ЯНА ЮНАКОВА

Яна Юнакова е сред утвърдените и разпознаваеми имена в керамиката. Нейните обекти са изработени с прецизност и внимание към материал и послание. В същото време Яна влага особено уважение спрямо въображението и нестандартните елементи, които са далеч от самоцелните експерименти и по-скоро са рефлекция върху други възможности за формата и функцията на интериорния аксесоар. Това са предмети, които с лекота умеят да обживяват пространства и да съществуват уравновесено сами по-себе си като високо-стилни акценти.

Представи се:
Завършила съм специалност керамика в Националната художествена академия в класа на доц. Мартин Петков. Обичам играта на пинг-понг между изкуство и дизайн. Вълнувам се от арт дизайна, като течение в съвременните дизайн и изкуство. Керамиката и порцелана са моите медии, завладяващи и топли, но не единствени. Експериментирането с материала, формата и визията държи любопитството ми будно. Работя в областта на ceramic design и ceramic art. Паралелно с това преподавам рисуване в катедра Инженерен дизайн в Технически университет,София, където имам защитена докторска степен по ергономия и промишлен дизайн.

Каква искаше да станеш като дете?
Обичах да рисувам и исках да стана художник. Това е сбъднататa ми детска мечта.

Какво или кой най-силно е повлиял на посоката ти на професионална реализация?
Вероятно всичко по пътя ми е имало значение, но една изложба и няколко срещи са особено важни за мен – изложбата „Гребени“ на Ина Дамянова, беше отдавна в началото на моето следване. Тя ме запозна с Елена Елазарова, която току-що бе отворила галерия „Теста“ /2000 г./ и търсеше автори, с които да работи. Там се запознах с Рада Дичева, която сподели ателието си с мен, за което съм й много благодарна. Споделяхме и общи идеи, и заедно създадохме Тochka & Тochka, срещата ми с Петринел Гочев.

Как би описала стила на твоите творби?
Не мисля, че работя в определен стил. Предпочитам да съм извън него, за да не се ограничавам. Интересувам се от формата и обема, и взаимоотношението им с пространството. Обръщам голямо внимание на детайла и обичам съчетаването на контрасти.

Би ли разказала за твоя процес на работа? Работното ти място, рутина, любими ритуали, внезапни разходки, материали и технологии…
Работата с керамика и порцелан е свързана с определена технология, която следвам, и тя е неотменна. Иначе част от работите си изработвам изцяло на ръка – моделирам, нанасям тон върху тон, шлайфам. За други изработвам модели, правя калъпи, отливам. Водеща е идеята. Макар, че често ми се случва да „лъжа“ технологията, за да си реализирам идеята. Резултатът обаче не винаги е успешен. Но пък технологичните несъвършенства са повод за нов подход.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?
Интересувам се от всички, които въпреки трудностите се опитват да реализират идеите си, без значение в коя артистична област работят. Но много ме вдъхновява работата на Цветелина Алексиева, с която бих искала отново да направим нещо заедно.

С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?
Повод за гордост е синът ми Божил, за професионалните ще се въздържа.

Какъв би бил мечтаният творчески проект?
Добре финансиран и с достатъчно време за реализация.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?
Коледна ваканция

ALMOST

Almost е нова марка български мебели, създадена от младия архитектурен колектив от София DontDIY, който успешно рафинира представата за семпли дървени предмети и ги предлага за масово производство. Архитектурно бюро DontDIY е основано през 2011 г. от Светослав Мичев, Стeфан Минков и Христо Станкушев в София, по-късно към екипа се присъединява арх. Антонина Илиева. Може би познавате работата им като проектанти на интериори (популярното betahaus.sofia споделено работно пространство) и ангажирани с градски каузи архитектурни будители (One Architecture Week 2014, проект Топлоцентралата). Преди да обединят професионални сили, те трупат опит в архитектурни студия със сходна идеология – Христо и Светослав в aedes studio, а Стефан в I/O архитекти. Подобно на много други архитектурни бюра тримата съдружници освен с чертаенето на скици за интериори и сгради, се занимават сериозно и с направата на специално поръчани мебели. Още през 2013 г. те успяват да представят част от тези свои прототипи на международни събития и да съберат позитивна реакция. Това ги мотивира да се впуснат в изследване на начини да минат на следващо ниво в експериментите със стилни, фино пипнати и качествено завършени предмети, а именно – масовото производство. През последната една година те се посвещават на процеса на разработване на стартираща серия, търсене на производители, проби с плоско пакетиране, изграждане на уеб сайт и он-лайн магазин. Сега DontDIY и тяхната дизайнерска марка Almost са на финалната права и с приятна тревожност правят последни тестове преди лансирането й през декември.

Появата на Almost е оптимистично отваряне на досега дори неоткрехвана врата към нови територии на серийното производство мебели с висок дизайн от български автори на достъпна цена. Малцина тук имат куража да се впуснат в подобно приключение. Причините са комплексни – от липсата на сериозна инвестиция и опит, през трудната комуникация с производителите и нуждата от постоянен качествен контрол, до непредсказуемостта на потребителите. Описаният контекст превръща начинанието на DontDIY в смело завоевателство на непознати територии. Вкарвайки стриктен и ефикасен подход, стилен и възприемчив дизайн, плоско пакетиране, местни материали и производители, но глобални пазари и естетика за международна аудитория, те постигат онзи изплъзващ се баланс между високото качество и поносимата цена.

Първоначалното предизвикателство пред архитектите е вече разработените прототипи на мебели от интериори, както и нови идеи, да се унифицират в обща линия, адаптирана за плоско-пакетиране и серийно производство. Избират шперплат и масивно дърво като материали в основните им цветове. Техните партньорски фабрики се намират в Кюстендил и Ботевград. DontDIY са приятно изненадани, когато единият успява да възпроизведе без грешка от първия път идеята им за стол с подлакътници. “Познавайки 95% от фирмите в София, никой не ни предложи, това което търсихме. Серийното производство няма нищо общо с единичните поръчки,” обясняват те. Стартовата им линия се състои от няколко основни мебели – стол с подлакътници в два цвятa, маса тип бюро или за хранене, ниска масичка, етажерка на колела и модулни рафтове за стена. Те съчетават умното и с внимание към детайлите проектиране с качественото производство. Това са вещи за сантиментално привързване, които се ползват с удоволствие, стават красив функционален акецент в интериора и остаряват бавно и почтено.

“Със сигурност ценим дизайнът, който е много помислен, много качествен, прави силно впечатление, но на цена, която по-скоро звучи изгодна. За нас е важно да използваме фактът, че сме базирани в България. Съответно не смятаме, че нещата ни трябва да се продават на безценица,” обясняват избраният подход те. Столът с подлакътници от масивно дърво е 185 Евро без ДДС, например. Тази примамлива сума за дизайнерски стол се дължи най-вече на производството в България, където мебелните фабрики вече 20 години се борят да предложат най-ниски цени в Европа. DontDIY смятат, че производителите притежават конкурентоспособна база и опит, но им липсва добавената стойност на дизайна, за да достигнат до други потребители.

Профиълът на потребителите на Almost са хора с отношение към вещите и с нормални финансови възможности. “Не предвиждаме да залеем пазара с хиляди бройки, все пак тези вещи трябва да предизвикват емоционална привързаност и да носят посланието на дизайнерски продукт.”

Докато търсят свое място с витрина, което да е пригодимо за офис и шоурум, Almost ще бъдат разположени в СКЛАДА (пространството за дизайн и интериорни решения на ул. Бенковски 11). Освен пазарни канали в България, DontDIY проучват такива и в останалата част на Европа и по-конкретно в Германия. Архитектите смело и сериозно излизат извън зоната си на комфорта на проектиране на интериори и сгради и впускане в производство и продажби на мебели. “Но нашата цел не е да се разрастнем бързо и да се продадем. А по-скоро устойчиво да превърнем тази дейност в регулярен месечен приход, за да имаме финансовата сигурност да избираме проектите, по които работим.”

DontDIY вече имат няколко готови разработки, които искат да модифицират в по-богата и цялостна палитра за Almost в близко бъдеще. Със свои съмишленици обсъждат производството и на детски мебели както и на по-специфичните такива за дизайн мислене.

Запитвания за поръчки на мебели Almost от декември 2015 във Фейсбук и на уебсайта им тук

Фотографии: Александър Станишев

Текстът е първо публикуван в рубриката ни в LIGHT.

ВОЛЕН ВАЛЕНТИНОВ

Волен Валентинов, един от хората зад българската дизайн група „Черга“ и в миналото част от екипа на студио All In, е успешен млад продуктов и интериорен дизайнер. Талантът и находчивостта му го тласкат към нови хоризонти и преди месец той обяви собствена марка за дизайн.

Voood е логична стъпка в развитието на всеки дизайнер, а Волен вярва в успеха на своята марка, защото тя предлага добра услуга в комбинация с качествени готови продукти. Стремежът му е да продължи да работи с естествени материали, но да ги съчетае в производството с възможностите на новите технологии. Като основен проблем за бизнеса обаче той вижда липсата на пазар за продуктов дизайн в България. Единствената работеща платформа за предлагане на роден дизайн според него са дизайн базарите, затова той с удоволствие участва в тях. Този уикенд може да се запознаете с Волен и най-новото от Voood – серия 3D принтирани лампи, на базара Cosmos Design Market.

Продуктовият дизайн в България създава отделни продукти, но те не влизат в производство. Как се справяш със спецификата на пазара ни?
Компаниите тук не рискуват, не експериментират, нямат си лаборатории към тях и не възлагат отделни процеси към дизайнери. Те разчитат на сигурните печалби, защото знаят, че определен модел се продава, а новите и иновативни подходи трудно се интегрират. Масово потребителите избират най-евтиния вариант. Все пак има и аудитория, която оценява по-качествените продукти, заради добрите материали, изработката и естетиката в тях. Обикновено тези клиенти поръчват директно от дизайнерите, а пък дизайнерите от своя страна намират производител и правилната технология, за да реализират желания продукт. Този начин на работа не предразполага да се стигне до масовия производител. Основните печалби в областта на дизайна идват от правенето на интериори за частни лица.

С какво Voood е по-различен?
С това, че ще се фокусира върху новите технологии и иновативни подходи в обработката на основните материали, както и 3D принтиране, в комбинация с материали, които се използват от векове, като глина, метал и дърво. Студиото прави нововъведения в дизайна, но не обръща гръб на класическите материали и похвати.

Четете пълния текст и интервюто ни с Волен Валентинов в LIGHT