ЦВЕТИСЛАВА КОЛЕВА

От пръв поглед се впечатлихме от работата на Цветислава Колева. Нейните силни визуални хартиени обекти под формата на маски, животни и птици са изрязани и отчетливо аранжирани от добре подбрани листове хартия в монохромни цветове. След сътрудничеството ни с Цвети по Museum of Less Ordinary vol. 1, сме наясно, че пред младата дама се простира дълъг творчески път.

Представи се:
Казвам се Цветислава Колева и се занимавам с Paper art и графичен дизайн. Родена съм в София, където завърших Рекламен дизайн в Националната художествена академия. Любовта ми към хартията се появи още докато учех. Тогава случайно разбрах за конкурса Second Skin на Arjowiggins (един от най-големите производители на ефектни хартии в света), в който дизайнери от цял свят бяха предизвикани да изработят хартиени маски. Реших да се пробвам и аз и от тогава не съм спряла да работя с хартия.

Каква искаше да станеш като пораснеш?
Не си спомням. Помня, че от малка рисувам и винаги изкуството е било част от живота ми. Не съм израснала в артистична среда, но семейството ми винаги ме е подкрепяло и насърчавало да продължавам да се развивам в тази сфера.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?
Може би дядо ми. Още от малка ме водеше на уроци по рисуване и мисля това оказа голямо влияние върху мен. Днес, работата ми е силно повлияна от различни дизайнери и артисти. Може би най-голямо вдъхновение и мотивация намирам в работата на другите.

Как би описала стила на твоите творби?
Цвят и детайл. Това ги кара да оживяват. Харесва ми да взимам конкретен обект и да го пречупвам през собствения си поглед.

Би ли разказала за твоя процес на работа?
Всичко започва с някоя друга скица. Често нахвърлям разни идеи, които ми се завъртат из главата като понякога от тях се изгражда и цялата концепция за даден проект. Много важна фаза в процеса на работа е проучването на конкретната тема. След като придобия достатъчно информация по нея, започвам да скицирам и да изграждам макети-чернови, за да изпробвам сгъвката или техниката, която съм решила да използвам. Чак след като съм доволна от резултата, започвам работата по реалния обект. При работата с хартия, трябва внимателно да се обмисли всеки следващ ход, тъй като веднъж като се среже, няма връщане назад. Често обичам и да експериментирам като оставям материала да ме води, така понякога се получават много интересни работи.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?
Има толкова много талантливи български автори и гледам да следя възможно най-много от тях. Много ми допадат работите на Калоян Тошев-МZK, Trash lovers, Нева Балникова, Калоян Илиев- Кокимото, Вито Валентинов, Точка Спот, Светослав Станков, 140 Ideas, както и брандовете Shevitza и Sharka Tiles.

С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?
Всеки следващ проект е повод за гордост, тъй като чрез него надграждам и добивам все повече опит и знания.

Какъв би бил мечтаният творчески проект?
Може би аранжиране на витрини.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?
Надявам се да имам възможност за повече колаборации с други дизайнери и артисти.

СИЛНО ПОЖЕЛАНИ

Магазинът за дизайн Jelanie съществува вече няколко години в он-лайн пространството, като ни предоставя удобен достъп до повечето, превърнали се в отличителен символ на скандинавския дизайн, марки като Muuto, Menu, Normann Copenhagen, Ferm Living, OYOY, Luckyboysunday, By Nord и други.

Новото покрай него, освен постоянно увеличаващият се асортимент от подбрани с вкус артикули за дома, е настаняването му на ул. Добруджа 15 в центъра на София. Първият етаж от компактното и рамкирано в черно място побира само малка част от разнообразието на Jelanie. Кристина Милетиева, домакин в пространството и собственик на дизайн магазина, с усмивка добавя, че всичко, което клиентите пожелаят от представените марки, независимо дали е сложено в нейния он-лайн магазин, може специално да бъде поръчано и доставено за тях.

Над виещите се черни стълби се вижда бяло, все още празно пространство, запазено за шевните машини на tin tin. Българската марка за изчистени авторски дрехи за деца е вторият много важен участник в това ново начинание.

Препоръчваме лично посещение на магазина. Зареждането на взора с прекрасно измислен, своеобразен и красив дизайн е гарантирано.

 

ОСМО ИЗДАНИЕ НА ONE ARCHITECTURE WEEK

One Architecture Week е сред най-любимите ни ежегодни градски събития. Това е така не само, защото част от екипа ни е имала честта да се занимава с организацията и програмата на най-големия международен фестивал за архитектура в страната от самото му начало през 2008 г. до скоро, но и защото сме убедени в благотворния ефект на подобни инициативи върху възприемането и усещането за средата около нас, за подбудата да имаме по-красив и качествен начин на живот.

Това е осмото издание на фестивала. Негов директор от 2014 г. е Любо Георгиев – изключително очарователен и отдаден на работата си архитект, който замени Пекин с Пловдив, за да е възможно най-близо до проблемите на града и потенциала му за промяна чрез хората там. Мерве Бедир е в ролята на куратор, а измислената от нея тема е При-общена река.

Програмата на One Architecture Week цели да обхване различни посоки в интерпретирането на един проблем: как реката да бъде припозната отново като важна част от градското ежедневие. Опитът за разгръщане на нейния потенциал от чисто географски до социален е приближен максимално до жителите на Пловдив чрез разговори, намеси, изложби, акции (включително концерти, четения, наблюдение на птици и спортна програма), детска програма и лекционен панел с международно участие. За да се усети по-добре река Марица, значителна част от дейностите на това осмо издание е концентрирана по нейното корито, на специално изградени плаж, сцена и други локации.

И макар още от 6 септември екипът на One Architecture Week да подгрява с разнообразни събития като речни експедиции, прожекции на филми, засаждане на билки, сутрешна йога и партита, официалният старт на осмото издание на фестивала ще е този петък, 18 септември с концерт на Рут Колева на Сцената на река Марица. По този повод зададохме няколко въпроса на Любо Георгиев:

Защо е важно хората да се интересуват от архитектура?
Защото тя ни заобикаля и влияе на нашето благосъстояние. Архитектурата е средата, в която живеем и работим. А да се интересуваме от средата си има значение от чисто обективна гледна точка (тя влияе над нашето физическо състояние), така и от субективна гледна точка (пре-старата човешка нужда да се идентифицираме с нещо: със собствената къща, улица, квартал или град). А в днешно време заобикалящата ни среда е станала повече от всякога и фактор при избора ни за място за живеене и работа. Тоест качеството на средата има пряко отношение към създаването на икономически и социален контекст.

Какво промени в подхода си към фестивала и неговото съдържание тази година?
Не мисля, че съм променял нещо в подхода си, поне не съм осъзнал такава промяна. Започнахме подготовката по-рано от предишната година (тоест още от ноември). В тези 10-11 месеца на подготовка успяхме да подредим доста голямо и разнообразно съдържание. Списанието с програмата ни тази година има цели 8 нови страници. И същевременно по-голямата част от това съдържание е свързано с връзката река-град, основната тема тази година. Това е важно за мен. Не само да правим приятно и информативно събитие, ами да концентрираме максимално усилия по избраната тема, за да има ефект от нашата работа, впоследствие.

Защо формулата на чуждестранен куратор за теб е успешна?
Не съм се фиксирал над чуждестранен куратор като постоянен начин на работа. Опита ми с българските куратори (и аз самия бях куратор през 2011 г.) е много положителен. Важното в случая е намирането на човек, който да има с какво да допълни и развие зададената от нас тема. Тоест да има опит и да има какво да каже. В никакъв случай изборът на чуждестранни куратори за 2015 г. и за следващото издание през 2016 г. не значи, че няма да има повече български куратори.

Какво очакваш да се случи с реката след края на фестивала – планувате ли продължение на намесите и програмата под друга форма?
Плануваме да търсим партнори, които да продължат някои от намесите: Плажът, Градското градинарство, Водовъртеж. За някои от тях вече има проявен интерес. Самите ние обаче няма да продължим с вече създадените намеси. Не ни е това целта. По-важно е за нас фестивалът да подейства като искра, която да запали ентусиазма и въображението на хората, за това за какво може да се ползва реката. Очаквам след ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА хората в Пловдив, а и тези посетили фестивала от други градове, да имат повече желание и да са видели повече примери за това как реката отново може да играе роля в техния живот.

Как се създават общности?
Само ако знаех верният отговор! Ами трудно. Но при всички случаи с откритост в намеренията, с постоянство, с търпение (много!), с търсенето на контакт, с обсъждане, с достигането на баланс между различните желания и амбиции. Това са все неща, които не са много типични за средата в България. Но пък и нещата в България вече са толкова динамични, че аз имам щастието да срещам обнадеждаващ брой хора, които показват, че може да се създават общности.

One Architecture Week – пълната програма е тук.
Фестивалът продължава до 27.09.2015 г. в Пловдив.

СТРАННА МАТЕРИЯ

Още при първото ни запознанство с Георги Манасиев през 2010 г. бяхме уверени, че му предстои вълнуващ професионален път в сферата на продуктовия дизайн. Пет години по-късно с неприкрита гордост заявяваме, че Odd Matter – студиото, което той и неговата приятелка Елс Волдек основават през 2013 г., представя едни от най-интересните и своеобразни подходи в съвременния дизайн сега. Разговаряме с тях в студиото им в Амстердам, малко след завръщането на двойката от резиденция във вила Ноай, откъдето отнасят и специална награда за серията коркови съдове Floter. В това време вече стягат багаж за Лондон заради участие в груповата изложба Extra Ordinary (20.07 – 22.08.2015). Това е изключително високо признание за работата им, защото галерията се слави с критичния си подбор и е водещо място за референция, що се отнася до съвременен дизайн от творци в началото на своята кариера.

Защо сте добър комплект?

Заради комуникацията, откровеността и доверието. Така успяваме да използваме и да насочим различните си качества и умения в една посока. А и тези качества са ни от полза в разпределението на работата, за да не правим всичко заедно, за да сме по-ефективни и в крайна сметка по-компетентни. Всеки се заема със сферата, в която се чувства добър и наистина знае какво прави и накъде отива. Всичко останало е интуиция и усет.

Кои са предимствата да си дизайнер сега? Недостатъците? Ако можехте да избирате някоя друга епоха, къде бихте отишли и защо?

Предимствата да си дизайнер сега са много. От социални медии, през интерфейс до инструменти за продукция и прототипи. Имаме изключителна палитра от инструменти, които ни дават възможности да сме много по-бързи и ефективни в разнообразни насоки. Може би не сме толкова добри и специализирани в определени умения, защото всичко е все по-лесно, но пък сме много по-продуктивни. Професията на дизайнера вече включва много неща, които дори нямат общо с това колко добър си като дизайнер. Съвсем естествена посока, в която инструментите и уменията ни се развиват. Нямаме никаква представа обаче в коя епоха бихме искали да сме дизайнери. Сега е единственото, което знаем, и всичко останало е спекулация.

Четете пълното интервю на страницата на Under The Line тук.

СМИСЛЕНА ИГРА

Преди няколко седмици само на 70 километра от София по подбалканската линия, в подножието на Стара планина, се откри най-добре направеният спортно-увеселителен парк, който сме виждали напоследък. Негов домакин е община Чавдар. Макар и най-малката в страната, тя заема челни позиции по успешно усвоени средства чрез оперативни програми. Именно с помощта на такава – проект за развитие на туризма в региона, се случва и този уникален парк.

Той е разработен от архитект Ралица Зортева (AZstudio) и архитект Катерина Чолакова, млади майки на малки деца, които редовно посещават детските площадки в София. Двете възприемат като своя професионална мисия налагането и разпространението на смислена и естетически качествена архитектура, която да е антидот на ширещата се повсеместно посредственост.

„Ние растяхме в доста по-непринудена среда. Макар и да имахме по-малко неща, тя даваше възможност за експеримент“, споделя арх. Зортева. Тя пази специален сантимент към старата площадка на НДК, където е отраснала. В спомените й мястото е удачен ансамбъл между архитектурна композиция и ландшафт и без да се набляга на конкретни съоръжения, детският мащаб е запазен заедно с възможността за сюжетни игри. Сегашните катерушки там, независимо от качеството им, според нея стоят като извънземни кръпки.

Четете пълният текст за новия спортно-увеселителен парк в LIGHT

ПО-МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ

Габриела Александрова създава дрехи, откакто се помни, всъщност по една колекция всеки сезон. В началото само за лична употреба, а съвсем отскоро под собствения си лейбъл. Живее от години в Париж и е от онези щастливци, които с увереност могат да твърдят, че са открили своето място. „Париж е всичко – той е град-персона, не просто място за живеене, а жива материя, която участва в живота на своите обитатели.“

Габи, както приятелите й я наричат, смята, че модата й би изглеждала неуместна другаде. През последните години тя се занимава с арт дирекция за луксозни брандове, а сред клиентите й са великаните в бранша Dior, Jil Sander и Chaumet. Преломният момент в кариерата й и официалното начало на собствената й модна марка бележи среща с криейтив отдела на Hermеs, на която я питат с какво е облечена. Тогава и осъзнава, че е дошъл моментът да излезе на светло с това, което прави най-добре – дрехи.

Четете пълния текст за Габриела Александрова в LIGHT