(Не)забравими изгледи

Базираният в Холандия дизайнер Мила Чорбаджиева намира вдъхновение в архитектурата на пръснатите из България паметници от времето на комунизма. След участията си в One Design Week 2014 и в нашата изложба Композиции, Мила продължава своето проучване на материалните и нематериалните останки от близкото минало в своя дипломен проект (Не)забравими изгледи. На база на монументални архетипи и форми тя създава серия от предмети, които целят да подпомогнат диалога относно бъдещето на тази архитектура. Комбинирането и възможната игра с предметите може символично да пресъздаде монументите, но и да създаде нови констелации и сценарии. Мащабът позволява ролите да се обърнат – сега хората държат архитектурата в контрола на ръцете си. В тази светлина, дизайнът може да е средство за приемане, а не разрушаване на материалното наследство, за търсене на нови значения и смисъл. Ето какво ни разказа Мила за проекта и работата си напоследък:

landscape1-1_1000

— Къде те откриваме в момента? С какво се занимаваш? 

Работя в Айндховен (Холандия) – между финализирането на един фрийленс проект и началото на вълнуващ нов, като същевременно кроя планове за развитието на лична работа. Малко е хаотично, но това ми дава енергия.

— Разкажи ни повече за твоя дипломен проект и какво научи в процеса на работа? 

Дипломната ми работа (Не)забравими гледки / Immemorable landscapes е резултат от проучване по тема, която ме вълнува от няколко години насам – архитектурните и културни останки от социализма – период, приключил точно преди появата на моето поколение, но индиректно маркирал и него. Колкото повече се задълбочавах в темата, толкова по-ясно ми ставаше колко многослойна е тя и колко неуловими нюанси има. Материалното наследство е едва върха на айсберга; смятам, че процесите, свързани с намирането на място в съзнанието ни за определен спомен, са много по-комплексни и засягат концепцията ни за идентичност. В процеса на работа открих колко труден може да е балансът между опростяването на дадена тема (което често се налага в един дизайн процес) и доближаването й до наивност. Затова и реших да оставя достатъчно отворено пространство в работата си, както и много отворени въпроси.

— Виждаш ли дипломния си проект като продължение на работата (пръстени под формата на монументални паметници от социализма), с която участва в изложбата „Композиции“ през 2015г.? 

Преди две години разработих тази серия от пръстени като задание от бакалавърската ми програма в Design Academy Eindhoven. Интересът ми към темата, обаче, не се изчерпа с този проект. Като необходима и логична стъпка продължих проучването и в дипломната си работа. Към този момент съм фокусирана върху нови проекти, но идеята за развитието на аксесоари или бижута все още е там и зрее.

Screen Shot 2017-05-26 at 9.09.27 AM

— Как образованието допринесе за твоето професионално и лично развитие? 

Айндховен ми даде специфична школовка и начин на мислене, който се отразява във всякакъв план – професионален и личен. Насочи ме да търся повече смисъл в това, което правя, научи ме на повече критичност, но същевременно ме подтикна и към повече свобода.

— Разкажи ни за последното ти участие в груповата изложба в Милано. 

Получих покана да се включа към изложбата “Harvest” на Dutch Invertuals – холандски дизайн колектив, който представя тематични изложби, 9 години подред, по време на Dutch Design Week в Айндховен и Salone del Mobile в Милано. Беше много вълнуващ процес, тъй като всеки дизайнер трябваше да развие проект по зададената тема за много ограничено време. Особено вдъхновяващи и мотивиращи бяха периодичните ни срещи в Айндховен, където споделяме и дискутирахме идеите си. По време на изложението в Милано бяхме всеки ден до проектите си, за да разказваме за тях на посетителите – много интензивно, но позитивно и зареждащо изживяване. След Милано изложбата отпътува и към Музея за декоративни изкуства в Париж.

— На какво, според теб, е важно да обърнат внимание младите дизайнери? От каква подкрепа, знание и/или контакти имат нужда?

Мисля, че е нужно да сме изключително чувствителни към заобикалящата ни динамична среда, да успяваме да улавим промените в себе си, в обществото ни, в природата; да разсъждаваме върху тях и да реагираме. Дизайнът като дисциплина има нужда да се дефинира и предефинира, за да бъде адекватен и необходим. Все повече се оформя нуждата от това да мислим и работим комбинативно и кросдисциплинарно, да откриваме връзки между различни науки и области, за да достигнем до нови парадигми. Необходими са свободни пространства за експеримент и обмен, и платформи, които да подхранват развитието на дисциплината.

Screen Shot 2017-05-26 at 9.09.38 AM

— Какви са твоите планове и как виждаш развитието си в близко бъдеще?

В момента търся баланса между развитие на лични проекти и желанието ми за повече работа в екип. Свободата, която работата по собствен проект може да ти даде е страхотна, но все повече изпитвам нужда да работя по по-мащабни проекти, които биха имали наистина ползотворен ефект в обществото.

— Би ли работила в България и кое е определящо за това решение?

Доста труден въпрос. Имам голямо желание да допринеса по някакъв начин към развитието на дизайн средата у нас. Това, което прави решението толкова трудно обаче, за съжаление, е липсата на ангажираност на държавата към тази дисциплина и генерално неблагоприятния икономически климат. Контрастът с Холандия, където дизайнът и иновацията са в ДНК-то на държавата, е голям; тук има условия за експериментални дизайн практики; съществуват фондове – държавни и частни, които подпомагат развитието на дисциплината. Става на въпрос за много качествени и количествени натрупвания. Но не съм затворила вратата към България, напротив; надявам се на повече бъдещи проекти, които по един или друг начин да ме връщат към нея.

Screen Shot 2017-05-26 at 9.09.15 AM

Четете предходното представяне на Мила Чорбаджиева на нашия сайт тук. И повече за дипломния проект в изданието Form.

 

На закуска с Жельо, Павел и Георги от Four Plus

Four Plus е сред най-разпознаваемите и успешно развиващи се дизайн студиа в София с клиенти от цял свят и работа за такива компании като BMW, ADIDAS, NIKE, VOLKSWAGEN. Негови основатели са Ивайло Недков, Жельо Димитров, Георги Димитров и Павел Павлов, които са приятели от тийнейджъри, когато рисуват заедно графити. Тогава едва ли някой от тях предполага, че 15 години по-късно ще ръководят общ бизнес и екип от 15 човека, ще продължават да рисуват и да се занимават най-вече с това, което харесват и предизвиква въображението и уменията им. През годините Four Plus се фокусира естествено върху motion graphics и брандинг и успява да изгради изчистен и ясен стил, обособен от ефективен дизайн, който превръща анимациите им в универсално разбираеми.

Повод да се срещнем с тях е участието на трима от тях в месечния формат CreativeMornings София, който този петък ще представи тяхната гледна точка по темата SERENDIPITY и как щастливата (не)случайност повлиява развиетието им.

 

Представете се. Ние сме Павел, Жельо и Георги – част от екипа на студио Four Plus. Работим в сферата на моушън дизайн, брандинг и графити. В момента сме базирани в София, но работим с клиенти от всички континенти.

 

Как разбирате serendipity и каква е ролята на „щастливата случайност“ в работата ви? За нас щастливата случайност до някаква степен е предизвикана от действията ни в определени ситуации. Ако обичаш това, което работиш, щастливата случайност не е толкова случайна.

 

d8fcf023305415.563224df0fd8e

 

Как започнахте да правите графити и как те прерастнаха в motion graphics? Кога разбрахте, че всъщност това може да е вашето професионалнo призвание? Графитите ни предоставиха възможността да се срещнем като отношенията и развитието ни оттам нататък е резултат на множество малки стъпки. Те изградиха у нас усещането за цветове, баланс и композиция, което от своя страна ни помогна да станем по-добри дизайнери. Въпреки фундаменталните разлики между двете началото е винаги едно и също – лист и хартия.

 

358c2528055125.5636ee9f930eb

 

Как започвате работа по нов проект? През годините сме създали процес, който варира в зависимост от спецификата на проекта. Например подходът към моушън графиката се различава от този в брандинг проектите заради самото естество на финалния продукт. Трудно може да се начертае универсален план. Всеки клиент и проект идва със своята индивидуалност и специфика. Това е решаващо за посоката, в която ще тръгнем.

 

d568e143828511.57fe45d970881

 

Кои са някои от непременните елементи от вашия процес на работа? Освен задължителните технически стъпки ние разчитаме на комуникацията с клиента, защото се възприемаме като техни партньори. В този смисъл добре структурираното задание и разбирането с клиента е в основата на добрия резултат.

 

d14e4c26356385.590f7410ef0a2

 

Кои са най-сериозните разочарования при отхвърлянето на добра според вас концепция от клиент? Разочарованията са неизбежна част от израстването. Затова и за нас те са по-скоро още едно стъпало. За момента не ни се е налагало да се изправим пред наистина голямо разочарование и това се дължи най-вече на внимателния подбор на клиентите ни.

 

Какво представлява студиото ви? Студиото ни е съвкупност от хора, които имат различен набор от умения и обща цел – да разберат по-добре същността на работата си. Дизайнът може да не е наука, но има много тънкости, които се усвояват единствено с много работа.

 

172b4c26601551.56357af05e367

 

Кое е първото нещо, което правите сутрин в офиса за добър тон през целия ден? Понеделниците започват с обща среща, но всеки от нас си има индивидуален ритуал за старт на деня.  

 

Кои са някои от инструментите/програмите, без които не можете? Както споменахме вече, всичко започва от лист и молив, а в последствие се пренася на компютър. Възможностите са много – една идея от скица може да стане на илюстрация, от там да се превърне в анимация. По същия начин брандинг проектите започват от груба скица на идея и могат да стигнат до 3D визуалиация на финалния продукт.

f7508426356385.586c27d565a6c 549ac726356385.586c27d5693c4

 

Кои сайтове посещавате ежедневно? Има няколко социални мрежи за дизайнери, като Behance и dribbble, които посещаваме и част от ежедневието ни, но gmail определено е най-отгоре в списъка.

 

Какво според вас се случва на софийската творческа сцена в момента? От наша гледна точка дизайн сцената в България се развива в правилна посока. Все повече студиа и агенции излизат от комфорта на работата с локални клиенти и се обръщат към международния пазар, което определно вдига нивото на работа. Единственото, което чуствително липсва в момента, е повече дизайн събития и конференции, които срещат и сближават хората от тези среди.

 

Ако имахте временна супер сила, каква би била тя? Много е индивидуален отговорът на този въпрос:) Аз лично бих обиколил светът много набързо.

 

Най-добрият съвет, който сте получили. Не съм сигурен дали сме го получили като съвет, или дали сме стигнали сами до този извод – бавният растеж ни осигурява достатъчно време да го осмислим и осъществим както смятаме, че е правилно.

 

 

> Разгледайте част от работата на Four Plus на профила им в Behance.

> CreativeMornings София през май месец се провежда този петък, 26 май, от 8:30ч. в Галерия Академия, НХА срещу Библиотеката. Подготвени сме за слънце, дъжд и други щастливи случайности на закуска, заповядайте. Повече информация тук.

Cactus Lab

Свързваме Нуша Спирова с дългогодишната й работа по специалните проекти на Дарик радио и нейната заразна положителна енергия да търси и представя смислени идеи за устойчив начин на живот. Сега е нейн ред да блесне в амплоато си на създател и предприемач с марката Cactus Lab, която само за седмици след старта заяви високо качество и стилен тон за подражание по отношение на това как се прави, лансира и поддържа един нов бизнес. От лесен за ориентиране магазин с кактуси и аксесоари за тях, през видео-уроци и услуги за озеленяване, до регулярни събития на живо, всеобхватната и детайлна работа на Нуша е пример, а нейните подбрани продукти за по-здравословен и приятен начин на живот в градски и затворени условия са истинско зелено просветление.

 

Кога и как започна работа по Cactus Lab?

Cactus Lab e естествено следствие от страстта ми към сукулентните растения и грижата за средата, в която живеем. Преди време започнах да търся отговори на въпроса защо градските хора вече не отглеждат растения в затворените градски пространства – домовете, офисите си и то в момент, когато имаме нужда от по-здравословна, зелена среда на живот. Проучвах средата няколко месеца: допитах се до над 100 различни типажи градски хора, изучавах пазарната среда и какво липсва там, учех за този тип растения – техните особености, предимства пред останалите, задълбавах във влиянието на растенията за подобряването на микроклимата в затворените пространства, редуцирането на стреса, повишаването на продуктивността и други. Успях да стигна до много ценни отговори, да разбера къде се крият проблемите и да валидирам различни решения. Основните причини за липсата на растения в живота на градския човек се оказа дефицита на време за грижа, знания за отглеждането им, компетентна информация кое растение е подходящо за навиците и пространството му.

После като невидима нишка започна да се навързва всичко – кой е най-достъпният, лесен и красив начин да живеем в по-здравословна среда в затворените градски пространства – растенията – кои са растенията, които изискват малко грижи от забързания градски човек – кактусите и други сукулентни растения.

И така мисията на Cactus Lab се превърна в кауза да предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-зелена и красива среда в градовете.

Insects_26

(фотография: Ned Dervenkov)

Защо сукулентни растения и кактуси?

Безспорно това са растения, които пасват идеално на съвременното ни ежедневие. Те не изискват специални грижи или много посветено време. Подходящ щрих са за различни интериорни решения, подходящи са за малки пространства, многогодишни са, красиви и достъпни са във всеки един сезон. Освен това като много други растения имат способността да абсорбират електромагнитната енергия от различни уреди и компютъра, да намаляват стреса и повишат продуктивността, да премахват замърсителите във въздуха. Една от интересните им предимства е, че някои от тях са приспособени към т.нар. обратна фотозинетза и през нощта отделят кисолород, което определено ги прави подходящи за помещения, където спим. Освен това предлагат огромно разнообразие от видове. Изучавайки ги, попадаш в необятен растителен свят, в който винаги можеш да научиш нещо ново.

Друго интересно нещо е, че някои видове имат лечебни свойства, използват се като супер храна, в козметиката, за полезни чайове и т.н. Изследвайки средата попаднах на много богати колекции с кактуси в България, пръснати в малки градини на колекционери и ботаници из цялата страна. Има още много да се учи, но любопитство не ми липсва.

Освен всичко изборено, една от движещите сили в този проект е моята страст към кактусите. Има нещо, което винаги ме е привличало в тях, а от години не мога да спра да ги трупам около себе си.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.57.48 PM

Как се разви проекта във времето?

Истината е, че в самото начало проектът имаше съвсем различна посока. С времето натрупаното знание за средата и нуждите й, го преобразиха в нещо много по-голямо и вярвам много по-полезно.

В стремежа си да се опитам да предложа всички гледни точки и да влияя на мотивацията на хората да имат и да се грижат правилно за повече растения в ежедневието си, Cactus Lab започна да се развива в няколко основни посоки:

Концептуален онлайн магазин за кактуси, сукулентни и други лесни за отгледжане растения и продукти, свързани и вдъхновени от тях. Тук основно властва моделът „направи си сам“, в който искаме да накараме хората не само да си купуват такъв тип растения, а да учат за тях, сами да ги пресаждат, декорират, да се информират как да ги направят част от интериора си. Това, което той ще предлага е и продукти, вдъхновени от този тип растения и botanical art – текстил, принт, книги и други. Към този онлайн магазин имаме и специални pop up мобилни павилиончета на различни места в София.

Друг интересен момент от дейността на Cactus Lab e, че ще развива бранд за лимитирани колекции кашпи и саксии, създавани в колаборация с български продуктови дизайнери, производители и илюстратори. Представянето на такива ръчно изработени продукти е начин да показваме талантливи артисти и техните специфични стилове и техники, различни материали. Другата ни цел в тази посока е да създаваме по-достъпни, но уникални саксии и кашпи, произведени в България.

Една от любимите ми посоки на развитие е онлайн услугата ни за персонализирано интериорно озеленяване за градски пространства с лесни за отглеждане растения, като го направим бързо, удобно, достъпно, който аз си наричам “uber за интериорно озеленяване на градски пространства“. Предлагаме персонализиран проект от наш специалист (ландшафтен архитект), създаден според нуждите, бюджета, навиците на клиента и характеристиките и интериора на пространството. Клиентското преживяване с Cactus Lab започва с попълването на една кратка онлайн форма, на основата на която ние създаваме проект за интериорно озеленяване с лесни за отглеждане растения. След това клиентът го одобрява, ние го подготвяме с много старание и любов, и той получава всичко на адреса си, заедно със специално избрани според интериора саксии / кашпи, онлайн наръчник как да се грижи за растенията си и още няколко полезни неща. Щастлива съм, че само за няколо седмици вече работим по няколко проекта и реализацията им е много вълнуващ процес.

Последната посока, в която ще работим е да провокираме градския човек да приживява връзката си с растенията, да изцапа ръце, да учи и да споделя наученото. В тази връзка организираме събития, лекции, ателиета и в бъдеще по-дълги пътешествия в кактусови градини в България. Тук основно ще създаваме съдържание и интерактивни събития за възрастни и деца, които ще предизвикваме да създават растителни терариуми или ще превеждаме на разбираем език т.нар. botanical art, с помощта на талантливи научни илюстратори.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.56.04 PM

Представи малко повече в детайл работата с визуалните творци по проекта.

Само за 2 седмици имаме в реализирани няколко проекта и други няколко са в ход. Първите ръчноизработени кашпи на Cactus Lab са с по-нестандартни материали – текстил, цимент. Започнахме колаборации с 2 студиа: ТЕЗГЯХ с глина и ART.e с порцелан, и сме много щастливи, че вече показвахме първите си общи продукти, които ще допълват растенията на Cactus Lab по уникален начин.

От друга страна работим с няколко много различни като стил илюстратори, чиито работи за Cactus Lab скоро ще излязат на бял свят. Тук е много важно да споделя, че за разлика от други проекти, ние имаме желание да съхраним и представим стила на творците, любимите им материали, да оставим техния почерк при създаването на продуктите. Естествено обаче в коцепцията на botanical art.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.55.40 PM

Кои бяха уроците, които научи в крачка, и би споделила с нас?

Всеки ден уча. Имала съм и много трудни моменти, но може би енергията, която влагам и любовта към проекта, която хората разпознават, ме мотивират да се справям с всичко.

Благодарна съм, че още в самото начало на подготовката на всичко това, което днес е Cactus Lab, открих л.арх. Биляна Лесидренска, която е опора, страхотен съветник и вдъхновение за всяка крачка напред. В последствие се присъединиха и още няколко специалисти в областта, с чиято помощ ще реализираме услугата ни за интериорно озеленяване на затворени градски пространства.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.53.35 PM

Кое отличава Cactus Lab?

Това, което искам Cactus Lab да предлага е преживяване на връзката с растенията. Ние не предлагаме просто растения, ние имаме мисията да подобрим средата на живот, като всичките ни процеси са отражение на търсенето и нуждите на съвременния човек.

За разлика от повече бутици за цветя, тук залагаме на концепцията на предлагане само на лесни за отглеждане растения, които пасват на градския начин на живот. Другото е, че развиваме модели на представяне, които показват растенията в нова светлина, провокират те да учиш за тях и да създаваш.

Всичко, което ще предлагаме като продукти и услуги е разлчино, ново за средата ни. Но вярвам, че хората имат положителната нагласа да приемат това и да го правят естествена част от градския си живот.

Връзката с природата и устойчивият модел са заложени във всеки един аспект – от опаковките на продуктите, през материалите, от които създаваме продуктите си, до начина на предоставяне на услугите ни. Определено ще се стремим да имаме минимален въглероден отпечатък.

Какво ти предстои в най-скоро време като събития и изяви?

Само за първия си месец Cactus Lab има 3 събития, като 2 от тях предстоят.

На 18 май / четвъртък организираме страхотна закуска във формата Betabreakfast, където ще си говорим за смисъла на озеленяването на офисните пространства и ще има много изненади.

На 20 май / събота организираме първия си Магазин за 1 ден в пространството на Brave Moustache (ул. „Хан Крум“ 4 ), където ще предложим уникални сукулентни растения (основно кактуси), нови колекции саксии и кашпи, botanical art принтове и още много други красоти.

В края на май ни предстои второто издание на Ателие: Направи си растителен терариум в Плюс това. А в началото на юни се надяваме да направим такова ателие и за деца.

Междувременно ще имаме премиера на двете ни лимитирани серии саксии с ТЕЗГЯХ и Art. E.
Всичко може да следите на нашата фейсбук страница тук.