КОЙ Е МУЗЕЙКО

„Той е смел – освен когато нещо го изплаши. И красив, както е красив всеки триъгълник. И умен – освен когато нещо не разбира. В такъв случай веднага отива да го види и да разбере на място. Защото Музейко има едно вълшебно умение – да пътува във времето. Е, и още едно – да се крие от опасностите, като се залепи до нещо триъгълно. Като пирамидите в Египет. Като перките на акулите. Като… ще видите сами.“

С тези думи Музейко се представя на сайта (muzeiko.bg), триъгълното човече – талисман и любимец на децата. Той е символ на първия детски музей и научен център в България, финансиран от фондация „Америка за България“.

Успяваме да посетим музея още докато тече трескавата подготовка преди официалното му откриване тази есен. Любопитно ни е да разберем каква е връзката между дизайна на мястото и неговата програма, как може да се научи нещо с игра и какво представлява музей, в който пипането, задаването на въпроси и самостоятелното опознаване на пространството са единственият възможен начин на поведение. Разговаряме с програмния директор на музея Весела Герчева и изложбения дизайнер Пол Орсели.

„Първите детски музеи се раждат в САЩ още в края на ХIX век“, разказва Весела Герчева. „Често това не са традиционни музеи с колекции от ценни предмети, а институции, които осъзнават нуждата на децата от вдъхновение, разбиране и места, създадени с мисъл за тях. „Музейко“ е точно такъв – най-ценното, което той има, не е някаква колекция от антични предмети, а екипът и хората, които повярваха в това, че децата знаят и могат. Много повече, отколкото предполагаме.“ Освен на световната традиция в тази област проектът се опира и на образователните програми за деца в сферата на изкуствата и науката, създадени в музеи, библиотеки и училища у нас през последните десет години. Днес с „Музейко“ страната ни е част от Асоциацията на детските музеи в САЩ и ECSITE – Мрежата на научните центрове и музеи в Европа.

….

Четете пълния текст в LIGHT

фото кредит: LHSA + DP

ТРАКИЯ, МОЯ ЛЮБОВ

Трудно е да видим добре познато място с нови очи. По-лесно е, когато промяната на перспективата идва отвън. Меган Луенебърг е млад американски архитект от Сейнт Пол, Минесота, и настоящ „Фулбрайт“ стипендиант в пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Вече десет месеца тя развива алтернативна гледна точка към панелния мегакомплекс „Тракия“* с фотоапарат, професионално любопитство и национална не-принадлежност към предразсъдъци.

Тъй като основен фокус тук е ролята на антропологията в архитектурните процеси, Меган се премества да живее в панелен апартамент в третия по големина квартал в България – жк „Тракия“ в Пловдив. Тя дълбае в темата къде приключва ролята на архитекта и къде започва личната история на собственика на дадено пространство. „Искам да разбера как хората създават връзки с архитектурата. Начините, по които позволяват тя да определи и оформи живота им, и обратното – как променят архитектурата като нейни обитатели и създатели.“

Първата й среща с България е като доброволец в Корпуса на мира в периода 2009 – 2011 г. Тогава тя живее в село близо до Казанлък и се влюбва в природата, традициите, храната и езика ни. Дотолкова, че научава да говори български съвсем прилично и решава да се върне обратно. Такава възможност й се удава, след като се запознава с работата на главния асистент от Пловдивския университет доктор Меглена Златкова. С нейна помощ успешно подава документите си за стипендия „Фулбрайт“ към факултет „Етнология“. През есента на 2014 г. Меган започва да си търси апартамент, като последният ще изиграе решаващ фактор за посоката на нейното проучване. „Когато стигнах до „Тракия“, беше ясно, че това е перфектното място. Имаше усещане за общност, много по-силно откъдето и да било другаде.“

Всеки ден Тракия

Четете пълният текст за Меган Луенебърг и нейното проучване върху антропологичния аспект на архитектурните процеси в квартала в LIGHT

MUSEUM OF LESS ORDINARY

Museum of Less Ordinary е временна изложба, вдъхновена от последната кампания на Finlandia — 1000 years of wisdom, за която бяхме поканени да се включим от Next DC.

Концепцията, за която трябваше да допринесем, е свързана с необикновения живот. Посланието на кампанията на бранда е да не съдим по външната опаковка и да не се доверяваме прекалено много на авторитети и на предварителна информация, защото не успяваме да усетим живота около нас достатъчно автентичен.

Museum of Less Ordinary предлага едно своеобразно приключение на сетивата. Без предварителна информация за съдържанието му, част от неговите експонати са скрити в кутии и всеки е поканен да бръкне в тях, да даде предположението си на сайта lessordinary.bg и след това да разбере повече за обекта. Изживяването на различните елементи от изложбата – музика, продуктов дизайн и илюстрация – не е водено от обяснения или етикет, а от откривателство, което се доверява на собствените сетива.

Част от работата ни бе да подберем обектите в кутиите. Те са дели на осем различни дизайнери и архитекти. Отделно, поканихме Цветислава Колева да съзададе хартиения декор за музикалната стена. Тя е взаимствала формите им от природният феномен „frozen flowers“, който се наблюдава през есента във Финландия. Отново работим и с илюстратора Христо Савов, който е пресъздал портрети на личности от кампанията на Finlandia vodka.

Museum of Less Ordinary е в София, на ул. Славянска 29, от 16.07 до 23.07 и работи всеки ден между 17 и 22 часа.

https://www.youtube.com/watch?v=uZRX3vwkEIQ

ВАЛЕНТИН ВОДЕВ

По скалата на престижност Red Dot Award е абсолютният критерий за качество, популярност и успех. Тук сили мерят както известни марки (Apple, Mercedes, Samsonite, Sony, Miele и много други), така и стартиращи и независими дизайнери.

Red Dot Award служи като професионална маркировка за разнообразните постижения в сферата на дизайн. Наградата е основана по инициатива на центъра за дизайн в Северен Рейн-Вестфалия, Германия през 1955 г. 60 години по-късно Red Dot Award* са по-големи и по-влиятелни от всякога. Организаторите получават около 17 000 проекта от цял свят всяка година. Между 4000 и 5000 от тях стигат до специално наетите халета в Есен. Там 38 независими експерти щателно изпробват и решават кои продукти да получат червена точка и кои от тях да имат допълнително отличие – най-добри в категория – Best of the Best.

Анализът се извършва по критерии като степен на новаторство, функционалност, очевидно качество или екологична обоснованост. Наградата за продуктов дизайн е разбита до 31 категории като кухни, уреди за дома, отоплителни системи, осветление, къмпинг екипировки, игри и забавление, спорт, музикални инструменти и други.

И преди сме ви срещали с Валентин Водев (повече тук). Пет години по-късно впечатление прави трайният успех и последователност в развитието му. Валентин е все така обран откъм гордост и хвалебствия, усмихнат, базиран във Виена, но вече баща и с увеличен екип. От години той се занимава с дизайн на мобилни съоръжения (бебешка количка със скейтборд, компактна детска количка, която влиза в чанта за лаптоп, триколка със специална система на управление) и заслужено е трикратен носител на международната награда за дизайн на велосипеди (International Bicycle Design Award). Първият прототип за VELLO bike Водев подготвя, когато решава да пътува до Куба и да обикаля страната с велосипед така, че сгъваемата опция на колелото да не ощетява останалите му функции като стабилен корпус, мощно, удобно и скоростно возило и, разбира се, висока дизайнерска естетика.

VELLO bike е завръщане към основните функции на едно колело. Кои бяха мотивите ти с какво VELLO е по-различен от подобни модели на пазара?
Имаше два фактора, които изиграха основна роля. Неелектрическият велосипед предоставя независимост и свобода. Сгъваемата функция пък дава адаптивност към всяка ситуация. Отличителното за VELLO bike е, че се сгъва за секунди, без да се развива нищо и без да изглежда като сгъваем велосипед. И не отстъпва като бързина и начин на каране на един бегач или стандартен размер колело. Предният венец на предавката при педалите е значително по-голям от този на едно нормално колело и това компенсира разликата в големината на гумите. Така малкият им размер допринася за повече маневреност, което е предимство в града.

Очакваше ли такъв положителен завършек на кампанията в Kickstarter (от поисканите 15 000 щатски долара, проектът събира 30 170)?
Това е страхотен начин за финансиране на нов продукт. Не само заради парите, но и заради реалния барометър дали твоят е добър и дали има потенциал да се наложи на пазара. За успешния край на кампанията основна роля имаше и подготовката, която продължи интензивно няколко месеца.

Четете пълния текст и интервюто ни с Валентин Водев в LIGHT.

ПАКЕТИРАН ДИЗАЙН

Опаковките на продукти, които ползваме ежедневно, често остават извън аналитичния ни поглед, но подсъзнателно подхранват и възпитават чувството ни за естетика и функционалност и така допринасят за по-качествената ни визуална среда.

Изложбата е посветена на тези нови опаковки и етикети, които са създадени от български графични дизайнери и илюстратори от последните няколко години. В тон с мисията на фестивала да лансира добрите примери от дизайна, подборът на примери не претендира да отговаря на успеха на продадените от тях продукти. По-скоро цели да промотира различни подходи в реализацията на опаковки и висок стандарт на естетика и внимание към детайла. Селекцията е субективна и се води по няколко критерии: новост, креативен подход, добре структурирано послание, запомнящо се брандиране, продаваемост, деликатно и интелигентно вмъкване на добавена стойност, променяща естетическите ни възприятия реализация.

От рафтовете на супермаркета или магазина за дрехи, заради своите етикети, опаковките стават експонати. Примерите и участниците са различни – от бързооборотни стоки до бутикови такива. Сред 20-те финално подбрани такива посетителите ще разпознаят своя любима бира, пакета за брашно или крема за ръце. Въпреки различните си послания и визуални решения, ги обединява една силна кауза – достойно да представят своето съдържание с добавената стойност на успешно и уникално дизайн решение.

Куратори: Студио Комплект | Адриана Андреева и Бояна Гяурова

Пространствено оформление: архитектурно студио DontDIY

Изработка на експозиционните елементи: арх.Георги Стоилов