СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя: tochka & tochka

~ Представи се: Казвам се Рада Дичева и съм дизайнер на студио tochka & tochka. Това е студио и бранд за арт дизайн. Проектираме и изработваме предмети за масата и интериора в малки серии. Ние сме Рада Дичева, дизайнер, и Калин Вълчев, хора със сходни ценности и различни качества и отговорности, които се допълват в работата си.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Създаваме съвременни минималистични форми с чист силует и ясна идея. Вярваме, че прецизната изработка допринася за добрия резултат. Използваме богатите възможности на порцелана и керамичните материали, за да създадем разпознаваеми обекти – акценти за интериора, осветителни тела, огледала, съдове, и бижута.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Почти всичко, което виждаме в местата, където се предлагат сувенири, е с остаряла естетика и липса на разнообразие. София не е представена в достатъчно богатото си многообразие, с което може да я асоциираме сега. Смятам, че има нужда от съвременни, интересен сувенири, които всеки турист, посетил София, с желание да отнесе със себе си. Необходимо е да посочим нови символи и да създадем свежа интерпретация на досегешните. Добрият вкус и професионализъм на дизайнерите е от решаващо значение за качественния сувенир. Сувенирът създава емоционалната връзка на хората и местата, които посещават и е важно да го пожелаят.

~ Каква е историята на твоя сувенир? Избрах за символ на София – Витоша. За мен Витоша е най-очарователната и жизнено важна географска даденост свързана със София. Тя е природно богатство и жизнена среда. Всяка сутрин се събуждам със силуета ѝ пред прозореца и се зареждам от играта на светлината и промяната на сезоните по склоновете ѝ. Превръщам я във ваза от порцелан. Това е предмет, който свързваме с цветята и природата. Вазата поддържа живота и очарованието на цветята за по-дълъг период от време. Тя е предмет, който ни свързва с красотата на растенията и ни дава възможност да внесем частица от природата в интериора.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Когато избрах да работя по Витоша, като символ и обект за създаване на сувенир, си дадох сметка, че всеки на територията на столицата възприема Витоша според това от къде я наблюдава. Силуетът е много разнообразен и за това реших да използвам географската карта като ориентир за релефа на планината. На географската карта Хоризонталът е непрекъсната линия, приета условно да изобразява точките с еднаква надморска височина върху нея. Тя също се нарича контурна линия или изолиния, крива свързваща точки с едни и същи стойности. Така ми хрумна пластичната реализация на предмета. Реших да опростя тези линии и да ги употребя като нива за изграждане на формата. Използвах метода на създаване на релефни карти, но много по-обобщено и минималистично. Векторните графики станаха добра основа за създаване на 3D модел, който пък реализирахме чрез 3D принтиране. Така се появи прототипът на вазата.

_mg_9840

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? За 3D принтирането на прототипа използвах ABS пластмаса, защото е твърд, устойчив на удар материал и позволява дълготрайна употреба и лесно съхранение на прототипа. За калъпите – формовъчен гипс, а за отливките на формата – порцелан. В проектирането и създаването на прототипа използвах програми и технологии за създаване на форма, защото имат най-добри възможности за реализиране на конкретната идея. За крайния продукт заложих на класическа технология на отливане и изпичане на порцелан. Порцеланът с неговите характеристики – финост, белота и хигиенни свойства е идеалният материал за създаването на съдове за ежедневна употреба от столетия.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? При пътуванията ми в чужбина съм срещала много добри примери за сувенир и винаги в мен се е пораждало желанието да създам хубав такъв, който да се свързва с България и София. Участието ми в този проект е добра възможност да го реализирам и да бъде част от група нови сувенири, проектирани с внимание и грижа за естетиката, символите и посланието им от професионални дизайнери, художници и архитекти.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Както вече споменах, сувенирът на tochka &tochka e ваза за едно цвете от порцелан.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? Бих искала да се продават в музеи и галерии свързани с дизайн и идинтичността на София. В модерни информационни центрове и търговски обекти в България и чужбина, както и в хотели и обекти, посещавани от туристи. Проектът София за вкъщи да има свой щанд на събития и места, участващи в създаването на съвременна градска атмосфера.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Очаквам проектът да намери своите инвеститори и производители и сувенирите да достигнат до пазара. Да се намерят точните места, на които да се предлагат сувенирите и чрез свежа рекламно – информационна кампания да стигнат до потребителите. Платформата да се обогатява с нови предложения за символи и сувенири. Накратко, да стане успешено реализиран проект.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Харесвам всеки сувенир с хубав дизайн, който провокира с въображение и създава изненадваща гледна точка към представлявания от него символ. Сувенир, който поражда емоции.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на tochka & tochka между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя: ВИКТОРИЯ НЕШЕВА

~ Представи се: Казвам се Виктория Нешева и се занимавам основно с дизайн.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Графичен дизайнер съм, но напоследък започнах да се занимавам с продуктов дизайн или по скоро с дизайн на играчки. Пренасям изображенията върху плат, като от играчките създавам герои, обединени от марката A Forest Story.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Мисля, че има необходимост тази тема да се обогати с нови вдъхновения и идеи. Сувенирите в България са малко поостарели като концепция. Повечето въплъщават вижданията на самите производители на пласмента, а не на хората, вживяли се в процеса. Настоящите сувенири имат нужда от повече забавност и свежест.

~ Каква е историята на твоя сувенир? Искахме да представим София със символ – образ, който е същевременно познат на възрастните заради неговата повтаряемост в града ни, но и сладък и интересен за децата, тъй като ни интересува като производители на играчки. Желанието ни бе София да се сдобие с един свой забавен и радостен герой, който да ти помогне да я опознаеш и да стане твой приятел.

_mg_9861-2

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка?  Разхождайки се по познатите улици, мислехме какъв да е този символ, който може да бъде трансформиран. Хем носещ част от историята и старите сгради на София, хем да може да бъде изваден от контекста и пречупен през детските погледи. Забелязахме, че лъвът присъства в много от сградите, емблематични за София, на герба на столицата и на известния Лъвов мост, има скулптура на лъв и пред Външно министерство. Надяваме се заедно да открием и много други по-известни или неизвестни локации с лика на лъва. В същото време никога не сме си представяли мъжки образ за своята кукличка, затова избрахме женската половинка на лъва да е нашия герой. Софи (както я кръстихме) е изработена от плат с директен печат и носеща дрешка с български фолклорни стилизирани елементи.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Използвам печат, плат и ножици 🙂 Това са материалите, с които изработваме и играчките A Forest Story.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Вдъхновява ни орнаментиката в носиите, характерните окраски и цветове.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Функционалноста я свеждаме до детската публика, като този дизайн обект ще може да стане техен приятел в игрите. Търсейки лъвовете, въплътени в скулптури и сгради или скрити в някой вътрешен двор, Софи може да им покаже София през нейните очи.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? София се оформя като център за голяма част от културните прояви и инициативи на България, както и интересна дестинация за мнозина чужденци. Представяме си тези нови сувенири да бъдат изложени в музеи, летища, обществени сгради, а защо не и в автомати по улиците 🙂

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Очаквам все повече креативни хора да станат част от изграждането на тези сувенири.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Винаги, когато избирам сувенир, искам да е устойчив и да носи емоцията, преживяна от даденото място.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Виктория Нешева между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя: АЛЕКСАНДЪР ГЕРГИНОВ

~ Представи се: Занимавам се с моден дизайн, изкуство, преподаване на рисуване и модна илюстрация. Заедно с моя приятелка преди 7 години създадохме HAM&EGGS. Имам разнородни интереси.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Бих описал посоката на дизайна си като мултиинспирационен, кичозен, функционален и удобен. Опитвам се винаги да изградя тема с множество вдъхновения и персонален привкус.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси?

Това, което има вече на пазара трябва да се запази – тези продути имат своите положителни черти. Този тип сувенири изграждат  идентичност и подчертават характерните ни особености и забележителности в културен и традиционен аспект. Смятам обаче, че може да се подобри в добре познатите ни сувенири и така да се разшери таргета. Именно това ме привлече и в проекта „София за вкъщи”. Да се създаде една модерна визия и да се представят съвременни продукти от различни категории занаяти.

_mg_9744

~ Каква е историята на твоя сувенир? Когато си помислих за сувенир, веднага си представих местата, на които съм бил до този момент. Световните европейски държави, в които редовно вали. От друг страна си помислих, че искам моят сувенир да е функционален и използваем в различни ситуации. Започнах да мисля за хората, които посещават София и реших да направя нещо, което младите биха могли да ползват в ежедневието си. Така реших да направя дъждобран-торба. Този „обект” може да бъде използван както на пазар и поставяне и пренасяне на различни предмети в него така и в прелетен, есенен и дъждовен ден или вечер. Символиката е свързана с езическите вярвания вплетени в традиционните символи и цветове на българската шевица. Избрах една от най-разпространената проста геометрична форма – ромбът. Чрез него и цветовата комбинация прехвърлям всички положителни символики като пожелание на бъдещия собственик на моята дреха-чанта.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Исках дрехата да е с послание. Нещо с положителен заряд, което да „подаря” на клиените. Така се върнах и до корените ни, които съхраняват автентичното. Освен символиката на цветовете и формите, избрах и семплата конструкция на българската риза. Тази проста геометрична конструкция трансформирах в носима и лесна за възприятие дреха и аксесоар.  

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Поради естеството на продукта ми избрах синтетичен, водоустойчив материал. Допълних плата с декоративен елемент от фолио, което използвах за щампата.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Използвах българския фолклор, като неизчерпаем източник за вдъхновение.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалоност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? В този случай имах нужда от наистина функционален сувенир, който освен да обогати потребителя с красивата и богата символика на българските традиции описани в етикета и да бъде ползван като дреха или чанта.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? Смятам, че София има нужда от нов тип сувенири, защото би било добре културата ни да стигне до по-голям кръг от хора. Тези съвременни продукти ще задоволят естетическия вкус на млади, пътуващи, модерни и културни хора. Ако си представя някой, които носи тази дреха си мисля за Токио. Когато продуктът се трансформира в чанта си представям пазар в Холандия.

_mg_9890-2

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Освен чрез изложби и разпространение в различни обекти в България си представям следваща стъпка, а именно развиване на дизайнерските продукти в дизайнерски серии от обекти, дрехи или аксесоари.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект?  Сапун с аромат на роза .

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Александър Гергинов между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ

След лансирането на София за вкъщи в Прага по време на фестивала за дизайн и мода Designblok, предстои да представим инициираният и продуциран от нас проект и в София. Програма с лектори от България и чужбина, разговори и работилници, обединени от темата ИДЕНТИЧНОСТ, съпътства груповата изложба със специално създадени за нея прототипи за нови сувенири от осем български дизайнери. Амбицията ни е да дискутираме създаването на идентичност и да покажем силните и смислени подходи в ангажирането на общността чрез добри кампании, марки и съдържание.

Изложбата и серията от събития се случва в Музея за история на София (Централна минерална баня) между 1 и 11 декември с няколко основни акцента:

1 декември, четвъртък 

~ 18:30 Откриване. Коктейли от ABSOLUT.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на градa

~ 17:00 Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София

~ 19:00 Лекция на Свен Хаусхер (Sven Hausherr) и Нина Трипел (Nina Trippel) – основатели на Cee Cee, Германия

Малиново вино от TRASTENA

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

~ 18:30 Лекция на Bon Art Studio, България

~ 19:00 Лекция на 11 bit studios, Полша

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

~ 11:00 – 13:00 Работилница с Музейко – децата и техните образи за София

~ 16:00 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N

~ 18:00 Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Шевица, Артелие

Повече информация може да откриете и на FBK сайта на събитието.

Очакваме ви.

КАБИНЕТИ НА ЧУДЕСАТА

Имаме удоволствието да ви поканим на откриването на изложбата Cabinets of WisdomNext DC, рекламна агенция на годината, отново си партнира с нас за продължението на успешната кампания на FINLANDIA водка – Museum of Less Ordinary.

Като куратори на това трето издание подбираме финландски дизайнери, които да пресъздадат своето усещане за традиционни български поговорки. За обединяващ елемент на техните артистични интерпретации ползваме кабинети на чудесата. По подобие на популярните такива от 15 век, които излагат светогледа на своите притежатели, сценографът Ева Вентова създава красиви дървени шкафове за финландските инсталации.

Крайният резултат е комбинация от изненадващи подходи при предаване на посланията чрез нестандартни образи, материали и форми. Всеки от поканените дизайнери работи с различни медии – от дърво, стъкло и пластмаса, през текстил и осветителни тела, до растения и осветителни тела. Тази смела и своеобразна комбинация е поместена в специално изградените за изложбата дървени кабинети на чудесата, така че да предизвика въображението, внесе визуална наслада и погали сетивата със спокойствие и приказност. 

Вижте/докоснете/опитайте от мъдростта от 18 до 27 ноември между 17:00 и 22:00 часа в изоставеното пространство на ул. Шишман 21, защото “Око да види, ръка да пипне.”

МЕКА ТОПЛИНА

Попадаме случайно на Instagram профила на Perelic Blankets след препоръка на приятел. Първото впечатление е за продукт, който е отчетливо различен от масово предлаганите одеяла наоколо. Първосигналните референции с най-високия връх в Родопите и възможно най-популярното и превърнало се в национална гордост одеяло са по-скоро далечни.

Дебелото, тежко и изтъкано от боцкаща вълна с шарки на големи квадрати и ленти в червено, зелено и оранжево родопско одеяло тук е рафинирано чрез олекотена употреба на вълната, елегантен и съвременен дизайн на шарка, мотив и цвят и изчистен от излишен шум и суета подход при визуалното представяне. Затова с любопитство търсим да научим повече за марката и за нейното деликатно, но и с уважение към традиционния архетип интерпретиране на вълненото одеяло.

Зад Perelic Blankets стои Деница Попова. Само един уикенд в Берлин през 2006 г. е достатъчен да я накара да остане в града. „Почувствах се на правилното място, интернационално, вдъхновяващо и без социално напрежение.“ До този момент Деница е ангажирана като счетоводител в компания за филмови продукции. Постепенно тя започва да помага на своя приятел във фирмата му за онлайн търговия. Това до голяма степен я провокира да се замисли за собствен бизнес. Perelic Blankets е основан още през 2012 г., но раждането на сина й забавя значително работните процеси. През последните няколко месеца Деница се е заела отново с марката с нови сили и голям ентусиазъм.

Първото любимо одеяло
„Оказа се, че едно одеяло от къщата на баба ми, което се е запечатало силно в моите спомени, е било изплетено от нея за майка ми като бебе, а после и ние сме го ползвали като деца. То е триъгълно и може да се използва както за бебешко одеяло, така и за шал за възрастни. Изработено е от много различни цветове на тънки ленти с дълги тъмносини ресни по края. Тази година баба ми изплете същото, за спомен.“

Началото
„Искаше ми се да се занимавам с тъкане на килими, може би защото баба ми е от Котел, където за жалост занаятът замира. След време прецених, че е доста трудоемко и ще го оставя за по-късен етап. Тогава лесно и логично се появи идеята за одеялата, най-вече заради работата с вълна. Започнах първо с търговия на вълнени одеяла. Закупих готови такива от фирма, която открих в интернет. Това ми помогна да добия бързо знания за занаята. Отне ми повече от година, преди сама да започна да подбирам цветовете, а след това да определям и моделите. Името „Перелик“ е обвързано с родопското одеяло, ненадминато по дизайн и издръжливост. Хареса ми и звученето.“

Четете пълната версия на статията он-лайн и на хартия в нашата рубрика в Капитал LIGHT.

ЕЖЕДНЕВНИ РЕЛИГИОЗНИ ОБЕКТИ

Авторският почерк на Нева Балникова трудно може да остане незабелязан. Бижутата и обектите й са лесно разпознаваеми и правят впечатление с нестандартния си дизайн, любопитната комбинацията от материали и със свойството си често да дават нов живот на предмети от ежедневието ни. Въпреки търсенето на все нови подходи в работата си самоуката дизайнерка остава вярна на характерния си вече стил – груби и сурови на пръв поглед форми и материи, съчетани в прецизно избрани цветови комбинации.

В България Нева Балникова е вече сред утвърдените млади бижутери и един от любимите автори на по-смелите в аксесоарите за носене. Следваща стъпка в развитието й на творец е излизането на нов пазар.

Срещаме се с нея по време на подготовката й за първата й самостоятелна изложба в чужбина. Галерия Fritz в Берлин, където тя от няколко години продава селекция свои бижута, става домакин на експозицията. Началото на това сътрудничество е от преди няколко години, когато дизайнерката обикаля за вдъхновение различни галерии в немската столица. „Тогава много се учудих на типичния немски характер в излагането на бижута в старомодни стъклени витрини, който можеше да се види на повечето места, стори ме се в несъответствие със съвременността на обектите“, разказва тя. Галерия Fritz се оказва различна в това отношение и също така много отворена към млади автори като нея.

Четете пълната версия на статията он-лайн и на хартия в нашата рубрика в Капитал LIGHT

DESIGNBLOK

Designblok е основан още през 1999 г. от Jana Zielinski и Jiří Macek (Profil Media) и оттогава се налага сигурно и успешно като най-интересното и непременно събитие в Прага за дизайн и мода. Вече почти 20 години фестивалът развива местната творческа сцена и успешно привлича публики от страната и света.

Designblok традиционно показва селекция от творби на дизайнери и производители от цяла Европа, а фокус се поставя върху местни марки и успешните им истории като ежегодно участват над 200 изложители. Лансират се и млади участници чрез специална селекция от дипломни проекти, минали през оценката на международно жури.

Фестивалът тази година е концентриран в удобна, красива и лесно достъпна локация – впечатляваща арт нуво сграда на индустриалния дворец на Výstaviště Prague Holešovice. Тук са поместени двете програмни части – SUPERSTUDIO и OPENSTUDIO. Superstudio е по-скоро за установени брандове и техните най-нови мебели, осветителни тела и специални инсталации, докато Openstudio лансира модни, бижутерски и продуктови марки, които са стартирани наскоро. В този сектор е и изложбата Diploma Selection, показваща най-доброто от европейските студенти. В сърцето на индустриалния дворец е поместена и модна сцена, на която през уикенда по традиция дефилират подбрани модни марки. В непосредствена близост до централната локация е и ART HOUSE – специално създадено за фестивала съдържание, което е на границата между дизайн и изкуство. Инсталациите от разнообразни дизайнери са поместени в Lapidarium – красива нео-ренесансова сграда, в която сред вековни каменни склуптури са вмъкнати вълнуващи и любопитни подходи в дизайна.

В допълнение към централната локация по време на Designblok отварят множество галерии, изложбени зали и попъп магазини в цяла Прага, като подготвят специална програма за посетителите – както е и случаят с нашата изложба София за вкъщи, подредена в галерията на Чешкия център.

dscf8330

Индустриалният дворец – централна локация на фестивала тази година.

dscf8166 dscf8256 dscf8261 dscf8277 dscf8278 dscf8285

dscf8083

Велосипедите са акцент в изложението, а това е с особено своеобразен дизайн.

dscf8086

SUPERSTUDIO

dscf8147

SUPERSTUDIO

dscf8246

OPENSTUDIO

dscf8203

OPENSTUDIO: Diploma Selection / Sparta от Viktorie Prokopova

dscf8201

OPENSTUDIO: Diploma Selection

dscf8171

OPENSTUDIO: Diploma Selection / Vessel of Kharon

dscf8173

OPENSTUDIO: Diploma Selection

dscf8185

OPENSTUDIO: Diploma Selection / Use Me от Zaneta Maskova

dscf8232

OPENSTUDIO

dscf8090

SUPERSTUDIO: Daphna Laurens for Krehky

dscf8223

OPENSTUDIO

dscf8110

dscf8137

SUPERSTUDIO: Две инсталации – за Nespresso и за Vitra – от Jan Plechac & Henry Wielgus

dscf8113

dscf8117

SUPERSTUDIO: Осветителни тела от Lucie Koldova

dscf8470

OPENSTUDIO: Място на онлайн книжарницата PageFive

dscf8472

OPENSTUDIO

dscf8373

ART HOUSE

dscf8400

ART HOUSE: инсталация от австрийския колектив chmara.rosinke

dscf8406

ART HOUSE

dscf8298

OPENSTUDIO

dscf8318

OPENSTUDIO

dscf8339

ART HOUSE

dscf8344

ART HOUSE

dscf8464

OPENSTUDIO: Лекция на Tomas Alonso 

dscf8420 dscf8426 dscf8438 dscf8440 dscf8443 dscf8449