Севда Семер в Hato Press

Севда Семер заминава за Лондон преди година. Без обвързващ план или конкретна идея какво ще й се случи. И преживяването се оказва странно и със заслужена емоционална стойност по онзи особен начин, в който интересните приключения се развиват. Преди това Севда е важна част от екипа на списание Програмата – като писател, фотограф и илюстратор. Многообразните й таланти намират проявления в точно оформени ревюта на книги (може да се доверите както на селекцията, така и на погледа й към тема и изказ), статии, в лични визуални дневници, които тя рисува към всеки ден от годината от 2015 г. насам, в картини, отзвук на нейната свободна ръка и интерпретация, две от тях показани в изложбата Арт старт: млади художници, които да следим през 2017 (Гьоте-институт и Галерия Credo Bonum, януари-февруари 2017г.) и фотография.

Освен силните ни симпатии към творческите способности и своеобразен талант на Севда, повод да се свържем с нея е зинът, който тя отпечата като резултат от тримесечна резиденция в HATO PRESS – най-голямото студио за ризография в Лондон. Рисунките са придружени и с нейните специални кратки текстове във волна форма размисли. И докато чакаме пристигането на нашия брой в София, ви предлагаме да се запознаете отблизо с някои от тях.

Проектът с Hato Press:

Ризографът, на който напечатах зинът, ми е любопитен отдавна – тази стара машина за евтин и красив печат ми изглеждаше дори леко екзотична, толкова странни изглеждат резултатите, ако се вгледаш отблизо. Исках да направя нещо с него, особено след като го пробвах по време на работилницата на Hip Hip Zine Fair през 2015. Започнах да се оглеждам в печатниците с ризограф в Лондон и така попаднах на Hato Press. Без да имам ясна идея им писах мейл с портфолио и обясних колко съм ентусиазирана да правя нещо на ризограф, а те изненадващо отговориха също толкова ентусиазирано. Видяхме се и ме поканиха да взема участие в тяхната програма за артисти, нещо като резиденция или стаж от около четири месеца под името Printernship – идеята е, че те учат как да печаташ и в последния месец завършваш с печат на свой собствен проект. Ужасно ми хареса и от обичайния стаж бързо започнах да любопитствам как се поправят машините или да печатам съвсем истински работи в студиото – от меню на виетнамски ресторант в краен квартал до информация за наградите Търнър или листовки за Tate Modern. Чак не ми се преминаваше към печат на моята работа.

IMG_1589 IMG_1637 IMG_1646 IMG_1647

 

Мотивацията:

Целият зин е вдъхновен от преживяването ми в Hato Press и като всяка работа с ръце е плод на дълга медитация. Hato Press е разположена в нещо като голям склад, в който слушахме Хосе Гонзалес или някакъв сериозен рок’н рол. Ужасно силно, разбира се, за да се заглушат машините, които печатаха, сгъваха, лепяха и шиеха наоколо. Цялото това нещо създава страхотно усещане за ритъм. Започнах да записвам нещата, които ми хрумват. Текстовете и картините не се допълват, просто за мен бяха различен вид мислене тогава, като два паралелно развиващи се разказа. Исках да има много пространство, визуално и цветово, затова реших да е черно-бял. В картините си винаги се опитвам да мисля в ритъм, затова реших да махна цвета от тях и да оставя само него видим.

IMG_1632

IMG_1630

 

Форматът дневник:

Вероятно малко наивно си мисля, че колкото и лични неща да пиша, в крайна сметка те никога не могат да са твърде лични. Преди време бях пратила страница от дневника си на едно канадско списание, Dear Journal, почти без редакции, и нямах никакво колебание, също като сега. Повече се притеснявам да показвам визуалните си творби. И го приемам за съвсем естествено. Особено, ако е извадено от контекста на целия ежедневен текст, който пиша, застава като някакво малко парче, което може да значи какво ли не. И там е свободата за мен: в добавения от читателя смисъл.

13244653_10153774409258565_7482102731092027230_n

Изводи:

Харесва ми в края да се изненадвам, да си мисля, че правя едно, а после да си дам сметка, че всъщност да, през цялото време съм вървяла към нещо друго. Мислех си, че правя плакат като допълнение към книгата, като случайна мисъл, но чак като го сложих на стената и прочетох книгата за пръв път в готовия й вид, си дадох сметка, че плакатът е основата – останалото е като негово обяснение.

Главният урок беше времето. Имаше един момент, в който няколко часа ходих из града докато се стъмваше с моя приятелка, тъкмо пристигнала в Лондон, а аз в пълна агония – не мога да го завърша, не знам накъде да поема, кажи ми какво да направя… Ако не беше крайният срок, за да се събера и стегна, щях да продължа да го пиша завинаги. То как ли се завършва дневник.

 

Плановете:

В началото, докато още мислех над изданието, се забавлявах с идеята, че е като каталог за несъществуваща изложба, даже си говорихме с приятели да й направим откриване (без картините, само с „каталога“). Може би е логично да последва и изложба. Винаги ми е интересно да изследвам нещата до край и до всички посоки, така че може би сега чакам приятния момент на дистанцирането, за да мога да го видя малко острани.

14222217_10154046337453565_5439199793745263200_n

 

Понастоящем:

Знам, че съм Лондон още малко. София ми липсва и за връщането там има конкретни планове, така че всичко е като във вакуум. Преди да замина казвах, че това ще е междинна година/gap year. Исках да направя нещо съвсем различно от всичко досега. Даже търсех да е нещо съвсем абсурдно, беше ми дошла тази идея. Това е историята как ме учеха да ставам миксолог в ресторант с две звезди Мишлен, преди всички да се събудим и да се сетим, че е смешно, имам точно нула опит зад бара. Така че продължих да пиша на свободна практика, и започнах да подреждам витрини и да правя калиграфия и рисунки за огромна верига книжарници тук. Странно е, зарежда ме с енергия и ми позволява по цял ден да мисля визуално, което ми помага да рисувам. Сега работя над един голям проект, още се чудя как да го покажа – визуален дневник за всеки ден от годината. Изисква се огромен инат, за да завършиш нещо такова, а ми е втори едногодишен проект, след като всеки ден през 2015 правих калиграфия в една поредица от дневници. На втори януари записах нещо отстрани на една много черна и странна рисунка – да не мисля за „красиво“ – и гледам да следвам документирането и дневниците по това правило.

16684133_10154486373948565_7081612998634509302_n

 

Всички представени визуални материали са дело и собственост на Севда Семер. Може да я следите в Instagram. Свои фотографии подрежда онлайн тук

WEAR Sustain

Интердисциплинарният характер на нашата работа наскоро ни обвърза с новаторския проект WEAR Sustain, чието официално лансиране през различни партньори в Европа предстои този април.

Локални инициатори са Digital Spaces Living Lab и Smart Fab Lab – гаранти, че говорим за сериозни и силно интересни нововъдения на границата между дигиталните технологии и дизайна. Студио Комплект е поканено да съдейства за връзката с различни дизайнери и визуални артисти, както и да допринесе за изграждането на регионална балканска платформа.

Повече за проекта: WEAR Sustain е изцяло фокусиран върху сътрудничеството между творческия и научния сектор, за да предизвика визуални артисти, дизайнери, архитекти, инженери, програмисти и други да създадат уникални носими устройства, дрехи или аксесоари. В зависимост от крайния резултат – някои от експериментите имат шанс да бъдат изведени до тестова фаза и производство, защото избрани екипи от дизайнери, хора на изкуството и технологиите от цяла Европа ще получат финансиране до €50,000 (на екип), за да доразвият своята идея или проект до успешен прототип или продукт.  

Screen Shot 2017-03-15 at 12.57.12 PM

{Линк към статията, откъдето е взета илюстрацията}

Какво предстои: Като част от организационния екип имаме удоволствието да ви поканим да се включите в събитието по лансирането на проекта в София и в хакатона за измисляне и прототипиране на Wearables.

Как да се включите: Проектът е отворен за участници с фокус върху дизайн, изкуство и технологии, които заедно да създадат едно ново поколение от носими устройства (wearables) и електронен текстил (e-textiles) и то по устойчив, екологичен, етичен и естетичен начин.

Важни дати:

до 25 март: заявление за участие в представянето на WEAR Sustain и/или Hack&Wear хакатона на https://goo.gl/forms/x1KV4bX8q8K4SpPI2

– 30 март (четвъртък) от 18:00ч. в Smart Fab Lab в София: събитие по официалното откриване и представяне на проекта WEAR Sustain в Централна и Източна Европа, последвано от коктейл и networking.

– 31 март, 1 и 2 април в Smart Fab Lab – Hack&Wear хакатон: първият в България хакатон за създаване на прототипи на носими устройства и електронен текстил. Хакатонът ще събере водещи дизайнери, хора на изкуството и технологиите, за да направят екипи и заедно за един уикенд да реализират начални прототипи на свои иновативни идеи. Най-добрите ще получат преференциален достъп до машините в Smart Fab Lab през април и май 2017г. и консултации от менторски екипи, за да доразвият своите идеи и прототипи и да кандидатстват за WEAR Sustain.

– 1 април – 30 май 2017г.: кандидатстване по първа отворена покана за представяне на предложения за нови проекти на официалния сайт на WEAR Sustain. След това ще бъдат избрани и подпомогнати 48 нови идеи и проекти от Европа през 2017г. и 2018г. с общо 2.4 милиона евро финансиране.

Повече информация за WEAR Sustain събитията ще откриете във Facebook. Може да се присъедините и във Facebook групата за wearables на Smart Fab Lab – Wearables Bulgaria FB group, където се публикуват новини и любопитни примери за wearables от цял свят.

 

 

Ice Cream Crush – Катерина Сербезова

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта: Как би описалa стила на твоите бижута:

Като интуитивна игра с различни материали и форми. Това, което ми се иска хората винаги да разпознават в тях, обаче е не материята, а някакво чувство, емоция, спомен, някакво скрито желание. Стремя се да ги вълнувам и мисля, че успявам.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Като архитект, за мен беше предизвикателство да взема един конструктивен материал, какъвто е бетона и да го овладея до степен, че да мога да създам изключително малки, фини и нежни форми. Успях да запазя характера на самия материал и същевременно да стигна до детайл.

Предпочетени материали за работа:

Нямам предпочитания. Обичам да работя, както с материали, които са нетрайни, така и с такива които са устойчиви на времето, зависи от концепцията на самата серия. Betoniño са малки архитектурни биужута и тук, както в архитектурата става въпрос за устойчивост, хармоничност, пространство, съответно и материалът е такъв, че да го позволи. За сравнение ще дам предишната серия BIOTA, изцяло от органични природни форми. Нея изработвах от вид глина, която не трае дълго, именно така, както всяка форма на живот е подвластна на времето.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Харесвам всичко, което е семпло и функционално и може да носиш и ползваш, както в ежедневието си така и при по-специални случаи.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Честно казано не знам, но е вълнуваща стъпка напред.

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.

Ice Cream Crush – Цветелина Алексиева

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Цветелина Алексиева

Как би описалa стила на твоите бижута:

Задвижен от природата.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Това е моята лична интерпретация на традиционната японска техника, наречена „mitsuro“.

Предпочетени материали за работа:

Благородни метали. Обичам устойчивите и добре остаряващи предмети, но с използването на традиционни материали е по-трудно да се намери индивидуален език. Трайността и здравината на този тип материали те предизвиква да бъдеш по-осъзнат и отговорен спрямо работата си, защото може да остане за дълго време.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Обичам японската концепция за несъвършенство. Един от начините да се одухотвори обект е да се оставят следи от ръчната обработка. Харесва ми и идеята за трансценденталност: това означава, че аз вярвам, че съществува естествена красота и стойност в обекти и може да се види, независимо от времето и мястото, в които те са създадени.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Събитието е повод за „учене чрез виждане и размишление над това“. В ежедневната си работа рядко отделям толкова време за наблюдение, проучване и размисъл. Munich Jewellery Week е „почивка“ с цел обследване на основните въпроси за работа, създаване, ценности и смисъл.

 

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.

Ice Cream Crush – Силвия Чанева

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Силвия Чанева

Как би описалa стила на твоите бижута:

За да изразя естетическото си усещане при изработване на бижутата ми, използвам прости геометрични форми и техните движения и трансформации. Стремя се към естествено, артистично излъчване и непринуденост.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Аспектът, с който се гордея в представения проект е, че с моето отношение към веригата в колекцията „Свободни вериги“ съм представила бижуто като обект, подчертаващ нашият свободен избор и индивидуалност и провокиращ фантазията ни.

Предпочетени материали за работа:

Използвам порцелан и гуми, заради възможността да работя свободно с формата.

_MG_6461

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Бижутери: Helen Britton и Димитър Делчев.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Събитието е възможност за професионални срещи и нови вдъхновения.

01

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.

Ice Cream Crush – Яна Танковска

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Яна Танковска

Как би описалa стила на твоите бижута:

Опростяване. Чиста форма без напрежение, лекота с внимание към детайла. Това е стремежът ми във всяко нещо, което правя!

YANA TANKOVSKA

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Тази колекция не e нова и е вече на няколко години, но стана моя запазена марка. Разпозната съм най-вече чрез нея. И това е много приятно! Но се опитвам постоянно да я разработвам в различни посоки – форма, цвят и функция. А ако успея да постигна и 50% от това, което казах в предходния въпрос, ще е страхотно.

Предпочетени материали за работа:

Работя предимно с порцелан, съчетавам го с гума, текстил, метал и други. Обичам алтернативни материали. Последният ми проект е провокация да вляза в колаборация с друг автор – Евгения Цанкова. Получават се доста добри резултати. Тази съвместна колекция е кръстена BLICK и се състои предимно от брошки. Наблегнали сме върху съчетанието на два материала – порцелан и памучно въже, а основен акцент е яркият цвят, откъдето идва и името.

Evgenia Tsankova, Yana Tankovska Block

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Имам афинитет към интериорния дизайн и слабост към лампи и столове. Mного ми се иска да ставаме все по-фокусирани консуматори, да заменим количеството за качеството. В последно време ме забавлява да  наблюдавам  отношението на хората към дизайна и неговата ежедневна употреба. И брандове, които правят достъпен дизайн за всеки. Например HAY, MUUTO, NORMAN COPENHAGEN, TOM DIXON.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Munich Jewellery Weeк е едно от най-актуалните и некомерсиални съвременни  събития в Европа. Дори смея да твърдя е една  доста освободена сцена, специализирана в представяне на съвременни автори и галерии за бижута. Като автор очаквам една добра обратна връзка, вдъхновяващ опит, срещи със стари приятели и много нови такива.

Ice Cream Crush – Емилия Емилева

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Емилия Емилева

Как би описалa стила на твоите бижута:

Трудно ми е сама да описвам работите си, но бих казала „преживени“ или „помечтани“.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Може би фактът, че предизвиква винаги „онази“ усмивка.

SONY DSC

Предпочетени материали за работа:

В момента главно работя с порцеланова маса, глина и т.н. , което е логично, тъй като керамиката заема важна, емоционална и голяма част от живота ми. Работила съм, а и бих работила и с други материали стига да са интересни и подходящи за реализацията на дадена идея.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Много са, но веднага се сещам за вазата „Шива“ на Еторе Сотсас и сокоизтисвачката на Филип Старк за Алеси.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Още една отворена врата.

Ice Cream Crush – Евгения Цанкова

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Евгения Цанкова

Как би описалa стила на твоите бижута:

Ако търся стил, той е в подхода към материала и заложената идея, а не във визуалния ефект. Целта ми е формата да не е самоцел, а да говори за процеса на изграждане.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Connections е тема в развитие, което е вдъхновяващата и мотивираща част за мен. Другият ми проект с голям заряд е колаборацията с Яна Танковска – BLICK.

Evgenia Tsankova, Yana Tankovska Block

Предпочетени материали за работа:

Експериментирам. Търся различният начини на работа с всеки материал, стремейки се да го освободя и в същото време да открия нови граници в неговата употреба. Вярвам, че този процес е отворен и няма правила за “Kакво?” и “Kак?“.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Любим дизайн предмет би бил този, който ме кара да общувам с него – да го пипна, нося или играя. Възхищавам се на Gijs Bakker заради цялостният подход към функционалността на предмета. Но непрекъснато откривам нови и интересни автори, например Kazumi Nagano, Jing Yang и Patricia Domingues.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Munich Jewellery Week е форум, който отразява случващото се в сферата на концептуалните бижута в момента. Страхотно е, че сме част от събитието. Очаквам неочакваното!

EvgeniyaTsancova_connections
*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.

Ice Cream Crush – Виктор Павлов

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Виктор Павлов

Как би описал стила на твоите бижута:

Бих ги описал като съвременни.

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Не знам дали се гордея, но успях да предам идеята, формата и чувството, които исках.

13987630_606707826170404_5161567675113132214_o

Предпочетени материали за работа:

Обичам да работя с метали. Голяма част от образованието ми е свързано с металите, затова познавам свойствата, спецификата и качествата им. Това ме кара да се чувствам добре, когато боравя с тях.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Не очаквам нищо специално, надявам се хората, посетили изложбата ни, да си тръгнат вдъхновени.

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.

 

Ice Cream Crush – Велислава Божинова

По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участницитев кратки интервюта:

Велислава Божинова

Как би описала стила на твоите бижута:

Стилът ми, както и начинът ми на работа е скулптурен. Обичам органичните, природни форми, празните пространства и необичайните комбинации от материали.

DSC_6149 2

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Днес стойността на бижуто не се измерва само от стойността на използваните материали. Съвременното бижу е обект на изкуството, въздействащ с дизайна си , но и с идеите и посланията, които носи. В представения проект скъпоценните материали, които са акцент в класическото бижу, са заменени от пърче керамика. Преработването на ненужни предмети от ежедневието и използването им за създаване на нещо ново е основна идея в повечето ми проекти.

DSC_7311

Предпочетени материали за работа:

Харесвам контрастта между материалите. Използвам комбинации от порцелан, гума, кожа или керамика и метал. Въпреки различните си характеристики материалите се допълват помежду си. Матовите повърхности контрастират с глазурата на керамиката. Обработката на всеки един от тези материали е предизвикателство за мен и начин да науча нещо ново.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Харесвам дизайна във всичките му проявления. Дизайна във съвременната архитектура и интериор е впечатляващ. Възхищавам се на футористичните проекти на Zaha Hadid. Вдъхновение черпя от скулптурата по време на Сюрреализма и концепцията на Редимейд изкуството. Много харесвам обектите на бижутерите, дизайнери Ted Noten, David Bielander, Peter Hoogeboom, Peter Bauhuis...

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Очаквам публиката на Munich Jewellery Week да остане с добро впечатление от първото групово представяне на българските автори. Надявам се тази стъпка напред да отвори нови врати за популяризирането и развитието на съвременната българска бижутерия.

DSC_7294 2

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.