, легенди и други истории.  

Проектът е с начало 2016г., когато “София за вкъщи“– колективна изложба с осем прототипи за сувенири за столицата имаше свое публично представяне в София и в Прага. За целта бяха поканени осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута. Изложбата пътува до чешкото ежегодно събитие DesignBlok, а столичните изяви бяха придружени с дискусии и лекции на тема идентичност с международни представители.

“Пловдив за вкъщи“ е създаден по повод титлата на града Европейска столица на културата 2019. Работата за него стартира в края на 2017г. Поканените участници отново са представители на разнообразни творчески сфери – фотография, архитектура, илюстрация, графичен дизайн, мода, керамика. Авторите успяват едновременно както да влязат в стандартната типология на сувенира, така и да приложат нови интерпретации на стари визуални референции и наследени истории.

<Пловдив за вкъщи – близалка Альоша, Мисирков/Богданов, 2019>

<София за вкъщи – гарафа за вода, OddMatter, 2016>

<Пловдив за вкъщи – Локация Старата къща, Нева Балникова, 2019>

<София за вкъщи – Take Away Give Away комплект от картички, Four Plus, 2016>

Всички сувенири можете да намерите на специалната страница на проекта тук.