MODERNA / ИНДУСТРИЯ + ЗАНАЯТЧИЙСТВО

 
Полша от години е сила на международната дизайн сцена. Мебелната индустрия на страната е сред петте най-развити в света. Пробивите на полските съвременни дизайнери се отличават с добър конвертируем стил, но и едновременно с това интересно обвързан с локални традиции, занаяти и култура. Изключително вдъхновяващ и положителен белег на този своеобразен прогрес в Полша са качествените училища за дизайн, няколкото мащабни и разпознаваеми международни събития, индустрията в подкрепа на местните таланти чрез регулярното изкарване на колаборативни продукти, както и успехите на полски дизайнери да работят за популярни и високореномирани световни производители. Наред с това Полша винаги присъства със силни и смислени представяния на всички по-големи и важни дизайн събития в света, не малка заслуга за което има и един от най-уважаваните и реферирани куратори за полски дизайн Агниешка Якобсон-Чилецка.
 
Дни преди да се закрие изложбата Moderna / industry + craft, подредена в момента в залата на Полския институт в София, говорим с Агниешка, която подготвя проекта заедно с куратора Paweł Grobelny за  Muzeum Regionalne w Stalowej Woli.
 
 
15235785_1229170220481097_1235909862035794783_o
/Агниешка Якобсон-Чилецка, портрет: Polish Institute in Sofia/
 
 

Какво е посланието на изложбата? 

 
Основната цел на изложбата е да покаже как модернистичният начин на мислене се прилага там, където индустриалният дизайн се среща със занаятчийския детайл в предмети от съвременния свят. Ние представяме модернизма като начин на мислене, не толкова като стилистична обработка.
 
 

Какво ви накара да се занимаете с въпроса за модернизма?
Каква е неговата съвременна интерпретация чрез избраните предмети от изложбата?

Регионалният музей в Сталова Вола (Regional Museum in Stalowa Wola) е продуцент и партньор на тази изложба. Stalowa Wola е град в югоизточната част на Полша, построен от нулата пред 1930-те. Насред гората визионери за развитието на индустриална Полша, точно между двете световни войни, решават да изградят модернистичен град. Не толкова защото са харесвали модернизма, а защото по това време модернизмът е бил стилуът за строене. И този град е много добре запазен и един чист символ на модернизъм, може би в най-добрата му версия. Идеални пропорции, човешки мащаб, балансирана комбинация между маса / промишлен и индивидуален детайл. Музеят се занимава с историята на това място и иска да възстанови стойността и гордостта на тази дизайн традиция.
След като и преди съм работила с Музея, това бе естествено продължение на предходни проекти:  Unpolished, който се занимаваше с нов полски дизайн веднага след прехода, и Polished Up, който пък показваше първите успешни сътрудничества между дизайнерите и индустрията. В това отношение модернизмът стои за зрелост. Да, полският дизайн се развива.
 
 
slider2
/текстил: Falbanca/

 

 

Каква е концептуалната роля на проектите в предаване на посланието на изложбата?

И двамата с Павел (Pawel Grobelny) сме активни и добре запознати с дизайн сцената в Полша. И когато дефинирахме точно критерият – занаят среща индустрия среща дизайнер среща занаят – в него трябваше да се преплитат тези три елемента. После си направихме списък с предмети и с дизайнери, обсъдихме ги и ги тествахме на вътрешна и външна последователност. Ако изложбата е логична и добре подредена на съвсем основно визуално ниво, посетителите винаги искат да знаят повече и да разберат същността.
 
 

На какво отдавате позитивното развитие на послкия дизайн сектор?

На време? На озряване? Индустрията разбира все по-добре, че оригиналният, уникален дизайн е добавена стойност. И че правилно проведените дизайн процеси помагат да се избегнат грешки, загуба на пари, провал. А дизайнерите са по-добре подготвени да се справят с тази задача. Те разбират по-добре, че ролята на дизайнера е да бъде бизнес партньор на инвеститора, да споделя отговорността. Но все още има да се извърви дълъг път.
 
 
Screen Shot 2017-01-29 at 7.06.05 PM
/Pleated Vase Set (Plisowanki) by Agnieszka Bar for Manufactured Culture/
 
 

Вие сте пряко обвързана с развитието на нова форма на дизайн образование в Полша – виждате ли вече въздействието от неговото приложение?

Да, аз съм артистичният директор на School of Form в Познан (Design Faculty at University SWPS). Това е съвсем нова образователна институация, стартирана през 2011 и посветена на дизайн и хуманитарни образователни идеи. Учим студентите да задават правилните въпроси, да са фокусирани върху нуждите на хората, да проучват. При нас има пряка връзка между новите технологии, като роботи, параметричен софтуер, Ардуино и т.н. с ръчната изработка, занаятите и техните материали като дърво, текстил, керамика. И системата ни наистина работи: досега имаме два завършили класа, а третият е на финалната права и нашите възпитаници се справят много добре. Печелят състезания, канени са за участие на международни конференции, получават професионална реализация или продължават обучението си в престижни академии като DAE, RCA. Току-що получихме акредитация за собствена MA програма от 2017 г. Вече имаме и международни студенти. За мен най-важната индикация за успеха ни е влиянието върху държавните училища, както и развитието на цялата дизайн сцена заради нашите активности и присъствие.
 
 
 

По-лесно ли е на полските дизайнери да намерят професионална реализация сега?

Да. Информираността е по-добра. Дизайнът се превръща в работа, вече не е хоби.
 

За по-добро или за по-лошо се променя индустрията?

Индустрията се е променила и се променя непрекъснато, защото светът се променя. Трябва да има смисъл от съществуването на индустрията. В противен случай тя ще се срине. Така че ние не можем да избегнем промените, дори и да смятаме, че те са за по-лошо. И ние имаме избор с кого да си сътрудничим: предлага ли справедлива търговия? Дали производството е етично, отговорно и устойчиво.
 

Какво четете в момента?

 Juhani Pallasmaa, The Thinking Hand. Невероятна книга.
 

Кои са някои от дизайн събития, които бихте препоръчала за 2017?

Вярвам, че в по-малки и по-целенасочени събития. Бих предпочела да посетя St Etienne Biennale или Kortrijk , отколкото Милано. Препоръчвам да посетите и Полша – Gdynia Design Days това лято (30.06- 09.07) и Łodz Design Festival през есента (03-08.10).
 
 
Maria-Jeglinska_Drawn-Objects_Circles_©Turczynska-for-Culture-PL_01
/Maria Jeglinska , „Drawn Object“/
 

Planet Pops

Космос, планети, атрактивна опаковка и любопитно съдържание с отношение към личния зодиакален знак на всеки. Струва ни се като съдбоносна и непременна рецепта за изпробване. Специалитетът на Planet Pops са студено пресованите сокове от плодове, зеленчуци, ядки, билки и подправки, всяка от които е символ на дадена планета. В комбинация с много специалното отношение към етикетите и визуалното послание на бранда Planet Pops уверено и своеобразно налагат своите оригинални продукти, които за кратката година и половина набъбнаха целеустремено.

Тяхното последно приключение – експерименти с храна – предстои да бъде тествано по време на януарското издание на Creative Mornings. Щастливи сме, че екипът им прие това предизвикателство и бодро подгряваме за утре сутрин с очарователната Виолета Керемедчиева, водач в тези непривични, но и силно любопитни пространства.

/фотограф: Михаил Новаков/

Какво е Planet Pops и кой стои зад бранда?

Planet Pops вкарва астрологията в кухнята. Започнах го като проект за Нощта на галериите и музеите, в който приготвях индивидуален фреш според хороскопа. Известно време правех само студено пресовани сокове, след това с One More Bar забъркахме астро коктейли, тази зима смесих чайове, а сега, на Creative Mornings Sofia, ще се роди първият астро кетъринг. Замислях го от много време и само чаках подходящ момент и човек като готвачът Иван Милтиадов, който се включи с професионална консултация.

Кое ви накара да го стартирате?

И аз като агент Мълдър искам да вярвам. Хората винаги сме се опитвали да намерим причинно-следствената връзка в хаотичен, несправедлив и лишен от хуманизъм свят. Един от известните принципи на Херметизма е “Каквото горе — това и долу”. Малко си поиграх и направих “Каквото горе, такова и в чинията.”

С какво вашите рецепти са специални?

Рецептите са моите магически заклинания. С тях искам да накарам хората да се чувстват по-добре, да им е интересно и вкусно. Споменах кухнята, традиционно определяна като “мястото на жената”, но вместо единствено да ограничава, тя може да се превърне и във вселена, управлявана по нейните правила. Мислили ли сте за израза “любовта на мъжа минава през стомаха”? Е, всяко ястие е заклинание за обич.

Защо „астро“ – обяснете го като за големи лаици и скептици?

Planet Pops съвсем не е само за вярващите в астрологията. Лаиците и скептиците са ни много нужни, когато има толкова хора, готови войнствено да налагат мнение, след като са прочели едва няколко статии от неизвестен източник в интернет.

Нямам за цел да карам някого да вярва в астрологията. Рецептите са астро, защото хороскопът на деня диктува съставките. Може да се направи за рожден ден, събитие или дори за периода на ретрограден Меркурий. Ако искам да подсиля Венера например, слагам плодове, действащи като афродизиак, за силно начало на деня избирам Марс с лютиви и тонизиращи съставки.

Коя е щастливата звезда на Planet Pops?

Имам цяло съзвездие — всички хора, които ми помагат. Сестра ми е с мен на всяко събитие, ако не е с мен, значи лети с колата за продукти, приятелите ми не веднъж и два пъти са белили ананаси и сипвали фрешове до някакви безумни часове.

 Print Print

Къде искате да отведете бранда през 2017 г.?

В едно ново пространство, което визуализираме усилено и опитваме да материализираме, Epic Space.

Тази година е добра за….

Преосмисляне; връщане към стари проекти и отношения, за да бъдат съживени и подобрени или да бъдат оставени завинаги в миналото.

Кой стои зад вашата така специална и специфична визуална идентичност? Какво е нейното послание?

Още когато ми дойде идеята за Planet Pops, знаех, че искам брандът да изглежда съвременно. След това планетите ме срещнаха с Илиан Илиев, който направи самата идентичност. Астрологията е като сапунена опера — има сложни сюжети, архетипи, семейства, връзки. Той успя да придаде мистерия и дълбочина смело и далеч от клишето.

Какво сте подготвили за 27 януари като закуска? С какво е обвързана тя като астро знаци?

Ще предложим отворен сандвич с основа от ръжен хляб, пастет от кореноплодни, свеж кориандър, хрян и слайс морков, сладкиш с основа от маслено тесто с паста от сини сливи, розова вода и бадеми, както и мини палачинки със спанак, сирене и орехи.

Включила съм съставки, които да отразят действието на три планети — Венера, Сатурн и Меркурий. Ядките, спанакът, пастата от сини сливи и от кореноплодни е подсказана от Сатурн, планетата на големите уроци, която управлява Водолей. Венера забавя движението си, за да стане ретроградна след месец, затова има нужда от леко подсилване, спряла съм се на розова вода. Меркурий помага бързата мисъл и комуникацията, от 27 февруари вече влиза в нормален ход, а ние му удряме едно рамо с морков, кориандър, хрян и ръж.

СОТИР ГЕЛЕВ

Гостите в Creative Mornings Sofia този месец са братята Сотир и Пенко Гелеви, които ще говорят по темата „мистерия“. С респектиращо богат и разнообразен художествен опит, те са сред ярко разпознаваемите големи имена на българския комикс, превърнали се в най-продуктивните творчески тандеми на съвременното българско визуално изкуство.

sot-01

 

Техният талант и труд е канализиран основно в два жанра – този на филма и на комикса. Списание „ДЪГА“, „Приказка за вълшебната флейта“, комикса „Илийчо и Август“, сериалът за деца с 250 епизода „Приказки за физиката и астрономията“, наградените анимационни филми “Дорога”, “Керата”, “Орбис” и други са само част от асоциациите, които можем да направим, чувайки имената им.

 

comics-lotr

 

По повод тяхното участие в Creative Mornings Sofia на 27 януари ги помолихме да отговорят на известния въпросник на Марсел Пруст. На предизвикателството се отзова Сотир Гелев, тъй като „Пенко дълбоко се травмира от всякакви видове интервюта.“ 

 

__1 .__ Каква е вашата идея за перфектно щастие?

Да правя музикални инструменти от хартия и да ги продавам за добри пари.

__2 .__ Какъв е най-големият ви страх?

Да не ми се изтъпи моливът, докато рисувам. Затова винаги имам под ръка трийсетина отлично подострени молива.

__3 .__ Какво не одобрявате в себе си?

Полагам големи усилия да не си гриза ноктите.

__4 .__ Каква черта на характера осъждате в другите?

Много често една и съща черта на характера в някои хора ме дразни, а в други ме възхищава.  Но най-мразя, когато някой пуши непрекъснато и има очила с дебели лупи, да ми се навира в лицето, когато разговаряме.

__5 .__ На кой жив човек се възхищавате най-много?

От г-н Любен Зидаров. Забележителен художник.

__6 .__ Каква е най-голямата ви екстравагантност?

Мажа си вечер стъпалата със спирт.

__7 .__ Как се чувствате в момента?

Този въпрос не го разбирам. А може би това е най-подходящият отговор.

__8 .__ Коя е най-надценената добродетел?

Честността. Тя съсипва добрите взаимоотношения.

__9 .__ В какъв случай лъжете?

Почти винаги лъжа. Просто няма начин.

__10 .__ Какво най-много харесвате във външния си вид?

Обикновено обувките.

__11 .__ Кой жив човек презирате?

Никого не презирам. Не разбирам това чувство.

__12 .__ Кое качество най-много харесвате в един мъж?

Не харесвам мъжете, от тях ме побиват тръпки. Направо се чудя на жените, които ги харесват.

__13 .__ Кое качество най-много харесвате в една жена?

Харесвам всички техни качества. Не харесвам недостатъците им, но пък те ги правят очарователни.

__14 .__ Кои думи или фрази пре-употребявате?

Думите „на“, „от“, „във“,  „зад“,  „под“,  „със“,  „без“ и доста други.  Ако забележите, че съм пропуснал някои, съобщете ми.

__15 .__ Какво или кой е най-голямата любов на живота ви?

Попитайте ме пак след двайсет и пет години.

__16 .__ Кога и къде сте били най-щастливи?

На 28 октомври 1981 година в Асеновград, за около петнайсет минути.

__17 .__ Кой талант бихте искали да имате най-много ?

Да уча лесно чужди езици. Досега не съм научил ни един като хората.

__18 .__ Ако можехте да промените едно нещо в себе си, какво би било то?

Бих искал да съм сантиметър и половина по-висок.

__19 .__ Кое е най-голямото ви постижение?

Че обмислено и планомерно правя глупости и съм оцелял досега.

__20 .__ Ако умрете и се върнете като човек или нещо, какво би било то?

Бих се върнал като себе си, за да мога да изживея живота си по съвсем друг начин.  Добре е, ако се случи няколко пъти.

__21 .__ Къде бихте искали да живеете?

В Париж през 1957 година.  До 1967.

__22 .__ Какво е най-ценното, което притежавате?

От трийсет и пет години притежавам едно ножче за острене на моливи, направено от стара пила, но наскоро една приятелка ми подари старинен инструмент за вадене на пирони с различни размери.

__23 .__ Как бихте определили дъното на нещастието?

Щом е дъното, вероятно няма накъде.

__24 .__ Кое е любимото ви занимание?

От време на време обичам да правя с ръцете си ненужни неща. Правил съм цигулка от хартия (споменах за това и по-горе).  Не е нужно да споменавам, че на нея не можеше да се свири.  Но пък съм правил електомотор от хартия, който работеше.  Това са само примери, не е задължително нещата да са от хартия.

__25 .__ Каква е вашата най-забележима характеристика?

Способността ми да се съсредоточавам, въпреки, че ми коства много усилия и губя доста време, докато я постигна.

__26 .__ Какво цените най-високо у приятелите си?

Това, че са ми приятели.  Но не и когато мe повикат да пренасяме диван, който в крайна сметка се оказва холна гарнитура, произведена през 1974 г. От онези, дето тежат по три тона.

__27 .__ Кои са любимите ви писатели?

Ян Потоцки, Якоб Гримелсхаузен и Тобаяс Смолен. Не се занасям!

__28 .__ Кой е вашият герой на фантастика?

Херцогинята от „Алиса в страната на чудесата“.  Това е най-мъдрата личност в литературата.

__29 .__ С коя историческа личност се идентифицирате?

Познанията ми по история са недостатъчни, за да отговоря.

__30 .__ Кои са вашите герои в реалния живот?

Хората, които умеят нещо и го знаят.

__31 .__ Кои са любимите ви имена?

Зависи кой носи името, въпреки че някои родители направо съсипват живота на децата си.  Тези деца съветвам да сменят името си при първа възможност.

__32 .__ Какво е това, което най-много не харесвате?

Не харесвам калпаво сготвен зелен боб.

__33 .__ Какво е най-голямото ви разочарование?

Не мога да чета ноти.

__34 .__ Как бихте искали да умрете?

Предпочитам да не го правя.

__35 .__ Какъв е вашият девиз?

„Войници, приятели, братя – да бягаме!“  Това е цитат.

НЕЩО СТАРО, НЕЩО НОВО, НЕЩО ДОБРО

В началото на новата година отправяме бърз поглед към това, което успяхме да свършим през 2016, за да влезем с обозрим оптимизъм в 2017.

2016 маркира втората година на съвместната ни работа като Студио Комплект. Имахме сполуката и честта да работим с изключителни дизайнери, компании, институции и организации, за да реализираме интересни и някои от тях с дългосрочен отзвук проекти:

 

 

12696975_10153380683048317_4303296347791629477_o

Стартирахме годината с Диви и красиви – еднодневно събитие за любимите ни производители на истинска храна наоколо – Harmonica.

12045612_1272212562806288_5304227688345755327_o

screen-shot-2016-12-23-at-10-11-10-am

През март имахме удоволствието да подредим новата колекция на IKEA GILTIG в галерия 2.0 и да сме домакин на дискусията по време на представянето й. В края на август пък водихме специалното събитие по лансирането на новия каталог за 2017 г. на компанията в София.

13103444_1301348096545175_8843278566379804579_n

Пролетта беше заета с подготовката на няколко събития, първото от които се откри в началото на юни. Фестивалът Absolut Creative Space имаше за цел да засегне темите за креативност и устойчивост. Поканени от Absolut Bulgaria, ние имахме задачата да създадем съдържание предимно с български участници и да предложим удачни формати за реализацията му като лекции и срещи, демонстрации, работилници и седемдневни акции. Може да прочетете повече за фестивала тук.

screen-shot-2016-12-23-at-5-19-39-pm

screen-shot-2016-12-23-at-5-21-05-pm

Единственият в страната международен фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week, който за трета поред година се провежда в Пловдив, ни покани да подберем нови обекти от български дизайнери и да ги подредим на витрините на няколко магазини по централната улица. Под името Попълнения 13-те произведения се вместиха сред титулярните артикули на пловдивските магазини и показах различните проявления на българския дизайн дега. С неприкрита гордост направихме и второ издание на стартирания от нас през 2015 г. Дипломен проект, като представихме изложба на изключителната Мария Налбантова и нейната попъп книга „Черни мечки за бели дни, бели мечки за черни дни“.

screen-shot-2016-12-23-at-5-22-59-pm

maxresdefault

Имахме и скромна, но високо удовлетворителна роля в страхотния проект Design Bookery, иницииран от агенция NextDC и умно подкрепен от Lidl Bulgaria. Мобилната библиотека, за която бяхме подбрали някои от най-любимите ни заглавия на книги за дизайн, бе представена през лятото в Пловдив и в София.

screen-shot-2016-12-23-at-5-29-06-pm

След кратка почивка, по време на която и двете успяхме да се разходим по жълтите Плаващи кейове на Кристо и да попием визуални и интелектуални референции за състоянието на архитектурата на 15th Architecture Biennale във Венеция, се отдадохме отново на работа – този път за международната лятна академия за творческо мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How. Нашата роля бе свързана най-вече с комуникирането на съдържанието и с модерирането на еднодневния лекционен панел Podium RE-Connect / Object in Context с респектиращи участници като Linda van Deursen (Graphic design studio Mevis & van Deursen, Amsterdam), Dr. Clémentine Deliss и Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey, NL).

Есента ни посрещна с два големи проекта: инициираният от нас и подкрепен от Столична програма Култура 2016 СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ и поръчаният от Next DC и Finlandia водка Cabinets of Wisdom.

screen-shot-2017-01-04-at-3-55-52-pm

unnamed

В Cabinets of Wisdom трябваше да разработим концепция, която да обедини шестима финландски дизайнери (Antti Kalevi | Eero Lampinen | Iina Vuorivirta | Kirsi EnkovaaraMarjukka TakalaSaana ja Olli) и техните интерпретации на традиционни български поговорки. Получените експерименти се различаваха по послание и вид, но бяха удачно унифицирани в общ експозиционен дизайн от талантливия сценограф Ева Вентова. Изложбата бе разположена в процес на ремонт място на ъгъла на ул. Шишман и ул. Гурко в продължение на 10 дни, като разкри нови начини за ангажиране на публиките.

14681593_877342305733095_1770127445190757617_n

СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ представя осем специално подготвени за нас прототипи за нов сувенир за столицата. Проектът се случи под формата на изложба, показана първо в Прага на фестивала за дизайн и мода DesignBlok и в последствие в Музея за история на София, където поканихме лектори от България и чужбина да говорят по темата „идентичност“. Развитието на СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ тепърва предстои с амбицията да прерастне в самостоятелна марка за дизайн сувенири. Затова запретваме ръкави, за да го направим още през тази година. Междувременно може да прочетете повече за проекта ни тук.

 

14265010_10157553019175165_2078460378200382758_n

По отношение на нашите журналистически изяви през 2016 г. продължихме да водим рубрика в любимото Капитал LIGHT и видяхме три от историите си на корица на списанието. Писането си остава удоволствие и нужен приоритет за нас, така че през 2017 ще се постараем на по-пълноценно попълване на нашата секция „списание“ на сайта ни.

fullsizerender_1

Благодарим ви, че се интересувате от това, което правим, и че ни подкрепяте. Плановете ни са да продължим да допринасяме скромно, но с качествено и продуктивно за развитието на по-смислена и работеща визуална среда тук. В подкрепа на обещаното споделяме два от големите проекти, които предстои да лансираме през 2017 г: двуезичната платформа за български дизайн и архитектура МЕЛБА и нов модел място за трансформация чрез дизайн ГЕНЕРАТОР, разработено съвместно с нашите партньори от Creative Mornings SofiaCreative Shower. Ще ви държим в течение. Предстоят ни вълнуващи времена.

С пожелание за много приключения и добри дела през новата година.