ТЕОДОР ГЕОРГИЕВ

Зад симпатичната смълчаност на Теодор Георгиев се крие добре изградено портфолио от смели визуални решения, умело приложение на графичен дизайн и своенравни илюстрации. За своите 23 години Тео вече има сътрудничество с Converse, участие в конкурс на Penguin, CD обложки и музикални плакати, промоматериали за изпълнителски фестивал и идентичност на моден лейбъл. Малко след като завършва графичен дизайн в Coventry University, Англия, приема предложението за работа като software designer на IBM.

Къде те намираме в момента?
Преди седмица пристигнах в Остин, Тексас, за началото на IBM Designcamp – програма за обучение на новопостъпили дизайнери. Все още ме тресе първоначалният ентусиазъм, че съм на ново място сред толкова талантливи и опитни хора. Става въпрос за дизайнери, работили по IBM Design Language и върху продукти като Bluemix и Watson. Общо взето, чакам възможност да ги потормозя с въпроси.

……..

Разкажи повече за колаборацията с Converse?
Бях се върнал в Англия, за да се изнасям от квартирата, когато получих имейл от Converse, в който ме питаха дали мога да направя три плаката за предстоящи концерти на американската инди-рок група Warpaint в Южна Америка. След обстойна проверка на подателя на имейла (мислех, че е спам) реших да приема, защото… ами, хей, това са Converse, става въпрос за концертни плакати и разбира се, че бих искал да се заема с това! Имах свобода на действие и единствените компромиси бяха с времето. Но с няколко дози кафе над нормата успях да направя плакатите в срок.

Прочетете цялото интервю с Теодор Георгиев в LIGHT

ПРОСТРАНСТВА ЗА ХОРА

Архитектурното студио ММXX на Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев стои зад красивата офис сграда във Варна, която това лято обиколи социалните мрежи като добър пример за съвременно строителство от подобен мащаб в България.

Познаваме ги като автори на минималистичната вила тип бунгало край Камен бряг, от различни жилищни интериори и от уютното оформление на знаковото кафене artnewscafe в Пловдив.

За свой любим проект младите архитекти посочват последния – този с административни функции в гръцката махала в центъра на Варна. Тази постройка най-добре определя стила им на работа и амбицията им да създават архитектура според средата, търсената функцията и желанията на клиента.

Каква е връзката на сградата със заобикалящата я среда на гръцката махала?
Anchor има два основни принципа за третиране на нови сгради в историческа среда – контраст и нюанс. Или да се направи нещо изключително модерно, което да се отличава от средата, или пък то да е с елементите, характерни за нея. В нашия случай парцелът беше много малък и решихме, че детайлите на една модерна сграда ще са много по-деликатни и подходящи като обем. Естетиката е максимално неутрална. Фасадата буквално отразява околната среда.

Каква промяна бихте желали да видите в нашата среда?
Искаме да живеем в спокойна, интелигентна среда. Важно е да се обръща повече внимание на детайлите и да се отнасяме с уважение към културното наследство. Стремим се към архитектура, която не робува на модата и егото на архитекта. Харесваме изчистените, но човешки пространства, които не натрапват форма, посредственост и лош вкус.

Четете пълното интервю с MMXX в LIGHT