София за вкъщи представя: Smart Fab Lab

Представи се: Нона Цекова, Радосвета Кирова, Делчо Делчев, Мартин Ангелов – Архитекти и дизайнери, членове на Smart fab lab и сдружение Трансформатори. 

Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Освен естетически, дизайнът ни имa социален аспект. Вдъхновяват ни задачи, които могат да направят системна промяна в мисленето и средата на хората. Провокират ни теми, неглежирани, крайни, социални.

Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси?

Сувенирите са важна част от туристическата индустрия, от съвременната градска идентичност, от приоритетите и визията на всеки град за самия него и неговите граждани. Сувенирите са интересна и логична пресечна точка между креативността и изкуството в най-чистия и абстрактен вид от една страна и индустрията и масовото потребление от друга. Сувенирите са важна съставка на туристическия продукт. Малкият им мащаб е отлична възможност за гъвкавост и експериментиране в различни плоскости.

Каква е историята на твоят сувенир (от лична история или детски спомен, до ежедневна връзка с града)? Монументът „1300 години България“, е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава и е построен през 1981г. в София в градината пред Националния дворец на културата на площад „България“. Като продукт на модерната архитектура от недалечното минало интерпретира посредством геомтерична абстракция познати и традиционни концепции и идеи, вдъхновен от спиралата – символ на вечността. Изоставен и неподдържан, монументът тъне в разруха, вместо да бъде трансформиран в съвременно градско пространство. Сувенирът  преплита популярна древна игра и добре познат, и много дискусионен и заплашен от изчезване образ от съвременната градска действителност, от културния пейзаж на София.  

Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Основното, което ни провокира е липсата на съвременно, отговорно и креативно отношение към местата на обществена памет в града. Неглежирането на паметник от времето на соца, защото е абстрактен и труден за разбиране и в същото време неспособността за създаване на алтернатива. Проектът ни за сувенир стъпва върху инициативата Мемореалити на сдружение Трансформатори за превръщане на паметника 1300 години България в съвременно пространство за събития, история и култура. Подобна трансформация не би могла да се случи чисто физически, ако успоредно с това не се променят и нагласите на обществото към мястото – крайни, политически и инертни. Идеята, че всеки е дизайнер на паметта – личната и общата е закодирана първоначално в логото на Мемореалити – интерпретация с пъстри цветни триъгълници, дизанирано от Мартин Ангелов. Ето защо като логическо продължение на инициативата, за да засилим игровия момент, свързахме визуалната и филосовска идентичност на Мемореалити с популярната игра Танграм. Елементите, които дизайнирахме са монохромни от едната страна и цветни като логото от другата, а един от триъгълниците направихме от бетон, за да засилим връзката с бетонните останки от монумента, както и да направим сувенира атрактивен на допир и мирис. За дизайн на кутията потърсихме решение, което подтиква към асоциации с 3Д картичка, книга, обект, който да ти се иска да го сложиш на лавацита с книги, или да си го окачиш като картина, вместо да бъде съхранявано на тъмно в чекмеджето. Използването на велпапе, плексиглас и ластици, които закрепят кутията и играта в нея, създават усещане за нетрайност и преходност – метафора, прилягаща както на субекта, паметника 1300г. България, така и на спомените, заключени от сувенира.

Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Шперплат, плексиглас, велпапе и бетон – идеята на бетона е да доближи до сетивността на “разсъблечения” от гранитната си облицовка днес паметник. За прототипирането на сувенира сме използвали лазерен гравир – една от основните машини за дигитална фабрикация, позволяваща производството, както в лимитирани серии, така и масово производство.

Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Според нас дизайнът на успешният сувенир е комбинация от всекидневна и позната функционалност и подбор на характерен белег от културната идентичност на един град, отделен обект или историческа личност. Танграмът е популярна абстрактна игра от далечния изток, за която казват, че може да изобрази посредством комбинация от триъгълници и четириъгълници абсолютно всичко освен окръжност и тази абстрактност излежда перфектна за използване по отношение  на паметника 1300 години България.

Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалоност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? За нас утилитарността е включването на предмета в ежедневието ни под каквато и да е форма – може да ни разкрасява хладилника, да присъства в лъжичника, да бъде част от мебелите и обзавеждането в офиса или дома. Особенно много харесваме, както в конкретния случай, да въплатим в сувенира игрови и образователен елемент. Използваме за основа играта танграм за да провокираме креативност и комбинаторика в ползвателя.

Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? Приятелите ни от чужбина, които посещават София искат да отнесат частица от нейния дух като сувенир, а се оказва, че избор на сувенири в момента почти няма, а малкото предлагани на пазара са създадени преди десетилетия. Липсата на сувенири е осезаема и се дължи на празнина в културната идентичност на българската столица и осъзнаването на запомнящите се места и обекти от нейния облик, адекватни на съвременността. Сувенирите естествено и логично имат място в културно-информационните центрове, музеите, кафенетата и магазините. Опитваме се да провокираме институциите и компаниите, които правят и предлагат сувенири да наблягат на качеството на дизайн, а не на количеството, да вложат максимално много добавени стойности и красиви хрумки в сувенирите.

Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Планираме да включим сувенира в кампания за набиране на средства за творчески дейности и проекти в пространството на паметника – да създадем къса връзка между разпространението на сувенира и трансформацията на мястото. Надяваме се, също така, чрез този и други сувенири на проблемни и неглежирани градски пространства и обекти, да преобърнем нагласите в обществото и да провокираме гражданите и гостите на града да имат про-активно и креативно отношение към тах.

Любим сувенир или друг дизайн обект? Един от най-добре измислените и направени сувенири е Sarajevska kocka. Любим  ни е заради ясната му принадлежност към градската идентичност на Сараево, игровия подход, естествените материали и добрия дизайн.

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя: ИВАЙЛО НЕДКОВ

~ Представи се: Казвам се Ивайло Недков. Занимавам се с изграждане на визуална идентичност на различни продукти и компании в studio FourPlus. Част съм от екипа, създал агенцията през 2009-та година, а през последните 2 заемам позицията Творчески директор.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Стремя се към дизайн, който решава проблеми по интелигентен начин. Старая се работата ми да е отличителна, функционална и устойчива във времето.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Според мен София има да работи много над изграждането на консистетна съвременна идентичност, както за пред жителите си, така и за пред своите гости. Сувенирите са елемент от тази система и е предизвикателство да създадеш продукт, който всеки да поиска да отнесе със себе си, а защо не и да подари на приятел. В този ред на мисли разглеждам сувенирите като продукт, който не е само спомен от пътуване, но може и да послужи за привличане на нови постетители към столицата ни. Основният проблем, който виждам в настоящите сувенири на София е, че не са актуални, не отразяват бързо променящата се култура и среда на града.

_mg_9858-2

 

~ Каква е историята на твоя сувенир? Бих казал, че в основата са лични преживявания от различни пътувания извън България, когато вътрешната информация и препоръките от някой местен са се оказали ключови. Това е и идеята, която се опитах да пресъздам в TAKE AWAY – GIVE AWAY SOFIA. Съвети и „жокери“, представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български артисти. Всички картички са събрани в книжка-пощенски плик и сформират своеобразен гид за града.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Исках да представя различни причин да посетиш София посредством работата на съвременни илюстратори, които живеят и работят в града, и имат лично отношение към различни аспекти от социалнио-културния му живот. Тъй като този проект е кураторски за мен, ролята ми беше малко по-различна от обикновено. С екипа ми маркирахме четири различни направления, с които да покажем преимуществата и особеностите на града. Потърсих артисти, чиито лични интереси и стилистика на работа пасват за всяка от категориите. Спряхме се на Ицо Птицо за илюстратор на ключови локации от градския пейзаж, Borislavawillmadeit – за социалния живот на столицата, Калоян Тошев илюстрира възможностите за екстремни спортове, които предлага София, а Цветислава Колева представи спецификите на езика ни. Работихме в тясна връзка с всеки от тях, за да създадем един общ краен продукт. Предстои представяне на проекта на различни изложби и пред нас стои задачата да измислим интересен начин да покажем сувенира си пред широка публика.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях?  В този проект работим само с хартия. Идеята да обединим два добре познати формата – книжен гид и класическите пощенски картички, опредли и материалите. Разработихме също така сух печат “TAKE AWAY GIVE AWAY SOFIA” за маркиране на лимитирани бройки плакати с различните визии.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Традицията на споделянето. Мисля, че тя е мултикултурна и е продиктувана от желанието на човек да предаде опита си с надеждата да бъде полезен.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Основната функция на TAKE AWAY GIVE AWAY SOFIA e да даде добри причини на чуждестранните граждани да посетят града ни, да ги заинтригува и да им бъде поне малко полезен. Предоставяйки възможност на човек да сподели откритията си за София, той става наш посланик .

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? София има нужда да покаже, че се променя и най-вече – как се променя. Би било хубаво сувенирите да бъдат достъпни, а не да се превърнат в бутикови вещи.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Виждам формата като доста гъвкав модел. Ако е и работещ, могат да бъдат въвлечени нови артисти, които да допринесат с различна гледна точка за следващо издание на The Postcard Guide. Също така ще се радвам, ако успеем да развием илюстрациите в някакви допълнителни материали.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Книжка с постери на италиански илюстратoри, озаглавена Sunday. Купих я от малък комикс магазин в Бреша.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Four Plus между 1 и 11 декември 2016 г. в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя: ШЕВИЦА

~ Представи се: Казвам се Гергана, на 33 години. Графичен дизайнер съм по образование. И филолог, макар че все порядко го споменавам.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? През последните четири години се занимавам основно с pattern (мотивен) и текстилен дизайн. За мен това е една много особена пресечна точна на продуктов и графичен дизайн. Навярно и за това дойде като естествено продължение на предишната ми работа. Хванах се с нещо, което е много специфично, но едновременно с това толкова неизчерпаемо и благодатно за работа осъвременяване на български народни шевици.

Защо е различно? Сякаш само славянските мотиви, найвече южно славянските, останаха локални и не масови. Пазарът е постоянно заринат с принтове на африкански, южноамерикански и азиатски фигури. Мечтата ми е и нашите мотиви да получат такава популярност. Невероятни са.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Ще започна от втория въпрос: сувенирите, които се правят в момента, са ок. Достъпни са, характерни са за България и нека ги има. Но не мисля, че са достатъчни, защото не е логично да предлагаме един и същ тип сувенири на all inclusive туристите в Слънчев Бряг и на тези, които посещават музеи в София, или на което и да е друго място. Това са две различни публики. И така стигам до първия въпрос: интересно ми е да създам сувенир за тази група пътуващи, които предпочитат места за култура, защото те са повзискателните.

_mg_9881-2

~ Каква е историята на твоя сувенир? Моят сувенир е вдъхновен от типично софийските народни шевици. Открих тези конкретни фигури в книга от 1953 г. Бяха част от един колан на народна носия. Найсилно ме впечатлява това, че ако изолираш мотивите, ако ги пресъздадеш само като форми и цветове, необвързани с архаично облекло или начин на изработка, те изведнъж стават толкова графични и съвременни. Чудесна база за pattern design.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Бях поканена да се включа в този проект с тема “текстил” и през целия процес на работа се борех с личното си нежелание всъщност да направя поредната тениска, покривка или, не дай боже, кърпичка. С тази мотивация стигнах до блокчетата.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Оставих блокчетата дървени и много чисти като дизайн, защото след няколко проби за печат установих, че стават все покрасиви с всяка следваща употреба. Боята по тях се напластява и оставя един след друг нюанси. Така блокчетата много бързо започват да носят чар на любим инструмент на занаятчия.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Всъщност печатът с дървени блокчета не е българска традиция. Тази техника е много разпространена в Индия и Китай, дори и днес. Привлече ме нейната непосредственост всеки може да мацне боя и да отпечата без много предварителна подготовка и умения. Като детска игра е достъпно, лесно и има много цапане с бои.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Моят сувенир, 7 дървени блокчета за печат, всъщност е инструмент за сувенири. С него всеки може да си направи плакат, тениска, дънки, покривка. Мотивите по тези блокчета са вдъхновени от колан на народна носия от софийския край. Но за мен е поважно друго: използвайки тези блокчета, всеки би могъл да пречупи тези мотиви през своята си представа за ритъм и цветове. Така връзката с тях ще бъде поосъзната и лична. А и всеки принт, създаден с тях, би останал наистина уникален.

_mg_9878-2

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? Както вече споделих, София има своите сувенири и те са ок за един тип туристи. Време е да създадем сувенири и за другите повзискателните посетители на града, които ходят по музеи и се интересуват живо от културата на града.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Надявам се проектът да се превърне в реален комерсиален бранд. Със сувенири, направени в серийно производство, достъпни и лесни за намиране.