ЗА БЛАГОТО НА ОБЩЕСТВОТО

Германецът Матиас (Matthias Kreutzer) и шведът Йенс (Jens Schildt) са графични дизайнери, базирани в Амстердам и Стокхолм, студиото им Our Polite Society гостува в София в рамките на Know-How/Show-How Summer School (29 юни – 10 юли).

Двамата работят списания и книги, създават визуални идентичности за събития, пространствено оформление на изложби, както и нови шрифтове. Техни проекти са включени в дизайн колекцията на Stedelijk Museum в Амстердам, а книгата им за модния дизайнер Елиза фан Юлен (също ментор в Know-How / Show-How) е с награда за дизайн в Холандия за 2014 г.

Йенс преподава в Стокхолм, а Матиас – в Кралската академия за изящни изкуства в Хага. Главно действащо лице в работилницата на Our Polite Society в София ще бъде самият град и знаците в него – светлина, обекти, сгради, надписи, рисунки, дървета, дрехи, птици и дори жестове. Колекцията от тези знаци накрая дизайнерите и участниците в работилницата ще превърнат в шрифт.

Каква е запазената ви марка като дизайнери?

Типографията. Отскоро се вълнуваме от темата на хиперграфията – концепция, влязла в употреба благодарение на френската артистична формация Lettrists, която определя всеки вид на човешкия изказ като писменост.

Изданието за модния дизайнер Елиза фан Юлен беше избрано сред книгите с най-добър дизайн за миналата година. Каква бе концепцията ви за оформлението му?

Прехвърлихме идеите на Елиза фан Юлен от модата върху дизайна на книгата. В средата на изданието например могат да се видят снимки от работния процес на Елиза, които съчетаваме със снимки на нейни модели. Самата визия е принтирана в голям формат и когато се сгъне във формата на книгата, естествено се създават нови гънки, трансформиращи визуалния материал. В някои разтвори черният конец, с който е зашита книгата, стои до разрязаните модели блузи на Елиза.

Работите предимно с печатни медии. Каква според вас е ролята на принта в епохата на пълна дигитализация?

Типографията придобива плътност единствено на хартия. Всъщност навигацията и структурата са нещата, които ни вълнуват на екран, в този случай ролята на типографията остава второстепенна, малко като в началото на историята на печата, когато машината е била по-важна от човека зад нея. В момента няма много шрифтове, които да са направени само за екран, повечето са дигитализирани версии на шрифтовете за печат. Следващото поколение дизайнери – някои от нашите студенти вече го правят – ще задълбаят в тази посока. Това ще стане, когато в обучението за графичен дизайн се включи задължително и програмиране.

Прочети цялото интервюто в LIGHT.

ВАРИАЦИИ НА 3D ПРИНТИРАНЕ

Избрахме осем творци от различни артистични сфери и ги поканихме да излязат от познатата територия на ежедневната си работа, за да се впуснат в експерименти с новите технологии на 3D принтиране. Резултатите са показани в специално подготвената изложба “Вариации на 3D принтиране” за седмото издание на международния фестивал ONE DESIGN WEEK 2015. Участниците са Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио tochka & tochka (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио). Техен домакин бе работилницата на B2N, която им предостави възможност да развият своите идеи.

АРХАБИТС

3D принтер: Mcor IRIS
технология: Selective Deposition Lamination (SDL)
материал: хартия

Представете се – с какво се занимавате?

Ние сме Анастас и Бистра от Archabits. Занимаваме се с архитектура, интериорен и продуктов дизайн.

Какъв е вашият стил и с какви материали и технологии най-често боравите?

Не можем да самоопределим стила си, но той е естествено продължение на всичко онова, което харесваме и правим – музика, цветове, хобита. Най-често работим с дървесина, като се опитваме да изпробваме и нови видове и технологии за обработка. Обичаме да я съчетаваме с контрастен на нея материал (метал, вълна, стъкло…).

Каква е вашата идея тук?

В изложбата се включваме с втора серия дървени магнитни играчки от серията ESNAF – Бременските музиканти. Избрахме тази изложба, за да я покажем за първи път и да изпробваме специфичното подреждане на животните от приказката чрез 3D принтиране на модела. В изложбата ще покажем как авторите на една идея, могат да използват 3D принтирането, както за прототип и изследване на формите и тяхната устойчивост, така и за демонстрационен модел пред изпълнителя, който ще изработва изделието.

Какво ви хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Хареса ни многообразието от възможности, което дават тези технологии.

DESIGNSHIP GUIDE

Designship Guide е новата платформа за по-адекватна и добра връзка между дизайнер и клиент. Зад нея стоят Андреан от студиото за графичен дизайн Постстудио и мениджъра на културни проекти Биляна, която познавате най-вече от платформата Let’s Play Culture.

Как ви хрумна идеята за designshipguide?

Напоследък много често, когато си говорим с наши колеги от цял свят изниква темата за това, че дигиталните технологии много промениха средата, в която работим като дизайн студия, агенции, или фрийленсъри. Усеща се отслабване на връзката между дизайнер и клиент, което подлага под въпрос дали бизнес моделът ни е устойчив и конкурентноспособен. Вече има много онлайн платформи, където човек може да си купи лого за под 100 долара. Клиентите обаче не осъзнават, че това е временно решение, което може да доведе до проблеми в цялостната визуална комуникация след това.

Също така има много платофрми, които дават възможност за работа на фрийленсъри с клиенти от различни култури и националности. В по-големи проекти, когато фрийленсърите се събират в екипи от дизайнери с различен професионален опит, те много често не могат да работят заедно, защото нямат установен единен процес на работа. Подобно нещо ни се случва, когато приемаме стажанти от други страни. За да се интегрираме и да работим по-ефективно заедно, първото нещо, което правим, е да го въведем в процеса на нашата работа. От там нещата тръгват много по-гладко.

Наскоро се запознахме със системния подход на Business Model Canvas, който ни беше много полезен и от там ни хрумна да систематизираме процесите, които практикуваме  в подобни модели на визуализация, така че по този начин да работим по-ефективно с клиентите си. Обратната връзка която получихме от тях бе, че този подход им допада, защото дава прозрачност и предвидимост на съвместната работа. Решихме да споделим това, което изследвахме и създадохме, за да могат повече дизайнери и клиенти на дизайн услуги да подобрят процеса си на работа.

От сайта designshipguide.com те могат да си свалят безплатно копие на наръчика, включващо описание на основния дизайн процес, подробни напътствия за дефиниране на задание и как да се изведат ключови думи, които дефинират основните характеристики на продукта, или услугата, за която се прави дизайна.

Вярваме, че Designship Guide би бил полезен, защото всички ние срещаме в ежедневието си навсякъде дизайн и колкото по-добър е той, толкова повече печелят всички – и предприемачите, и обществото като цяло.

Как стигнахте до това име и за какво стои то?

Designship е игра на думи, в която преплитаме думите design със relationship, friendship, partnership, тъй като разбираме дизайн процеса именно по този начин – съвместна колаборация между дизайнер и клиент в един екип. Ролите в един дизайн процес са много, особено за по-големи проекти. Увеличава се броя на взимащите решения от страна на клиента, а екипът, който разработва дизайна е с различни експертиза и комплексна структура.

Много е важно всеки да знае своята роля, съответно къде и как клиента може и трябва да подпомогне процеса и къде да остави дизайнера да работи независимо над креативната идея. От своя страна дизайнерът е добре да знае как да аргументира своите креативни решения и да въведе ред в комуникацията по важните въпроси с клиента. Надяваме се, че това което даваме като ноу хау ще доведе до повече доверие между двете страни и качество на крайния продукт/ услуга.

Студио Комплект са част от творческия екип на седмото издание на международния фестивал One Design Week, организиран от платформата за култура Едно. Интервюто е специално подготвено за edno.bg и тук може да прочетете пълната му версия.

НИВО ЗА НАПРЕДНАЛИ

Композиции е изложба с десет български участници от различни сфери на съвременния дизайн. Форматът на тяхното представяне лансира определен аспект от работа им – самостоятелно, в сътрудничество или в развитие от една област в друга. Изложбата е компактен подбор на предмети, които изследват линията на трансформация на конкретна идея. Затова творческата динамика диктува любопитни взаимодействия и интердисциплинарност, пренос на концепции и новаторски подходи при използването на изразни средства. Зад идеята и реализацията стоят Студио Комплект – Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат вече над десет години опит като журналисти в сферата на визуалната култура и като част от творческия екип на международния фестивал One Design Week от неговото съществуване през 2009 г. досега (всъщност това е първият ни самостоятелен проект като Студио Комплект – бел. авт.). Техният подбор на участници отговаря на задачата да се покаже съчетаване на нееднородни на пръв прочит артистични проекти.

Обосновката зад съществуването и развитието на подобни творчески проекти е пряко свързана с регулярното информиране на публиката относно добри практики от областта на дизайна. Този стимул към припознаването на стойностната визуална среда е като незабележимата консумация, само че в посока културно съдържание. Ненатрапчивото, но постоянно захранвано възпитание в усет към стилни, практични и с вродено внимание към детайл, материал и изработка предмети води до по-качествен начин на живот. Композиции не насочва преднамерено към висок стил или перфектно изградена визия, а към определено ниво на разбиране за добър начин на живот в контекста на дизайна и емоциите, които той предизвиква през предмети, близки до ежедневието на всеки от нас.

Студио Комплект поддържа своя рубрика в седмичното издание на вестник Капитал – LIGHT. Пълният текс, четете тук (8 май 2015г.)

DESIGN FOR EUROPE

Design for Europe e три годишен проект подкрепен oт Европейската комисия, който информира за ползите от използването на дизайнa в публичния и частния сектор. Студио Комплет е посланик на инициативата в България. Дизайнът според инициаторите може да бъде успешно средство за стимулирането на иновации и създаването на икономически растеж и нови работни места.

Дизайн за Европа информира за силата на дизайна като катализатор за създаването на по-добри продукти и услуги и съответно на по-високи печалби.

Има различни начини да се включите в инициативата Дизайн за Европа. Тя  е отворена както за предприемачи, така и за неправителствени и публични организации, но и също така за хора незапознати с ползите от дизайна или дизайн експерти.

– разгледайте designforeurope.eu за повече информация и за примери от различни области за ползата на дизайна в бизнеса, публичното пространство и политиката

– абонирайте се за бюлетина на Design for Europe, за да сте в крак с новите тенденции и събития

– ако вече използвате дизайна като средство за иновация или с цел подобряване на услугата, която предлагате, моля споделете с нас на: hello@designforeurope.eu. Вашият пример има шанс да бъде публикуван на сайта на Design for Europe

– включете се в дискусията на страницата, Facebook, Twitter и LinkedIn на Design for Europe. Използвайте тези канали за задаването на въпроси свързани с връзката на дизайна с иновациите

– присъединете се към събитията на Design for Europe из цяла Европа. Информация за тях ще намерите на сайта

– ако организирате събитие и търсите лектори в сферата на дизайн ионовациите Design for Europe може да помогне.