ТИНА КЕСОВА

София от няколко месеца вече e част от семейството на CreativeMornings – месечни събирания на закуска, които се случват в над 147 града по света. Един петък в месеца на избрано от нас място в града ние ви каним да се запознаете на закуска и кафе с лектори от различни сфери, които с работата си обаче показват отношение към творчеството. Тези събития не биха били възможни без подкрепата на нашите партньори от SiteGround. Броени дни преди следващата ни среща разговаряхме с Тина Кесова от Site Ground, която през последните месеци се превърна във важна част от екипа ни.

Представи себе си и компанията, която представляваш?

Казвам се Тина и съм част от екипа на SiteGround вече 10 години. През годините съм се занимавала с различни неща в компанията, но последните 5 се забавлявам предимно със стратегически партньорства, събития и всякакви интересни проекти, които ни помагат да се позиционираме като един от водещите брандове в нашата индустрия. SiteGround предлага хостинг услуги на световния пазар, хостваме над 450.000 домейна и смея да твърдя имаме най-якия екип, с който заедно вършим чудеса от храброст и се конкурираме с едни от гигантите на пазара като GoDaddy, BlueHost, Hostgator и доста други. Фирмата е основана изцяло от българи и до съвсем скоро всички колеги бяхме българи. От тази година вече разширяваме дейността си на локални пазари, като първият, с който стартирахме, беше Испания и вече имаме офис в Мадрид, с близо 30 прекрасни, млади и талантливи колеги. През 2016-та се готвим за Италия, Германия, Франция и Холандия.

Знаем, че си голям фен на събитието, разкажи ни за първата си среща с CreativeMornings?

За CreativeMornings знам още от времето, когато се провеждаше само в Ню Йорк и нямаше локални издания. Въпреки че имах чести служебни пътувания до Ню Йорк, така и не успях да посетя CreativeMornings там. Интересна история: когато разбрах, че Тина Рот Айзенберг стартира CreativeMornings, с моята колежка Дима си казахме: трябва да направим и ние такова в София. Това беше мисля 2008г. Да, обаче се завъртяхме в един омагьосан работен кръг и в крайна сметка тази идея винаги оставаше на заден план. В началото на 2015 отново се ентусиазирах, а и вече имаше доста локални чаптъри и ясен процес за кандидатстване. Реших да кандидатствам, купих си видео техника, за да направим видеото, написах сценарий, но така и не стигнах до реализацията. И когато разбрах, че някой друг е кандидатствал и София вече си има CreativeMornings, бях супер щастлива. Първо, защото ми олекна и престанах да се чувствам виновна за дето не успявах месеци наред да реализирам видеото, и второ, и по-важно, че най-накрая си имахме CreativeMornings. Разбира се, веднага писах на организаторите, защото много исках SiteGround да подкрепи изданието. Имам опит с организирането на подобен род безплатни събития и знам колко е важна финансовата подкрепа. А когато става дума за формиране на творческа общност в нашия град, нямахме никакви колебания, че искаме да се включим.

Кое прави събитието любопитно за SiteGround?

Ние вярваме, че нашият успех като компания се дължи на философията ни: да създаваме иновативни и креативни решения на проблеми, които другите считат за невъзможни. А това успяваме да постигнем благодарение на екипа ни: супер мотивирани, енергични и креативни млади хора. Смятаме, че CreativeMornings е формат, който може да допринесе за развитието на именно такива хора, идеи и проекти и затова за нас е важно да го подкрепим.

Избрали сме да развиваме бизнеса си в България и едно от нещата, към които целият ни мениджмънт екип се стреми, е да вдъхновим и покажем на повече хора, че могат да творят и работят именно тук, в България. Вярваме, че въпреки всичко, тук може да се реализират смислени и добри проекти и сме горди, че SiteGround е един такъв успешен проект. Всъщност това е и другата причина, поради която CreativeMornings е любопитно за нас. Искаме повече хора да знаят за нас и да свързват SiteGround с бранд, който създава нещо готино и качествено, макар и в област като хостинга, която се смята за не особено вълнуваща или креативна.

 

С какво Creative Mornings се отличава от други подобни формати?

Кое друго събитие започва в 8 сутринта в петък? Сега по-сериозно – CreativeMornings е специално, заради силния фокус върху криейтив общността и заради философията им, че всъщност всеки е креативен и всеки е добре дошъл. Това ги прави наистина отворени и достъпни събития. Те са изцяло с некомерсиална цел, което силно спомага за запазването и развитието на общността. Именно затова харесвам толкова много форматът на CreativeMornings – позволява ми да се срещам с много и разнообразни хора и да започвам един петък от месеца по-вдъхновена.

Любим лектор досега?

Симеон Атанасов и неговите “шокиращи” истории.

Допада ли ти публиката и защо?

Разбира се. Най-вече защото е много разнообразна и адски любопитна. Трябва да спомена, че си имам една мечта за публиката на CreativeMornings. Ние българите сякаш малко се притесняваме да общуваме с непознати и да правим активен networking по подобни събития. Но именно това е ценното на CreativeMornings – срещата и разговорите с хората там. Затова си пожелавам в следващите няколко месеца CreativeMornings хората да се отпуснат и още по-активно да общуват един с друг по време на събитията, за да създадем едно силно CreativeMornings общество в нашия град.

Какви теми харесваш и какъв тип личности искаш да чуеш в бъдеще?

Понякога съм болезнено любопитна и ми е трудно да назова конкретни теми. Увличам се по доста широк спектър от неща: от продуктивност и мотивация, през ръководене на хора, до активен начин на живот и правилно хранене, та чак до типография, предпечатна подготовка, фото и видеография. В този ред на мисли, изобщо няма да ви се разсърдя, ако бъдещите лектори нямат нищо общо с горните теми, защото ще е нещо ново и интересно за мен. Но ако трябва все пак да съм малко по-конкретна – бих искала да видя хора, които имат интересни истории и житейски опит. Практичните съвети, достигнати с много натрупан опит, са най-ценните за мен, а доста често те идват от съвсем обикновени хора, от които най-малко го очакваш.  

 

Каква е ролята на SiteGround в събитие като CreativeMornings?

Освен финансовата помощ, която оказваме за случването на събитията, аз и други мои колеги сме ангажирани в цялостното случване и подготовка на отделните издания.. Много са ми любими срещите с екипа на CreativeMornings -– тогава брейнстормваме идеи как да направим събитието още по-интересно и как да разрастнем нашето криейтив общество още повече.

За всяко издание на CreativeMоrnings подготвяте приятни изненади за публиката. Какво да очакваме на 29 януари, когато наш лектор на тема език е ghostdog?

Нова изненада. Може и да има чорапки, кой знае. Хубаво ще е, обещавам.

 

ОТВОРЕН КОД

„Морфокод“ е българско архитектурно студио, основано през 2008 г. от арх. Грета Димитрова и арх. Кирил Мандов. Двамата работят на границата между дизайн, архитектура и технологии. Следвайки потребността да експериментират, още в началото те задават интересна посока на професионално развитие извън конвенционалното определение за архитектурна практика.

„Морфокод“ разработват дигитален инструмент за симулация (Rabbit) за 3D програмата Grasshopper. Техният софтуер е успешен и припознат като ценен учебен материал в Архитектурната асоциация в Лондон, GSAPP към Колумбийския университет и други. Следват академични изяви – водене на лекции и работилници у нас и в чужбина. Паралелно „Морфокод“ се впускат в предизвикателно приключение – използването на отворени данни и канализирането им в архитектурни графики.

През своята визуална дисекция на даден градски проблем те стигат до важни изводи, провокират дискусия и предоставят възможности за по-ефективно и устойчиво развитие на градовете ни. В момента например „Морфокод“ изследват пешеходната активност в Мелбърн, ползвайки данни от 44 сензора на ключови места в града, генериращи информация ежедневно. Urban Layers се занимава със застрояването на Манхатън от 1780 г. досега, а неговата многопластовост и лекота на ползване са оценени от селекторите на антологията Best American Infographics в секцията „10-те най-добри интерактивни инфографики“, която „Морфокод“ делят с гиганти като New York Times и Washington Post. Голяма тяхна амбиция е да стартират онлайн платформа-академия за обучение на архитекти и дизайнери по теми като изчислителен дизайн, градска информатика, уеб картографиране, творческо кодиране и информационни графики.

Какво се случва с вашите творчески и професионални изяви напоследък?
2015 г. беше интересна за нас. През януари се присъединихме към движението Code for Europe; впоследствие, посетихме лабораторията на MIT Senseable City Lab в Сингапур; през март проектът ни Urban Layers беше избран между 10-те най-добри интерактивни инфографики в книгата The Best American Infographics; друг наш проект – City Dots, участва на изложбата Data Canvas: Sense Your City в Женева; септември и октомври прекарахме в Мюнхен, където реализирахме първата си самостоятелна изложба Data Urbanism, с подкрепата на културния отдел на града и артистичните сдружения Streitfeld и Platform.

Относно Urban Layers кое предизвика избора на темата, какво научихте за себе си и за работата си покрай проекта?
Urban Layers е интерактивна визуализация, която публикувахме онлайн преди около година. Проектът предоставя възможност за разглеждане на историческите пластове на Манхатън, разкривайки различни фрагменти от градската тъкан. Визуализацията бе широко отразена в редица чуждестранни медии: CityLab, FastCodesign, Gizmodo, CurbedNY и бе избрана от Google Maps Mania измежду най-добрите 100 карти на 2014.

Прочети цялото интервюто в LIGHT.